Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Οι επιστήμονες βρίσκουν 7,2 εκατομμυρίων ετών προ-ανθρώπινα υπολείμματα στα Βαλκάνια


Η κάτω σιαγόνα του 7.175.000 χρόνια παλιά freybergi Graecopithecus (El ελληνο) από τον Πύργο Βασιλίσσης, Ελλάδα (σήμερα στην μητροπολιτική Αθήνα). Credit: Wolfgang Gerber, Πανεπιστήμιο του Tübingen

Η κοινή καταγωγή των ανθρωποειδών πιθήκων και των ανθρώπων χωρίσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό, τι μέχρι τώρα θεωρηθεί, σύμφωνα με μια διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Madelaine Böhme από την Senckenberg Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και ο καθηγητής Νικολάι Spassov από τη βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών. Οι ερευνητές ερεύνησαν δύο απολιθώματα του Graecopithecus freybergi με state-of-the-art μεθόδων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανήκουν στην προ-άνθρωπο. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται σήμερα σε δύο εφημερίδες στο περιοδικό PLoS ONE , δείχνουν επίσης ότι η διάσπαση της ανθρώπινης γενεαλογίας συνέβη στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι - όπως συνήθως υποτίθεται - στην Αφρική.

Η σημερινή χιμπατζήδες είναι πλησιέστερο συγγενείς που ζουν οι άνθρωποι. Σε περίπτωση που η τελευταία χιμπατζή ανθρώπινα κοινός πρόγονος έζησε είναι ένα κεντρικό και πολύ συζητήθηκε το θέμα στην Παλαιοανθρωπολογίας. Οι ερευνητές έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα ότι οι καταγωγές απέκλιναν 5-7000000 χρόνια πριν και ότι οι πρώτες προ-ανθρώπους που αναπτύχθηκε στην Αφρική. Σύμφωνα με τη θεωρία της γαλλικής palaeoanthropologist Yves Coppens 1994, η αλλαγή του κλίματος στην Ανατολική Αφρική θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Οι δύο μελέτες της ερευνητικής ομάδας από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Αυστραλία περιγράφουν τώρα ένα νέο σενάριο για την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Οδοντιατρική ρίζες δώσει νέα στοιχεία

Η ομάδα ανέλυσε τα δύο γνωστά δείγματα του ορυκτών ανθρωπιδών Graecopithecus freybergi: μια κάτω σιαγόνα από την Ελλάδα και ένα άνω προγομφίων από τη Βουλγαρία. Χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία, που οπτικοποιείται τις εσωτερικές δομές των απολιθωμάτων και απέδειξαν ότι οι ρίζες της προγόμφιοι είναι ευρέως συγχωνεύονται.

«Ενώ οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν συνήθως δύο ή τρεις χωριστές και αποκλίνουσες ρίζες, οι ρίζες της Graecopithecus συγκλίνουν και εν μέρει λιωμένο - ένα χαρακτηριστικό που είναι χαρακτηριστικό των σύγχρονων ανθρώπων, τους πρώτους ανθρώπους και αρκετές προ-ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των Ardipithecus και Australopithecus », δήλωσε ο Böhme.
Ένα 7.240.000 χρόνια παλιά άνω προγομφίων της Graecopithecus από Azmaka, Βουλγαρία. Credit: Wolfgang Gerber, Πανεπιστήμιο του Tübingen

Η κάτω σιαγόνα, με το παρατσούκλι «El ελληνο» από τους επιστήμονες, έχει πρόσθετα οδοντιατρική χαρακτηριστικά ρίζα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα είδη Graecopithecus freybergi μπορεί να ανήκει στο προ-ανθρώπινης γράμμωσης. «Μείναμε έκπληκτοι από τα αποτελέσματά μας, ως προ-άνθρωποι είχαν προηγουμένως γνωστό μόνο από την υποσαχάρια Αφρική,» είπε ο Jochen αναστάτωση, ένας διδακτορικός φοιτητής Tübingen που διεξάγεται αυτό το μέρος της μελέτης.

Επιπλέον, Graecopithecus είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μεγαλύτερος από τον παλαιότερο εν δυνάμει προ-ανθρώπινα από την Αφρική, την 6-7000000 ετών Sahelanthropus από το Τσαντ. Η ερευνητική ομάδα της την ιζηματογενή ακολουθία των Graecopithecus ορυκτών χώρους στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με φυσικές μεθόδους και πήρε μια σχεδόν σύγχρονη εποχή και για τα δύο απολιθώματα - 7,24 και 7.175.000 χρόνων πριν από σήμερα. «Είναι στην αρχή του Μεσσηνιακού, μια εποχή που τελειώνει με την πλήρη ξήρανση της Μεσογείου», δήλωσε ο Böhme.


Ο καθηγητής David Begun, του Πανεπιστημίου του Τορόντο παλαιοανθρωπολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε, «Αυτή η χρονολόγηση μας επιτρέπει να κινηθεί η διάσπαση του ανθρώπου-χιμπατζή στην περιοχή της Μεσογείου».

