Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Πρόβλεψη προκήρυξης εκλογών

Έχει δρομολογηθεί ο δρόμος προς τις κάλπες – Σύσσωμη η Αντιπολίτευση ζητά εκλογές, χωρίς στην ουσία να τις θέλει – Ενώ η πολιτική επιβίωση της Κυβέρνησης Τσίπρα, απαιτεί πλέον “ηρωική έξοδο”
Η πολιτική λογική λέει ότι, στην παρούσα φάση, η Κυβέρνηση δεν θέλει εκλογές, αφού δεν έχει ενδιάμεσο κρίσιμο σταθμό μέχρι το τέλος της τετραετίας. Έχει να ολοκληρώσει ένα δεδομένο κυβερνητικό πρόγραμμα.


Μάλιστα, με το αναμενόμενο από την πλευρά της «κούρεμα» του χρέους, εκτιμά ότι θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη.
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες μπορεί να αποδώσει δημοσκοπικά καρπούς, αφού η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να είναι στην εξουσία στις αρχές τού επομένου έτους.
Ο επερχόμενος «ανασχηματισμός» του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ένα επίσης μήνυμα στην «πολιτική αγορά» ότι ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ταυτοχρόνως, η καλλιέργεια κλίματος ότι εμείς ως «αριστερή Κυβέρνηση» ήλθαμε να διαχειρισθούμε την σήψη και την παρακμή που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα 30 χρόνια εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει το πολιτικό δίλημμα στους ψηφοφόρους.
Την ίδια στιγμή, σύσσωμη Αντιπολίτευση φαίνεται να ζητεί εκλογές χωρίς, στην ουσία, να τις θέλει.
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική, οι μεθεπόμενες όμως θα είναι εκλογές απλής αναλογικής.
Αυτό ακριβώς το σημείο, ως πολιτικό δεδομένο, αποτελεί και την αρχή των πολιτικών εξελίξεων.
Η |ιστορία διδάσκει ότι ή απλή αναλογική ευνοεί τ ους μικρούς.
Όσο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ως δεύτερο κόμμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες πολιτικής επιβιώσεως του κ. Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά η πολιτική Ιστορία διδάσκει ότι το κυρίαρχο στοιχείο στην διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων και υιοθετήσεως στρατηγικών είναι η «πολιτική επιβίωση του Ηγέτη».
Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να ακολουθήσει άλλο δρόμο, παρά εκείνον με το ελάχιστο πολιτικό κόστος για εκείνον.
Με την πάροδο του χρόνου η φθορά της «πρώτη φορά Αριστερά» Κυβερνήσεως είναι πολλαπλασίως ανάλογη του πραγματικού χρόνου διακυβερνήσεως.
Οι Γερμανοί έχουν εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, και μέχρι τότε αποκλείεται ρητά και κατηγορηματικά κάθε ρύθμιση του χρέους, αφού αυτό το ζήτημα θα αναδειχθεί σε κομβικό πολιτικό ζήτημα κατά την προεκλογική τους περίοδο.
Εκτιμάται μάλιστα ότι μετά τις εκλογές θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να τεθεί στο τραπέζι μείωση του χρέους, αφού προβλέπεται ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας θα έχουν δεσμευθεί για ανελαστική στάση στο ζήτημα αυτό.
Το κομβικό στοιχείο πολιτικής επιβιώσεως αναφορικά με την ρύθμιση του χρέους, λοιπόν, για τον κ. Τσίπρα είναι έωλο, και μάλιστα οι δηλώσεις περί του αντιθέτου από το σύνολο του πολιτικού φάσματος στην Γερμανία θα πυκνώνουν το επόμενο διάστημα, αποδυναμώνοντας την στρατηγική του.
Οι προβλεπόμενες εξελίξεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, η αυτόματη εφαρμογή του «κόφτη» την αμέσως επόμενη χρονιά, η αύξηση της ανεργίας, η αποψίλωση κάθε επενδυτικής δραστηριότητας, είναι ζητήματα που θα κληθεί να διαχειρισθεί η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, και θα οδηγήσουν στην οριστική και αμετάκλητη συντριβή της εικόνας ενός Πρωθυπουργού.
Με δεδομένα τα ανωτέρω αδιέξοδα, η πολιτική επιβίωση του κ. Τσίπρα απαιτεί «ηρωική έξοδο», με άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Η προκήρυξη εκλογών σε συνθήκες απολύτου εκπλήξεως εντός του προσεχούς διαστήματος, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του2016, θα είναι ο απόλυτος αιφνιδιασμός, που αποκλειστικά θα υπηρετεί την προσωπική στρατηγική της πολιτικής επιβιώσεως του κ. Τσίπρα.
Μιας πολιτικής επιβιώσεως που, δυστυχώς, δεν άφορα μόνον τι ίδιο προσωπικά, αλλά το σύνολο της παραγωγικής Ελλάδος.

Μελέτιος Τζαφέρης
Μηχανολόγος-Μηχανικός,
πρ. Γ.Γ. Υπουργείου Βιομηχανίας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...