Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Έκθεση ευκαιρίας συνέργειας


Ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης η 3η έκθεση SYNERGIA, που κι αυτή τη φορά διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η έκθεση πέτυχε, υπό την έννοια ότι έφερε πιο κοντά τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, με τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έγιναν δηλαδή επιχειρηματικές συναντήσεις προκειμένου τα τοπικά προϊόντα να προβληθούν, να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στον καταναλωτή των νομών Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης – Ροδόπης και Έβρου.

Σε γενικές γραμμές και λόγω της κακοκαιρίας οι επισκέπτες της έκθεσης δεν ήταν πολλοί. Από πλευράς εντυπώσεις η έκθεση κι αυτή τη φορά υστέρησε. Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στο βασικό της στόχο, δηλαδή ν΄ αναπτυχθούν και να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα.

Απ΄ αυτήν την πλευρά η έκθεση ξεκάθαρα πέτυχε. Τα περίπτερα ήταν όλα γεμάτα, με εξαίρεση επιχειρήσεις που την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν κι ενώ είχαν συμφωνήσει, δεν εμφανίστηκαν. Οι συναντήσεις έγιναν και η προβολή της SYNERGIΑ ήταν ταυτόχρονα προβολή όλων των προϊόντων που παράγονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κάποια από τα οποία καταφέρνουν κι εξάγονται, κάποια άλλα κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα.

Υπήρξαν κι ατυχίες, όπως για παράδειγμα η κακοκαιρία και την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά και η διακοπή ρεύματος με ευθύνη της ΔΕΗ, την ώρα των εγκαινίων. Η υποδομή του εκθεσιακού κέντρου της Νέας Καρβάλης παρά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του κτηρίου, ανταποκρίθηκε.

Στην έκθεση είδαμε μικρομεσαίους επαγγελματίες. Πολλές φορές και συνεταιρισμένους αγρότες, από κάθε σημείο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είδαμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του νομού Καβάλας από κάθε γωνιά αυτού, που δεν τις ξέραμε ή δεν τις παρακολουθούμε, ακόμη και στην έκθεση του Επιμελητηρίου.

Έπαιξε ρόλο το ότι τα περίπτερα στην έκθεση SYNERGIA ήταν μια δωρεά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς τους επαγγελματίες παραγωγούς των 5 νομών.

Στα περίπτερα αυτά είδαμε παραδοσιακά προϊόντα, μικρών και νέων επιχειρήσεων ή ομάδων αγροτών, ακόμη και συνεταιρισμών. Μ΄ αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκε η ενδοπεριφερειακή συνείδηση.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν, κυρίως το Σάββατο, δεν είχαν πολύ κόσμο. Ενώ στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Κόκκαλης.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου με την ομιλία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, στα εγκαίνια της έκθεσης και την υπόσχεσή του για ακόμη πιο συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου η SYNERGIA να εμφανισθεί και στην πράξη.

Ο κ. Μέτιος μεταξύ των άλλων είπε στην ομιλία του:

«Σήμερα όμως, είναι απαραίτητο να κάνουμε και το επόμενο βήμα, αυτό της εξωστρέφειας. Και μαζί με τις προσπάθειες που κάνουν ήδη κάποιες επιχειρήσεις της περιοχής μας, να δώσουμε την ευκαιρία και σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις και παραγωγούς να προωθήσουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο με τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης.

Η σύμπραξη αυτή, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, θα αναλάβει να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω και εύχομαι καλή επιτυχία στη Synergia 2017». https://www.proininews.gr/egkeniastike-stin-kavala-i-3i-ekthesi-proothisis-topikon-proionton-synergia2017tis-periferias-anatolikis-makedonias-ke-thrakis/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...