Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕ

Πρέπει να είναι κανείς, γνήσιος Έλλην, για να δακρύσει ατενίζοντας το ανάγλυφο του πεσόντος οπλίτη, όπου τιμώνται οι πρόγονοί του

Ένα ακοίμητο καντήλι με φως που μετεφέρθη από την Αγία Λαύρα.

Το ανάγλυφο του «εκτάδην κειμένου» οπλίτου.

Η επιγραφή ότι αυτή είναι «Κλίνη Εστρωμένη των Αφανών» και η διάσημος ρήσις του Περικλέους «Ανδρών Επιφανών Πάσα Γη Τάφος».



Είναι Άνδρες Επιφανείς, οι πεσόντες των εθνικών αγώνων που τιμώνται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτου στο οποίο συντίθενται οι ανωτέρω συμβολισμοί.

Είναι αυτοί που έπεσαν μαχόμενοι στο Σαραντάορο, στο Λάχανα, στην Τζουμαγιά, στην Προύσσα, στο Σαγγάριο και σε όλα τα πεδία που μνημονεύονται χαραγμένα στους πορόλιθους πού περιβάλλουν το Μνημείο.

Όλη η νεώτερη ελληνική ιστορία αποτυπώνεται εκεί. Η πραγματική Ιστορία. Ιστορία θυσιών και δόξης.

Όλων εκείνων δηλαδή, τα οποία θέλει να διαγράψει σήμερα το Υπουργείο Παιδείας.

Αλλά βέβαια πρέπει να είναι κανείς γνήσιος Έλλην για να τον αγγίξουν τα συναισθήματα που γεννούν τα σύμβολα των αγώνων.

Πρέπει να είναι γνήσιος Έλλην για να δακρύσει ατενίζοντας το ανάγλυφο του πεσόντος οπλίτου που στην φιγούρα του τιμώνται και κάποιοι προγονοί του.

Πρέπει να είναι γνήσιος Έλλην για να ταυτισθεί με τους Ευζώνους που νυχθημερόν αποδίδουν τιμές στο Μνημείο.

Δεν μπορούμε λοιπόν να έχουμε την αξίωση να διακατέχονται από αισθήματα τέτοιων ευγενών εξάρσεων οι ταραξίες που δεν διστάζουν να βάλουν φωτιά στο φυλάκιο της τιμητικής φρουράς.

Ούτε βεβαίως από τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των καταστάσεων, εκείνων που πλαστογραφούν την ιστορία, διαγράφουν τους εθνικούς στόχους και ενσπείρουν στους Έλληνες το δηλητήριο της ηττοπάθειας.

Ενώ το Μνημείο βεβηλώνετο, η Βουλή συνεδρίαζε.

Η ίδια -υποτίθεται- Βουλή, όπου το 1932 τα κόμματα διεγκωνίζοντο να προτείνουν το καλύτερο για τον σχεδιασμό του Μνημείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...