Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ο μύθος του… Σίσυφου αναβιώνει στην Ελλάδα

Οι υψηλοί φόροι, μειώνουν τα έσοδα – Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης στην χώρα μας, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, το μαρτύριο στο οποίο είχε υποβληθεί ο Σίσυφος ήταν να κουβάλα καθημερινά έναν βράχο ως την κορυφή του βουνού, μόνο για να τον βλέπει στην συνέχεια να πέφτει πάλι πίσω στο έδαφος.



Οι κυβερνώντες την χώρα έχουν υποβληθεί με την βούληση τους στην ίδια διαδικασία κάθε χρονιά την τελευταία επταετία, με την διαφορά ότι το μαρτύριο το υπομένουν ol φορολογούμενοι πολίτες.

Από την άνοιξη του 2010 και μετά, η άμεση και έμμεση φορολογία φθάνει κάθε χρόνο σε νέα ύψη.

Την ακριβώς επόμενη χρονιά, παράλληλα, τα έσοδα από την φορολογία πέφτουν!

Το 2015, όπως σημειώνει σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, φθάνοντας στο 36.8%.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού αποκαλύπτει την πορεία των κρατικών εσόδων από την φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Το 2009, το τελευταίο έτος πριν από το ξέσπασμα της κρίσεως χρέους, ανήλθαν στα 73,3 δισ. ευρώ.

Το 2014 -και αφού στο ενδιάμεσο είχαν αυξηθεί έμμεσοι και άμεσοι φόροι και είχαν επιβληθεί νέοι- ανήλθαν στα 63,5 δισ.!

Στο ίδιο διάστημα, ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 19% στο 23% (και εν συνεχεία στο 24%), αλλά τα έσοδα μειώθηκαν από 14,9 δισ. ευρώ στα 12,8 δισ.

Ουδείς ενδιαφέρεται πλέον να σταματήσει το σύγχρονο μαρτύριο του Σίσυφου. Ουδείς στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί στα αντίθετα των προσδοκώμενων αποτελέσματα, καθώς ευνοεί τις συνθήκες διευρύνσεως τής φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ενώ εξοντώνει την οικονομία, μειώνοντας διαρκώς τα προς φορολόγηση επιχειρηματικά κέρδη και ατομικά εισοδήματα, αλλά και την κατανάλωση.

Εσχάτως, μάλιστα, αφού καθώς φαίνεται εξαντλήθηκε η έμπνευση για φορολόγηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών, ανέκυψε μία άλλη φαεινή ιδέα, αυτή της φορολογήσεως του ίδιου του χρήματος!

Ο υπό σκέψη φόρος στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες θα δώσει άλλη μία ώθηση στον «βράχο» της φορολογήσεως, προτού τα έσοδα κατρακυλήσουν εκ νέου, σε επίπεδα επικίνδυνα χαμηλά.

Αντιθέτως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα τονώσει τα δημόσια έσοδα.

Ειδάλλως, ο φαύλος κύκλος της υπέρμετρης φορολογήσεως θα συνεχισθεί.

-Ε-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...