Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ ΜΙΑ ΨΥΧΗ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ ΜΙΑ ΨΥΧΗ ΕΝΑ ΣΩΜΑ

Σε ποια χώρα του κόσμου και σε ποιο Σύνταγμα επιτρέπεται η Βουλή να καταργεί ανέκλητες δικαστικές αποφάσεις; – Μόνον εδώ στην Ελλάδα

Το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όλοι οι συνταγματολόγοι, και σύσσωμη η αντιπολίτευση είχαν αποφανθεί ότι ο νόμος για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών είναι αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος.




Μόνο οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες προέβλεπαν με επιμονή την επικύρωσή του από τα διοικητικά δικαστήρια και εν σπουδή επιχειρούσαν την εφαρμογή του πριν ακόμη το Συμβούλιο της Επικράτειας αποφανθεί για τη συνταγματικότητά του.

Επεδίωκαν δηλαδή εκείνο που έλεγε ο Χίτλερ: “Για να αποφύγεις τα παζάρια πρέπει να δημιουργήσεις τετελεσμένα γεγονότα”.

Υπάρχει όμως μια υποτιμητική διατύπωση πολύ διαδεδομένη που είπε κάποτε στον Αυτοκράτορα δΓουλιέλμο ο μυλωθρός του Πότσδαμ πώς: “Υπάρχουν δικασταί εις το Βερολίνο”. Η κυβέρνηση την αγνοεί. Ο μεγάλος ρήτωρ και σοφός της αρχαιότητος, Ισοκράτης έλεγε: “Τους νόμους δη τηρείν τούτων λυθέντων και εκάστω δοθείναι της εξουσίας ό,τι βούλεται ποιείν, ου μόνο η πολιτεία οίχεται αλλ’ ουδί ο βίος ημών του των θηρίων διενέγκει”.

Δηλαδή οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Αν δοθεί η εξουσία στον καθένα να κάνει ότι θέλει – όπως οι αντιεξουσιασταί και οι αναρχικοί- τότε δεν καταστρέφεται μόνο η πολιτεία αλλά ούτε η ζωή μας θα διαφέρει από τη ζωή των θηρίων.

Όταν λοιπόν ένα νόμος κατά τρόπον εξώφθαλμο και πασίδηλο είναι αντισυνταγματικός δεν καταλαβαίνω γιατί να τον επικυρώσει με την υπογραφή του ο πρόεδρος της δημοκρατίας που κατ’ επάγγελμα μάλιστα είναι καθηγητής του διοικητικού δικαίου. Είναι εντολοδόχος του Πρωθυπουργού;

Γνωστοί στο πανελλήνιο καθηγηταί του διοικητικού δικαίου όπως οι αείμνηστοι Παπαχατζής, Κυριακόπουλος και ο μεγάλος Μιχ. Στασινόπουλος που χρημάτισε και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας και πρόεδρος Δημοκρατίας οι μεγάλοι αυτοί νομικοί ογκόλιθοι θα υπέγραφαν ένα τέτοιο νόμο;

Τι κάνει ο πρόεδρος δημοκρατίας σε μια τέτοια περίπτωση; ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ.

Προ ολίγων ετών ο Βασιλιάς του Βελγίου δεν υπέγραφε το νόμο για τις αμβλώσεις. Παρητήθη λοιπόν για 24 ώρες μέχρι που η Κυβέρνηση πέρασε το νόμο και έπαυσε ισχύουσα τη παραίτησή του.

Στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε νόμος που απαγόρευε να νικηθεί ο Σπαρτιατικός στρατός.

Στην μάχη των Λεύκτρων ο Σπαρτιατικός στρατός ηττήθη κατά κράτος. Έπρεπε επομένως να εκτελεσθεί. Επειδή όμως αυτό ήταν αδύνατο επενόησαν οι Σπαρτιάται την κατάργηση του νόμου για την ημέρα που έγινε η μάχη στα Λεύκτρα δια να τηρήσουν “την τε πόλιν και τους άνδρας επιτίμους”.

Κατά καιρούς εδώ στην Ελλάδα υπήρξε ωμή επέμβαση της νομοθετικής εξουσίας, δηλ. της βουλής, στις αρμοδιότητές της δικαστικής ενώ τέτοια επέμβαση καταργεί τη διάκριση των εξουσιών που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας στο δυτικό κόσμο και απαγορεύεται από το σύνταγμα.

Σε μας εδώ δυστυχώς το κράτος ταυτίζεται με το κόμμα και πολλές φορές η Βουλή αναλαμβάνει τις αρμοδιότητας της δικαστικής εξουσίας.

Σε ποια χώρα και σε ποιο σύνταγμα η Βουλή καταργεί ανέκλητες δικαστικές αποφάσεις; Μόνο εδώ στην Ελλάδα.

