Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το ISIS πίσω από την επίθεση με 22 νεκρούς σε συναυλία στο Μάντσεστερ, μεταξύ των οποίων και παιδιά


Μάντσεστερ: Θύμα της επίθεσης ένα 8χρονο κοριτσάκι κυπριακής καταγωγής
23/05/2017


Ο θείος της 8χρονης Saffie Rose Roussou που συγκαταλέγεται μεταξύ των αγνοουμένων από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, Chris Roussou ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή: αυτό ανέφερε αρμόδιος του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ ?ΜΠΕ.



Μέχρι στιγμής, το Κυπριακό Προξενείο στο Λονδίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το θάνατο του παιδιού. Στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ έχουν διακομισθεί η μητέρα και η αδελφή του. Το Προξενείο δεν έχει ως τώρα ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.


(upd) Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq.



Μεταξύ των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης φαίνεται ότι βρίσκεται και ένα 8χρονο κοριτσάκι κυπριακής καταγωγής. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού ΥΠΕΞ, ο θείος της 8χρονης Saffie Rose Roussou που συγκαταλέγεται μεταξύ των αγνοουμένων από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, Κρις Ρούσου ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή.

Μέχρι στιγμής, το Κυπριακό Προξενείο στο Λονδίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το θάνατο του παιδιού. Στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ έχουν διακομισθεί η μητέρα και η αδελφή του. Το Προξενείο δεν έχει ως τώρα ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Ενας 23χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Εξάλλου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005 όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.



14:00

Στους 22 έφθασαν οι νεκροί της επίθεσης στο Μάντσεστερ, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. «Είμαστε σε θέση επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης της δολοφονίας σκοτώθηκε αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ.

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες στην αγγλική πόλη Μάντσεστερ όπου η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε είχε συναυλία.

Η έκρηξη έγινε στο φουαγιέ του σταδίου, προκαλώντας τρόμο σε όσους βρίσκονταν στο στάδιο, ενώ επικράτησαν συνθήκες πανικού και πολλοί γονείς έχασαν τα παιδιά τους. Ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο στο εσωτερικό του σταδίου, με το προσωπικό των συνεργείων πρώτων βοηθειών να αναφέρει τραύματα από θραύσματα.

Η βρετανική αστυνομία είπε ότι το επεισόδιο, στο οποίο τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50 άτομα, αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό επεισόδιο. Η Αστυνομία της Περιοχής Μάντσεστερ ολοκλήρωσε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, και αργότερα δήλωσε ότι ήταν ρούχα που είχαν εγκαταληφθεί κοντά στο στάδιο. Η αστυνομία του Μάντσεστερ είπε ότι απάντησε σε αναφορές για έκρηξη που έγινε στην είσοδο του σταδίου, που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (00:35 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα). Το ακροατήριο στη συναυλία περιελάμβανε και πολλά παιδιά.

Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιό αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου. Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μία μάρτυρας ο οποίος παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο, που ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα εν φυγή από το κτίριο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θεατές, μεταξύ των πολλοί νέοι, να τρέχουν προς τα έξω. “Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν είμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν”, είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. “Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν”, πρόσθεσε.

Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη πιό επείγουσα κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας. Τον Μάρτιο, ένας βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Τερέζα Μέι: Γνωρίζουμε τον δράστη – Ανελέητη η τρομοκρατική επίθεση

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία γνωρίζουν την ταυτότητα του καμικάζι βομβιστή που σκότωσε 22 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους παιδιά, σε συναυλία το Μάντσεστερ.

Η Μέι, μιλώντας έξω από την επίσημη κατοικία της στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε πως οι αρχές δεν είναι έτοιμες να ανακοινώσουν την ταυτότητα του δράστη. Δήλωσε επίσης πως ο δράστης πραγματοποίησε μόνος την επίθεση, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν άλλοι τον βοήθησαν να την προετοιμάσει.

