Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Αυστηρότερα κριτήρια στο κοινωνικό τιμολόγιο “ΔΕΗ”

Η ΡΑΕ εξετάζει αυστηροποίηση των κριτηρίων για να μην κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη – Αυξήθηκαν τα φαινόμενα των ρευματοκλοπών


H ΡΑΕ και το υπουργείο Ενέργειας φαίνεται πως εξετάζουν αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ που ισχύει για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές ρεύματος.


Η ΡΑΕ φέρεται να έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ την λίστα με τα στοιχεία των πελατών της που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου όπου και αριθμούν πάνω από 500.000, έτσι ώστε να εξεταστούν και να μελετηθούν με σκοπό την αλλαγή στα κριτήρια ένταξης στο μειωμένο τιμολόγιο ενώ θα εξεταστεί και η λίστα των οφειλετών της ΔΕΗ για να εκτιμηθεί πόσοι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους διότι απολαμβάνουν την προστασία του τιμολογίου και δεν τους κόβει η εταιρεία ηλεκτροδότησης το ρεύμα.

Ο λόγος της πιθανής αναπροσαρμογής των κριτηρίων του μειωμένου τιμολογίου είναι η συνεχής αύξηση των ωφειλετών της ΔΕΗ ενώ πληροφορίες θέλουν την αυστηροποιήση των κριτηρίων ώστε να μην κόβεται το ρεύμα μόνο σε αυτούς το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παράλληλα επιδημικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ρευματοκλοπές. Σε μια μόλις χρονιά αυξήθηκαν κατά 26%, αποτέλεσμα όχι τόσο της ένδειας όσο της πολιτικής ανοχής που υπάρχει στο θέμα των αποκοπών ρεύματος, αφού πρωταγωνιστές είναι οι κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες. ΄

Έτσι, το 2016 εντοπίστηκαν 10.600 περιπτώσεις καταναλωτών να κλέβουν ρεύμα έναντι 8.409 το 2015, δηλαδή αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2.200, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ.

Δεδομένου ότι το 2014 οι εντοπισμένες ρευματοκλοπές δεν είχαν ξεπεράσει τις 6.605, μιλάμε για αύξηση 60% στη διετία, απόρροια τόσο της έξαρσης του φαινομένου όσο και της αύξησης των ελέγχων. Την ίδια στιγμή, οι έχοντες χρέη στη ΔΕΗ έως 1.000 ευρώ ανέρχονται σε πάνω από 1.500.000. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι από το 1,5 εκατ. αυτών των καταναλωτών που χρωστούν έως 1.000 ευρώ, μόλις το 14% έσπευσε ώς το τέλος Δεκεμβρίου να ενταχθεί στη ρύθμιση της ΔΕΗ για διακανονισμό σε δόσεις.

Διότι, γνωρίζοντας οι καταναλωτές αυτοί ότι δεν πρόκειται να τους κοπεί το ρεύμα, φροντίζουν να «κρατούν» την οφειλή τους σταθερά στα επίπεδα των 1.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, εντάσσονται οικιακοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της κύριας κατοικίας τους, εφόσον είναι άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και υπερήλικες, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε κατηγορία.

Στους πελάτες που εντάσσονται στο ΚΟΤ παρέχονται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά μέτρα προστασίας, όπως είναι προθεσμία εξόφλησης Λογαριασμών Κατανάλωσης τουλάχιστον 40 ημερών, δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης Λογαριασμών Κατανάλωσης, αναστολή της δυνατότητας του προμηθευτή να δώσει εντολή απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Μάρτιο) και κατά τη θερινή περίοδο (Ιούλιο και Αύγουστο), καθώς και αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταγγελία της σύμβασης προμήθειας εκ μέρους του προμηθευτή.

Ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού και τα εισοδηματικά κριτήρια οι καταναλωτές αυτοί τιμολογούνται με χαμηλότερα τιμολόγια (ΚΟΤ 1 και 2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...