Περιβαλλοντικές αλλαγές ως κινητήρια δύναμη για την απόκλιση

Όπως και με τη θεωρία out-of-ανατολική Αφρική, η εξέλιξη των προ-ανθρώπων μπορεί να έχουν εκδιωχθεί από τις δραματικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Η ομάδα με επικεφαλής τον Böhme έδειξε ότι η έρημος της Βόρειας Αφρικής Σαχάρα προέρχεται από περισσότερα από επτά εκατομμύρια χρόνια πριν. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε γεωλογικές αναλύσεις των ιζημάτων στην οποία βρέθηκαν τα δύο απολιθώματα. Αν και γεωγραφικά μακριά από τη Σαχάρα, το κόκκινο χρώμα λάσπη είναι πολύ λεπτόκοκκη και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η σκόνη της ερήμου. Η ανάλυση του ουρανίου, θορίου και μόλυβδο ισοτόπων σε επιμέρους σωματίδια σκόνης αποδίδει μια ηλικία μεταξύ 0,6 έως 3 δισεκατομμύρια χρόνια και συνάγει μια αρχή στη Βόρεια Αφρική.
Μια εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ενός σωματιδίου σκόνης στρογγυλεμένη με Eolian μεταφορών. Αυτό προέρχεται από την έρημο Σαχάρα και βρέθηκε σε 7.200.000 χρόνια παλιά ιζήματα στην Ελλάδα. Credit: Ulf Linnemann, Senckenberg Κέντρο για τα Ανθρώπινα Εξέλιξη και Παλαιοπεριβάλλον, Πανεπιστήμιο του Tübingen

Επιπλέον, η σκονισμένο ιζήματα έχει υψηλή περιεκτικότητα διαφόρων αλάτων. «Αυτά έγγραφο δεδομένων για την πρώτη φορά που ένα εξαπλώνεται Σαχάρα 7.200.000 χρόνια πριν, του οποίου η έρημος καταιγίδες μεταφέρονται κόκκινο, αλμυρό σκόνης στα βόρεια παράλια της Μεσογείου της τότε σχηματίζουν,» σύμφωνα με τους ερευνητές Tübingen. Αυτή η διαδικασία είναι επίσης παρατηρείται σήμερα. Ωστόσο, μοντελοποίηση των ερευνητών δείχνει ότι, με έως 250 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο και έτος, το ποσό της σκόνης στο παρελθόν υπερβαίνει σημαντικά τα τελευταία φορτία σκόνης στη νότια Ευρώπη περισσότερο από δέκα φορές, συγκρίσιμη με την κατάσταση στη σημερινή ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική.

Φωτιά, το γρασίδι, και το άγχος του νερού

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι, σύγχρονο για την ανάπτυξη της Σαχάρας στη Βόρεια Αφρική, ένα βίωμα σαβάνα που σχηματίζεται στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των νέων μεθοδολογιών, μελέτησαν μικροσκοπική θραύσματα ξυλάνθρακα και φυτικών πυριτικό σωματίδια, που ονομάζεται phytoliths. Πολλά από τα phytoliths εντοπιστεί προέρχονται από χόρτα και ιδιαίτερα από εκείνους που χρησιμοποιούν τη μεταβολική οδό του C4-φωτοσύνθεσης, η οποία είναι κοινή στη σημερινή τροπικά λιβάδια και σαβάνες. Η παγκόσμια εξάπλωση του C4-χόρτα ξεκίνησε οκτώ εκατομμυρίων χρόνων πριν από την ινδική υποήπειρο - η παρουσία τους στην Ευρώπη ήταν προηγουμένως άγνωστη.

«Η εγγραφή phytolith παρέχει ενδείξεις σοβαρών ξηρασίας, και η ανάλυση κάρβουνο υποδεικνύει επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές βλάστηση», δήλωσε ο Böhme. «Εν ολίγοις, έχουμε ανακατασκευάσει μια σαβάνα, το οποίο ταιριάζει με τις καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, αντιλόπες, ρινόκεροι και που βρέθηκαν μαζί με Graecopithecus ,» Spassov πρόσθεσε

«Η αρχόμενη δημιουργία της ερήμου στη Βόρεια Αφρική, περισσότερα από επτά εκατομμύρια χρόνια πριν και η εξάπλωση της σαβάνας στη Νότια Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διάσπαση των σειρών του ανθρώπου και του χιμπατζή», δήλωσε ο Böhme. Καλεί την υπόθεση αυτή η North Side Story, υπενθυμίζοντας τη θέση του Yves Coppens, γνωστή ως East Side Story.

Τα ευρήματα που περιγράφονται σε δύο μελέτες pubished στο PLoS ONE με τίτλο «Προοπτικές συγγένειες ανθρωποειδές της Graecopithecus από τα τέλη του Μειόκαινου της Ευρώπης» και «ηλικία Μεσσηνιακό και σαβάνα περιβάλλον του δυνατού ανθρωποειδές Graecopithecus από την Ευρώπη.»

Εξερευνήστε περαιτέρω: Η ανάπτυξη των αμφιβίων και ερπετών μέσα από δώδεκα εκατομμύρια χρόνια της γεωλογικής ιστορίας

Περισσότερες πληροφορίες: Πιθανές συγγένειες ανθρωποειδές της Graecopithecus από την Ύστερη Μειόκαινο της Ευρώπης, PLoS ONE (2017). journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177127

Μεσσηνιακό ηλικία και σαβάνα περιβάλλον του δυνατού ανθρωποειδές Graecopithecus από την Ευρώπη, PLoS ONE (2017). journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177347



Εφημερίδα αναφοράς: PLoS ONE

Παρέχεται από: Πανεπιστήμιο του Τορόντο


Read more at: https://phys.org/news/2017-05-scientists-million-year-old-pre-human-balkans.html#jCp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...