Η βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως στόχος του δράστη ήταν να προκαλέσει «όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα».

«Γνωρίζουμε πως ένας μεμονωμένος τρομοκράτης ανατίναξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μια από τις εξόδους της αίθουσας, επιλέγοντας εσκεμμένα το μέρος και την ώρα για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και νέοι», υπογράμμισε η Μέι καταγγέλλοντας μια «τρομερή και ανελέητη τρομοκρατική επίθεση».

Τραμπ: «Άθλιοι losers» πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ

Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της επίθεσης καμικάζι στο Μάντσεστερ που προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως πίσω από την επίθεση βρίσκονται «άθλιοι losers».

Μιλώντας έπειτα από συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμουντ Αμπάς στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως αλληλέγγυες» με τον βρετανικό λαό.

«Απευθύνω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου σ’ αυτούς που τόσο τρομερά επλήγησαν σ’ αυτή την τρομοκρατική επίθεση και στους πολλούς που σκοτώθηκαν και στις οικογένειές τους, τόσο πολλές οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε ο Τραμπ. «Τόσοι πολλοί νέοι, ωραίοι αθώοι άνθρωποι που ζούσαν και χαίρονταν τη ζωή τους δολοφονήθηκαν από άθλιους losers».

«Η κοινωνία μας δεν μπορεί να δείξει ανοχή στη συνέχιση της αιματοχυσίας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε για μια στιγμή ακόμα τη σφαγή αθώων ανθρώπων», δήλωσε ο Τραμπ.

«Οι τρομοκράτες και οι εξτρεμιστές και αυτοί που τους δίνουν βοήθεια και άνεση πρέπει να εκδιωχθούν για πάντα από την κοινωνία. Αυτή η απαίσια ιδεολογία πρέπει να εξαλειφθεί και εννοώ να εξαλειφθεί εντελώς».

Ο Τραμπ επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο του δεύτερου τμήματος του πρώτου ταξιδιού που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από τον Ιανουάριο που ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα. Ο Αμπάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασαν επίσης την επίθεση στο Μάντσεστερ.



Τερέζα Μέι: Αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο “αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση”, σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι “όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί”. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Η πρωθυπουργός επίσης συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας για τις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου).

Μέτρα ασφάλειας στις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ, και τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι παρόλο που δεν έχει πληροφορίες για συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ, “αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων”.

07:33

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομική διεύθυνση του Μάντσεστερ, υπάρχουν επιβεβαιωμένα 19 θύματα και δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους πολλοί έφηβοι, στο Manchester Arena λίγα λεπτα μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντ.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκαλεί η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ αναστέλλει και την προεκλογική της εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Παρόλο που στην αρχή το περιστατικό αποδόθηκε σε βραχυκύκλωμα, εν τέλει η εξέλιξη έδειξε ότι η έκρηξη που εκδηλώθηκε στον συναυλιακό χώρο, δεν οφείλεται σε βλάβη, αλλά σε τρομοκρατική ενέργεια, γεγονός επιβεβαίωσαν και οι δυο εκρηκτικοί μηχανισμοί που εντοπίστηκαν πλησίον του σημείου που εκτυλίχθηκε το συμβάν.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο η αστυνομία στο στο Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι η έκρηξη αντιμετωπίζεται ως ύποπτη τρομοκρατική ενέργεια, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμικάζι αυτοκτονίας.

Καλά στην υγεία της η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια».

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.





ΩΡΑ 2.17: Για νεκρούς και τραυματίες, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους, κάνει λόγο η αστυνομία του Μάντσεστερ, μετά από περισταστικό με εκρήξεις, κατά τη διάρκεια συναυλίας της Αριάνα Γκάντε, στο Μάνστεστερ Αρίνα.
Οι αρχές έσπευσαν στον συναυλιακό χώρο, μετά από αναφορές για έκρηξη, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Οι εκρήξεις,αρχικά αποδίδονται σε βραχυκύκλωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...