Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έρμαιο των υπερμάχων των ακροδεξιών τρομοκρατών

Η Τερέζα Μέι καταδικάζει την τρομοκρατία, όπως δήλωσε μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο. Όμως φαίνεται διατεθειμένη να κάνει εξαιρέσεις όταν απειλείται η κυβερνητική της πλειοψηφία.

 

 

 

  του Μιχάλη Γιαννεσκή

Στις 7 Ιουνίου,  μια μέρα πριν τις βρετανικές εκλογές, οι εφημερίδες που υποστήριζαν την Τερέζα Μέι γέμισαν τα πρωτοσέλιδα τους με συκοφαντικές επιθέσεις κατά του Κόρμπιν και της ομάδας του, χαρακτηρίζοντάς τους υπέρμαχους των τρομοκρατών.

Δύο μέρες αργότερα, η επιβίωση της νέας κυβέρνησης της Μέι εξαρτάται από το DUP (Democratic Unionist Party) της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα κόμμα που συμπεριλαμβάνει πολλούς υπέρμαχους τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως το UDA (Ulster Defense Association) και το UDF (Ulster Defense Force).

Ο Peter Robinson, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του DUP και αρχηγός του κόμματος από το 2008 μέχρι το 2015, ήταν ενεργό μέλος μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης, του Ulster Resistance, και ένας από τους πιο σφοδρούς υπέρμαχους του UDA, ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο παρελθόν χωρίς ενδοιασμό:

Εδώ βίντεο:
 

Το UDA είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει το DUP στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Η αρχηγός του DUP Arlene Foster είχε συναντήσει τον Jackie McDonald, ένα ηγέτη του UDA, μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, παρότι το UDA συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις του. Τον Μάρτιοδολοφονήθηκε ένα μέλος της οργάνωσης λόγω εσωτερικής διαμάχης μεταξύ διαφωνούντων ομάδων. Στις 28 Μαΐου ένα άλλο μέλοςδολοφονήθηκε για παρόμοιους λόγους. Όταν η Foster ερωτήθηκε γιατί δεν απαίτησε από τον McDonald τη διάλυση του UDA, απάντησε ότι ο McDonald γνωρίζει πολύ καλά τις απόψεις της, και το κόμμα της «θα βοηθήσει όσους θέλουν να απομακρυνθούν από την εγκληματικότητα».

Οι απόψεις του DUP χαρακτηρίζονται από μισαλλοδοξία. Το κόμμα υποστηρίζει ένα ακραία συντηρητικό προτεσταντισμό, και αντιτίθεται στο γάμο ομοφυλοφίλων, στις αμβλώσεις, και στην παρουσία μειονοτήτωνστην Βόρειο Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση της Μέι, έχοντας χάσει την πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο, είναι έρμαιο των απαιτήσεων και της συναίνεσης των βουλευτών του DUP. Δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν σημαντικά κρατικά κονδύλια «προσφερθούν» στην Βόρεια Ιρλανδία στο εγγύς μέλλον: πριν από τις εκλογές του 2015 το DUP είχε αναφέρει ότι θα υποστήριζε κυβέρνηση μειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, εφόσον η χρηματοδότηση της Βόρειας Ιρλανδίας αυξάνονταν κατά 1 δις. στερλίνες.Η Τερέζα Μέι (ή ο/η διάδοχός της στην ηγεσία των Συντηρητικών, καθότι μια αλλαγή ηγεσίας είναι πολύ πιθανή) δεν έχουν εναλλακτική λύση προς το παρόν εκτός από την ικανοποίηση των απαιτήσεων του DUP.

Η πρώτη ευκαιρία για νέες εκλογές θα δημιουργηθεί κατά το τέλος του 2018, όταν οι Συντηρητικοί θα επωφεληθούν κατά περίπου 30 έδρες – σύμφωνα με τα δεδομένα πριν από τις πρόσφατες εκλογές - από την ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών που προγραμματίζεται. Οι Συντηρητικοί, μετά το φιάσκο των πρόσφατων εκλογών, δύσκολα θα αποφασίσουν να ριψοκινδυνέψουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μπρος στα κάλλη των υπουργικών καρεκλών, τι είναι ο πόνος της εκλογικής γελοιοποίησης;
 

 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...