Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ντράγκι: Πώς μπορεί η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Mήνυμα προς κάθε αποδέκτη έστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για το θέμα του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που η διάσταση ΔΝΤ και Βερολίνου δείχνει να μεταφέρει για ακόμη μια φορά το θέμα του χρέους στο απώτερο μέλλον.




Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε τις δύο προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιλώντας στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στο QE μόνο εφόσον υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το χρέος και εφόσον τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Αυτό που χρειάζεται είναι θετική ολοκλήρωση της υφιστάμενης αξιολόγησης. Επί αυτού καλωσορίζουμε τη συμφωνία Staff Level Agreement που επετεύχθη. Λυπούμαστε που δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντράγκι.

Μετά θα έχουμε την ανάλυση χρέους από τους άλλους θεσμούς αλλά και την ανάλυση χρέους που θα γίνει από την ΕΚΤ σε πλήρη ανεξαρτησία. Αυτή θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο. Θα πάρουμε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη και θέματα ρίσκου, όπως έχουμε πει επανειλημμένα. «Ας έχουμε πρώτη την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο».

Αν και όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα υπάρχει επιλεξιμότητα και για εταιρικά ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια, διεκρίνισε.

Ο κ. Ντράγκι έξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης βελτιώνονται και οι καθοδικοί κίνδυνοι υποχωρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...