Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία σε Καβάλα, Σέρρες και Δράμα


Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τόσο στις υγειονομικές μονάδες όσο και στο ΕΚΑΒ

Υποστελεχωμένα κατά 50% σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι τα νοσοκομεία σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και συγκεκριμένα της Καβάλας, των Σερρών και της Δράμας. Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τόσο στις υγειονομικές μονάδες όσο και στο ΕΚΑΒ, ενώ οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Τις τραγικές αυτές διαπιστώσεις έκανε κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Μιχαήλ Βλασταράκο, που επισκέφθηκε τις υγειονομικές μονάδες της Καβάλας, των Σερρών και της Δράμας το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου έπειτα από πρόσκληση και συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους των περιοχών. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο β’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, ο ταμίας Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και το μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Αναστάσιος Βασιάδης.

Ειδικότερα τα προβλήματα που επικρατούν στις παραπάνω περιοχές είναι τα εξής:

– Υποστελέχωση σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό σε ποσοστό 50%.

– Μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών σε ορισμένα νοσοκομεία.

– Έλλειψη λοιπού προσωπικού, δυσλειτουργίες στο ΕΚΑΒ και αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων.

– Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας των παραπάνω περιοχών, η αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία αυξάνουν με τις αποσπάσεις γενικών γιατρών, προκειμένου να καλύπτουν εφημεριακές ανάγκες των νοσοκομείων, καθώς και τη μεταφορά περιστατικών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία.

– Οι μονάδες ΠΕΔΥ λειτουργούν υποτυπωδώς και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι.

– Τα ιδιωτικά ιατρεία λόγω της φτωχοποίησης της κοινωνίας από τα περιοριστικά μέτρα που συνεχώς επιβάλλονται υπολειτουργούν. Πολλά κλείνουν και οι γιατροί οδηγούνται στην υπαλληλοποίηση ή στην ανεργία, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να μεταναστεύουν.

Μετά τις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και των αρμοδίων τοπικών φορέων συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα βήματα:

– Δημιουργία υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης με δημόσιες δομές, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από έναν ρόλο που δεν τους ανήκει. Να σημειωθεί ότι η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει αυξηθεί κατά 70%.

– Στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο νέο προσωπικό για την ανανέωση του γερασμένου ΕΣΥ (μέσος όρος ηλικίας 60 έτη).

– Ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής και αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων.

– Σωστή λειτουργία της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...