Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της χώρας – Πρέπει να υφανθεί ένα πλέγμα μέτρων, που θα ακολουθούν το βρέφος μέχρι την ένταξή του στο Σχολείο


Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της χώρας.

Οι γεννήσεις στη χώρα μας έχουν μειωθεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης.

Ταυτόχρονα, σε ένα έθνος που γερνάει γρήγορα, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί.



Έτσι, ενώ το 2005 οι γεννήσεις ήταν 107.545, το 2015 υποχώρησαν στις 91.847, καταγράφοντας μείωση κατά 14,6%.

Αντίστοιχα, το 2005 οι θάνατοι ήταν 105.091, αλλά το 2015 αυξήθηκαν κατά 15,3%, φτάνοντας τους 121.212.

Έτσι, το 2015 είχαμε ένα τεράστιο αρνητικό ισοζύγιο, με 29.365 λιγότερους συμπολίτες μας.

Παράλληλα, όλοι οι δείκτες του δημογραφικού χειροτερεύουν. Η σχέση του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού (0-14 ετών, και 65 και άνω) προς τον οικονομικά ενεργό (15-64 ετών) διαμορφώθηκε το 2015 στο 55,2%, από 50,1% το 2005.

Η σχέση του «γεροντικού» πληθυσμού (65 ετών και άνω) προς τον ηλικιακά νεώτερο (0-14) ανήλθε το 2015 στο 145,5%, από 122,5% το 2005.

Η σχέση μαθητών-δασκάλων το 2014/2015 χειροτέρεψε κατά 4,9%, με την αντίστοιχη σχέση νηπιαγωγών ανά μαθητή να έχει, δυστυχώς, υπερδιπλάσια μείωση έναντι της σχολικής χρονιάς 2004/2005.

Για να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική τάση, δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις. Σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Έτσι, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να γίνουν επενδύσεις και να επιτευχθεί ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ικανή να μειώσει την ανεργία στο μισό από τα σημερινά της επίπεδα.

Με λίγα λόγια, να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης για να νιώσουν τα νέα ζευγάρια ότι η ζωή τους μπορεί να γίνει καλύτερη.

Δεύτερον, επειδή, ακόμη και με το καλύτερο σχέδιο ή έξοδος από την κρίση και η απορρόφηση της ανεργίας θέλει χρόνο, η Πολιτεία επιβάλλεται να δώσει, άμεσα, κίνητρα στην οικογένεια.

Μπορεί να υφανθεί ένα πλέγμα κινήτρων που θα ακολουθεί το βρέφος από τη γέννηση του μέχρι την ένταξη του στο σχολείο.

Στο πλέγμα αυτό χωρεί ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων:

α) Χορήγηση εφάπαξ επιδόματος γέννησης παιδιού, σε ύψος που να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του βρέφους, μέχρι τα 2 έτη περίπου,

β) Καθιέρωση του θεσμού της «νταντάς της γειτονιάς», η οποία θα είναι πιστοποιημένη και θα ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου. Κάθε νταντά θα αναλαμβάνει παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών έως και 2,5 ετών, με το κράτος να επιδοτεί το 50% της αμοιβής της και το υπόλοιπο 50% να καταβάλλεται από τους γονείς,

γ) Χορήγηση κουπονιού (voucher) ανά παιδί προσχολικής ηλικίας, για 10 μήνες το έτος, για κάθε παιδί από τα 3 έως τα 5 έτη, σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων, είτε κοντά στον τόπο κατοικίας είτε κοντά στον τόπο εργασίας.

Με το τρίπτυχο αυτό αυξάνεται η απασχόληση, της μητέρας που θα μπορεί να βγει από το σπίτι και της «νταντάς» που θα βρει εργασία, καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία, που ευδοκιμεί σε αυτόν τον τομέα, αυξάνονται τα έσοδα (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) και ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του έθνους μας.

Οι λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση χρειάζεται για να αντιμετωπισθεί πριν είναι αργά.

Στέλιος Πέτσας

Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής

του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...