00:22
18:15


Ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος που στοχεύουν σε μια ολόκληρη χώρα στο φεγγάρι, και γι 'αυτό η NASA θα θυμόμαστε για πάντα.

Ο Πρόεδρος John F. Kennedy , γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια και σήμερα (Μάιος 29), δεν ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ για την επίβλεψη της NASA, αλλά αυτός ήταν που το 1961 - εν μέσω ενός χώρου αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση - που η χώρα σταθερά σε ένα διαδρομή προς το φεγγάρι για το επόμενο τεράστιο άλμα για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Για να τιμήσει το όραμα και το χώρο κληρονομιά του Κένεντι, η NASA γιορτάζει με ένα ειδικό JFK ιστοσελίδα εκατονταετηρίδα: http://www.nasa.gov/specials/jfk100/ . Ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις μεγαλύτερες στιγμές του Κένεντι με τη NASA και αστροναύτες, καθώς και αποσπάσματα από το « Δέκα πρόεδροι και της NASA » ο εμπειρογνώμονας διαστημική πολιτική John Logsdon, που αρχικά εμφανίστηκε στο « NASA 50η επέτειο του περιοδικού

«Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 100η επέτειο από τη γέννηση του προέδρου John F. Kennedy,» οι υπάλληλοι της NASA, έγραψε στη σελίδα εκατονταετηρίδα. «Αν και η NASA δημιουργήθηκε από τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο Πρόεδρος Κένεντι έδωσε στο γραφείο για βρέφη από νωρίς την προσοχή της με την περίφημη πρόκληση του να προσγειωθεί αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας.» [ Photos: JFK της NASA Legacy ]


Ο Πρόεδρος John F. Kennedy έκκληση για ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου στις 25 Μαΐου, 1961 και ανακοίνωσε το στόχο της προσγείωσης αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας.Credit: NASA

Το έτος 1961 ήταν μια μετασχηματιστική ένα για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Στις 12 Απρίλη του ίδιου έτους, Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα . (Alan Shepard, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, θα ξεκινήσει μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 5 Μαΐου)

Στις 25 Μαΐου του 1961, Kennedy εκδοθεί πρόκληση φεγγάρι του σε μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, όπου έκκληση για αύξηση της χρηματοδότησης για την εξερεύνηση του διαστήματος και με σαφήνεια το φεγγάρι ως στόχο επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Κατ 'αρχάς, πιστεύω ότι αυτό το έθνος θα πρέπει να δεσμευτεί για την επίτευξη του στόχου, πριν από αυτή τη δεκαετία είναι έξω, από την προσγείωση έναν άνθρωπο στο φεγγάρι και την επιστροφή του με ασφάλεια στη Γη,» Kennedy είπε το Κογκρέσο . «Δεν υπάρχει ενιαίο χώρο έργο σε αυτή την περίοδο θα είναι πιο εντυπωσιακό για την ανθρωπότητα, ή πιο σημαντική για την εξερεύνηση μεγάλου βεληνεκούς του χώρου? Και κανένα δεν θα είναι τόσο δύσκολο ή δαπανηρό να επιτευχθεί.»


Αργότερα εκείνο το έτος, Kennedy έριξε και πάλι το στόχο φεγγάρι στις 12 Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά πριν από ένα πλήθος των 40.000 στο Πανεπιστήμιο Rice στο Τέξας, όπου έδωσε μία από τις πιο διάσημες και ανάδευση ομιλίες του .

«Επιλέγουμε να πάμε στο φεγγάρι», δήλωσε ο Κένεντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας. «Επιλέγουμε να πάμε στο φεγγάρι σε αυτή τη δεκαετία και κάνουν τα άλλα πράγματα, όχι επειδή είναι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο, γιατί ο στόχος θα χρησιμεύσει για να οργανώσει και να μετρήσει τα καλύτερα των ενεργειών και των δεξιοτήτων μας, γιατί αυτό πρόκληση είναι αυτό που είμαστε πρόθυμοι να αποδεχθούν, αυτή που είναι απρόθυμοι να αναβάλει, το οποίο και σκοπεύουμε να κερδίσουμε, και οι άλλοι, πάρα πολύ.»

Kennedy δεν θα ζήσει για να δει τη NASA, και το σύνολο της χώρας, την επίτευξη του στόχου σεληνιακό ο πρόεδρος ορίζεται στο 1961. Ο πρόεδρος δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ στις 22 Νοεμβρίου, 1963. Έξι χρόνια αργότερα, στις 20 Ιούλη του 1969 , Απόλλων 11 αστροναύτες Neil Armstrong και Buzz Aldrin προσγειώθηκε στο φεγγάρι, κερδίζοντας το χώρο κούρσα και τώρα αρχίζει το τι τελικά θα είναι έξι επανδρωμένα σεληνιακή εκφορτώσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος 17-αποστολή του Απόλλωνα. [ Προεδρικό Οράματα για τη NASA όλη την ιστορία ]

Ο Πρόεδρος John F. Kennedy και ο Ερμής αστροναύτης Τζον Γκλεν βόλτα μαζί σε μια παρέλαση για τον εορτασμό ιστορικό τροχιακή πτήση του Γκλεν Φεβρουάριο του 1962.Credit: NASA

«Τι θα μπορούσε να συμβεί στον Απόλλωνα και της NASA συνολικά, είχε Kennedy πέρασε άλλα πέντε χρόνια στο Λευκό Οίκο, μπορεί να είναι μόνο θέμα της κερδοσκοπίας,» Logsdon έγραψε το «Δέκα πρόεδροι και της NASA.» «Γνωρίζουμε ένωση του διαστημικού προγράμματος με Kennedy του κοινού ήταν τόσο ισχυρή που έξι ημέρες μετά Kennedy δολοφονήθηκε, ο νέος πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ανακοίνωσε σε εθνικό τηλεοπτικό διεύθυνση ότι το κέντρο της NASA από το οποίο ταξιδιώτες φεγγάρι μας θα ξεκινήσει θα πρέπει να ονομαστεί προς τιμήν του Κένεντι.»

John F. Kennedy Space Center της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα ήταν η τοποθεσία εκτόξευσης για μαζική πύραυλοι Saturn V του οργανισμού που ξεκίνησε τις αποστολές Apollo στη Σελήνη. Το διαστημοδρόμιο επίσης υπηρετήσει ως το σπίτι για το στόλο διαστημικού λεωφορείου της NASA.

Σύμφωνα με Logsdon , την ημέρα Armstrong και Aldrin προσγειώθηκε τους Apollo 11 προσεδαφιστεί στο φεγγάρι, ένας ανώνυμος πολίτης τοποθετείται λουλούδια και ένα σημείωμα στο μνήμα του Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο Arlington σε Arlington, Βιρτζίνια.

Το σημείωμα διαβάσει απλά: «Κύριε Πρόεδρε, ο αετός έχει προσγειωθεί».

Email Tariq Malik σε tmalik@space.com ή ακολουθήστε τον @tariqjmalik και Google+ . Ακολουθήστε μας @Spacedotcom , το Facebook και το Google+ . Αρχικό άρθρο στο Space.com .