Με νόμο καταργήθηκε η επιβληθείσα σε υπουργούς ποινή από το ειδικό δικαστήριο. Υπάρχει κανείς που το αγνοεί αυτό;

Με το Δ’ ψήφισμα της 8ης-1-1975 χαρακτηρίζεται πραξικόπημα το καθεστώς της επταετίας από τη Βουλή των Ελλήνων ενώ η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στα δικαστήρια, τα οποία μάλιστα με πολλές αποφάσεις, που ποτέ δεν ανεκλήθησαν, είχαν αποφανθεί ότι το καθεστώς, εκείνο ως επικράτησαν αναιμάκτως μάλιστα καθ’ όλη την επικράτεια ήταν νόμιμο ως εκ τούτου και απετελεί επανάστασιν όποιος θέλει βρίσκει τις αποφάσεις.

Βεβαίως και δε συμφωνούμε με τη βίαια κατάληψη της εξουσίας και την επιβολή ενός τέτοιου καθεστώτος και περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα.

Η αλήθεια δεν αλλάζει είτε μας αρέσει είτε όχι. Τα σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη.

Αν η πολιτική εξουσία έχει αποφασίσει να περιφρονεί το ισχύον σύνταγμα και την περιφροσύνη αυτή να την καλύπτει μ’ ένα νομικό μανδύα ας γίνει έτσι αλλά θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να γνωρίζει ότι οι λαοί δε σέβονται τα δικαστήρια που συγκαλούνται ή συγκροτούνται μόνο για να αποφανθούν σύμφωνα με τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης διότι τότε αυτονόητα καταργείται η διάκριση των εξουσιών.

Αν η Κυβέρνηση στο πρόσωπο ενός προέδρου ανωτάτου δικαστήριου θέλει έναν Βισίνσκι θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι υποσκάπτει το κύρος της δικαιοσύνης και οδηγεί το νόμο σε ανυποληψία.

Ο Πρόεδρος και ο δικαστής ενός ανωτάτου δικαστήριου πρέπει και να είναι και να φαίνεται ένας συνετός ιδεαλιστής εμφορούμενος από τις αρχές της ευθυδικίας και της δικαιοσύνης.

Η αληθινή η γνήσια αίσθηση της δικαιοσύνης του ελληνικού λαού απαιτεί να δικασθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι πολιτικοί άνδρες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και της ηθικής απαξίωσης ανεξαρτήτως κόμματος, παράταξης ή ιδεολογίας, ειδικότερα δε όσοι εκμεταλλεύτηκαν την ελπίδα και τις προσδοκίες του Ελλην. λαού για την έξοδο από την κρίση επιδιδόμενοι στη δημαγωγία και την παραπλάνηση προκειμένου να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Θα ήταν ευχής έργο να προβλέπεται στην ευρωπαϊκής νομοθεσία ότι αυτοί που οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση να θεωρούνται στο μέλλον υπόλογοι να παραπέμπονται σε κάποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να λογοδοτούν για τις πράξεις τους από κάποιον τρίτο αμερόληπτο κριτή προκειμένου να μή δικάζουν οι νικηταί τους ηττημένους όπως έγινε στη δίκη της Νυρεμβέργης που οι σύμμαχοι κατεδίκαζαν τους ηττημένους την ώρα που οι σύμμαχοι βομβάρδιζαν με ατομικές βόμβες τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και σκότωναν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων ενώ αγόρευαν εναντίον των εγκληματιών πόλεμου. Αυτό είναι ειρωνικός μαζοχισμός.

Πως τάχα εννοείται η ενότητα στη Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πρωτίστως πρέπει να ενδιαφέρεται για τους λαούς και δευτερευόντως για τις Κυβερνήσεις.

Δεν καταλαβαίνω τις είδους δημοκρατία θέλει ο λαός. Θέλει δημοκρατία που να προστατεύει την προσωπικότητα εκείνου που φορά κουκούλα και αρνείται να την αποκαλύψει για να επιδίδεται σε βιαιοπραγίες και καταστροφές;

Ρώτησε κανείς την πλειοψηφία του λαού αν θέλει ή δέχεται ομάδες αναρχικών και περιθωριακών ατόμων χωρίς αιτήματα να χρησιμοποιούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως αποθηκευτικούς χώρους πολεμικού υλικού που χρησιμοποιούν εναντίον του κράτους;

Ο Ευριπίδης Φιλόσοφος, φίλος και μαθητής του Σωκράτη έλεγε:

“Ακόλαστος όχλος ναυτική τ’ αναρχία Κρείσσων πυρός. Κακός γαρ ος μη τι δρων κακόν”.

Ο αχαλίνωτος όχλος και η ναυτική αναρχία είναι δυνατότερα απ’ τη φωτιά διότι εκεί λογαριάζεται ως κακός και όποιος δεν Κάνει κακό.

Βεβαίως την ευθύνη την έχει η πολιτεία για την κατάσταση στην οποία περιήλθαμε.

Με πύρινους λόγους πολλές φορές άκουσα πολιτικούς της αριστεράς να διατυπώνουν κατηγορίες κατά των αντιπάλων τους σε ύφος συναισθηματικό και μακάβριο τις οποίες κανείς σοβαρός και ενήμερος περί τα πολιτικά θα μπορούσε να υποστηρίξει που είχαν βέβαια σκοπό να τροφοδοτήσουν την όρεξη μέσω μαζικής ενημέρωσης υποσχόμενοι στο ακροατήριο περισσότερα απ’ όσα εκείνο διακαώς επιθυμούσε με αποτέλεσμα να αναρριχηθούν στην εξουσία και να επιτύχουν την ολοκλήρωση της οικονομικής Κατάρρευσης και την πλήρη απόγνωση του λαού.

