Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ 2015 ΘΑ ΕΙΝΑΙ… Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ADEIES-TSEPESΣτην διάρκεια του νέου έτους, η Ελλάδα καλείται να καλύψει την “καυτή πατάτα” δανειακών υποχρεώσεων ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ – Δεν αρκούν οι δόσεις από την Ευρωζώνη, ούτε η άντληση από τις αγορές.

Το 2015 είναι η πιο δύσκολη χρονιά της προσεχούς οκταετίας από πλευράς χρηματοδοτικών αναγκών.

Στη διάρκεια του νέου έτους η Ελλάδα καλείται να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις 22,5 δισ. ευρώ (περίπου 13% του ΑΕΠ).

Το «κοστούμι» αυτό προκύπτει από το άθροισμα:

– ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία λήγουν στη διάρκεια του 2015 (συνολικά 6,68 δισ. ευρώ),

– δόσεων για την εξόφληση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (8,71 δισ. ευρώ),

– «ακούρευτων» ομολόγων που λήγουν στη διάρκεια του έτους (360.000.000 ευρώ),

– τόκων και άλλων υποχρεώσεων (6,75 δισ. ευρώ).

Για να αντιμετωπίσει το «βουνό» των υποχρεώσεων, η Ελλάδα δεν αρκεί να λάβει τις δανειακές δόσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευτούν εάν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας.

Πρέπει να βρεθούν άλλα 13,7 δισ. ευρώ.

Μόνο ένα μικρό μέρος από το ποσό αυτό αναμένεται να καλυφθεί από την επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν μπορεί να προσβλέπει στην άντληση 7-9 δισ. ευρώ από τις αγορές, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, καθίσταται σαφές ότι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2015 αποτελεί μεγάλη «καυτή πατάτα» που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν το μεγαλύτερο μέρος από τα 11,4 δισ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επιστραφεί στους Ευρωπαίους εταίρους μας και προκύψει αντίστοιχη μείωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...