Βεβαίως και ο λαός δεν είναι άμοιρος ευθύνης. Ας θυμηθούμε μόνο ότι το 2008 τα δημοτικά σχολεία λειτουργούσαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα διότι οι δάσκαλοι απεργούσαν με αίτημα της χορήγηση αρχικού βασικού μισθού 1.400 ευρώ.

Πρωτοστατούσαν τότε αυτοί που σήμερα καταργούν τα επιδόματα των αναξιοπαθούντων και των αναπήρων.

Πολύς λόγος έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Ομπάμα εδώ για την δημοκρατία με μόνο παράδειγμα το μεγάλο Περικλή.

Δημοσιογράφοι μάλιστα ανέφεραν και περικοπές από αρχαία κείμενα επικαλούμενοι το Θουκυδίδη.

Δεν ξέρω ποιο Θουκυδίδη διάβασαν αυτοί οι κύριοι και για ποιον Περικλή μιλούσαν ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης άλλα λέγει: παραδέχεται ότι ο Περικλής ανεδείχθη με τη δημοκρατία αλλά “εγίγνετο τε λόγω μεν δημοκρατιώ έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή”.

Δηλ. το πολίτευμα του Περικλή κατ’ όνομα ελέγετο δημοκρατία αλλά η εξουσία ησκείτο στην πραγματικότητα υπό του πρώτου ανδρός δηλ. του Περικλή εξώρισε όλους τους αντιπάλους του μεταξύ των οποίων και τον Κίμωνα κατέστρεψε την Ιστιαία και εξίωξε τους κατοίκους στη Μακεδονία και εγκατέστησε 2000 Αθηναίος εποίκους, έδιωξε τους κατοίκους της Αίγινας και έκαμε το ίδιο. Με τη βία επέβαλε τη δημοκρατία στη Σάμο.

Να τι λέγει ο πολύς Θουκυδίδης: “Πλεύσαντες ουν οι Αθηναίοι εις Σάμον ναυσί τεσσεράκοντα δημοκρατίαν κατέστησαν και ομήρους των Σαμίων έλαβον πεντήκοντα μεν παίδας ίσους δε άνδρας και κατέθεντο ες Λήμνον και φρουράν εγκαταλιπόντες ανεχώρησαν”.

Και συμπληρώνει ο Πλούταρχος “Τους τριάρχους δε και τους ενόπλους άνδρας των Σαμίων λαβόντες εν τη αγορά της Μιλήτου σανίσι προσδήσας εφ’ ημέρας δέκα κακώς ήδη διακείμενους ξύλοις τας κεφαλάς συγκόψαντες είτα προβαλλείν τήδε κακείσε ακήδευτα τα σώματα”.

Δηλ. έπλευσαν οι Αθηναίοι με 40 πλοία στη Σάμο και επέβαλαν τη δημοκρατία. Πήραν ομήρους 50 παιδιά και τους άφησαν στη Λήμνο και αφού άφησαν φρουρά ανεχώρησαν.

Και συνεχίζει ο Πλούταρχος: Τους καπετάνιους και τους ενόπλους ναύτες των Σαμιακών πλοίων τους μετέφεραν στην αγορά της Μιλήτου και τους έδεσαν σε σανίδες επί 10 μέρες και αφού εκείνοι περιήλθαν εις απελπιστική κατάσταση τους έσπασαν τα κεφάλια με ρόπαλα και μετά τους πέταξαν εδώ και εκεί τα πτώματα άταφα. Τόσο Δημοκρατικά.

Τουλάχιστον κύριοι προσέχετε τι λέτε.

Το τι ξέρετε το βλέπουμε μη κοπανάτε όμως ανοησίες γιατί οι ξένοι δε σας παίρνουν στα σοβαρά!

Ακούσαμε δηλώσεις του πρωθυπουργού τόσο πρινν όσο και μετά την εκλογή του νέου προέδρου των Η.Π.Α.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ανασκευάσει και να κάμει συμβατά όσα έλεγε πριν με όσα αναγκάζεται να λέγει μετά, αλλά ήταν αμήχανος και τα έκαμε χειρότερα.

Εγώ ειλικρινά δεν κατάλαβα τα περισσότερα και θυμάμαι το εξής:

Κάποτε ο Ευριπίδης έδωσε στο Σωκράτη ένα βιβλίο του Ηρακλείτου. Μετά από λίγες μέρες τον ρώτησε: πως σου φάνηκε το βιβλίο; Ο Σωκράτης απάντησε:

Όσα κατενόησα ήταν σπουδαία. Υποθέτω και όσα δεν κατενόησα. “Α μεν συνήκα γενναία εστί. Οίμαι δέ και α μη συνήκα”.
elthraki.gr
Βασίλειος Ζέρβας

Αλεξανδρούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...