Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Τραπεζική κρίση της Ευρώπης: χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει έρθει στα όριά του

Η ιταλική τραπεζική κρίση δείχνει ότι η ανάμειξη των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών είναι ένα κακό σχέδιο. Αυτό το σύστημα έχει έρθει σε ένα τέλος - και χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση. Αυτό θα ήταν δυνατόν ακόμη και με αντισυμβατικές ιδέες.

Το ευρώ είναι το ενιαίο νόμισμα στο παιχνίδι. (Φωτογραφία: AP)



Γερμανικά Οικονομική News : Ο κ Galloni, το τέλος του 2015 οι ευρωπαϊκοί κανόνες bail-in ήρθαν στην Ιταλία για πρώτη φορά για τη χρήση. Επηρεάζονται οι πελάτες των τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών. Αυτό οδήγησε σε ταραχές μεταξύ των ανθρώπων. Σήμερα η κρίση τράπεζα "Banca Monte dei Paschi di Siena» εμφανίζεται σε μεγάλους μπελάδες. Επίσης, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την UniCredit. Φλόγες και πάλι την οικονομική κρίση; Πώς αξιολογείτε την κατάσταση;

Antonino Galloni : Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα ήταν σε τράπεζες και σε άλλες χώρες με τη σειρά. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια θεμελιώδη κρίση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Έτσι, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Απλά κάνουν τη δική σας σχετικά με τα συμπτώματα, δεν θα διαρκέσει.

Γερμανικά Οικονομική News : Αν δεν δώσουμε προσοχή στα συμπτώματα που;

Antonino Galloni : Φυσικά θα έπρεπε, είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό, τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, και ειδικά το "Banca Monte dei Paschi di Siena», χρειάζονται μια πραγματιστική προσέγγιση .. Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτές τις τράπεζες, προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερα. Αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να αναβιώσει, επίσης, να αποφύγουν τη μόλυνση άλλων τραπεζών.

Γερμανικά Οικονομική News : Και μετά;

Antonino Galloni : Τότε θα πρέπει να χωρίσει τις τράπεζες σε δύο κατηγορίες: η μία θα κάνει τις παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες, αρκεί πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από τις επενδυτικές τράπεζες που θα μπορούσαν να κερδοσκοπούν με τα παράγωγα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αυτό που δεν μπορεί να είναι, όμως, είναι ότι οι τράπεζες που έχουν παίξει με τα παράγωγα, οι υγιείς εμπορικές τράπεζες δάκρυ στην άβυσσο.

Γερμανικά Οικονομική News : Τι αντιστοιχεί στο μέτρο που έχει ληφθεί μετά τη Μαύρη Πέμπτη του 1929, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ;

Antonino Galloni : Είναι. Αλλά από το να μην είναι αρκετό. Εξακολουθούμε να χρειάζεται ένα επιπλέον μέτρο για να κάνει το οικονομικό μας σύστημα πίσω σε υγιή πόδια.

Γερμανικά Οικονομική News : Τι είναι αυτό;

Antonino Galloni : Θα πρέπει να εισαχθεί ένα αρνητικό επιτόκιο των δανείων.Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, για να πάρει έστω και ένα παράδειγμα, ότι ένας επιχειρηματίας ο οποίος λαμβάνει ένα δάνειο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων μόνο εννιακόσιες χιλιάδες επιστρέφεται.

Γερμανικά Οικονομική News : Αυτό ακούγεται σαν μια κακή επιχείρηση για την τράπεζα.

Antonino Galloni : Αυτό δεν θα ήταν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα εκατομμύριο μόνο κατά τη στιγμή στον υπολογιστή, στην οποία το δάνειο χορηγείται δηλαδή πάντα. Προηγουμένως έχει πει ένα εκατομμύριο, αλλά δεν υπάρχει. Έτσι, πώς η τράπεζα θα μπορούσε αργότερα λείπει κάτι που δεν ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν; Έτσι, αν αυτή η επιχειρηματίας αποπληρώνει μόνο € 900.000, η τράπεζα έχει πράγματι εξακολουθεί να γίνεται ένα κέρδος.

Γερμανικά Οικονομική News : Και πώς θα ήταν ότι με την ένωση ενδιαφέρον;Αν ήταν επίσης αρνητική, γεγονός που θα πρέπει να επιστραφεί δάνειο κάποια στιγμή τείνουν στο μηδέν.

Antonino Galloni : Σε αυτό το μοντέλο τους τόκους ανατοκισμού δεν έχουν νόημα.Ωστόσο, με τόκους ανατοκισμού που είναι πάντα προβληματική, ακόμη και αν τα επιτόκια είναι θετικά.

Γερμανικά Οικονομική News : Όπως και ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός συστήματος με αρνητικά επιτόκια χορηγήσεων για τον πληθωρισμό; Ή θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό; Από τη μία πλευρά, ναι, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μια αύξηση της ζήτησης για δάνεια - τότε ναι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εύκολα διαθέσιμο - ενίσχυσε τις πληθωριστικές τάσεις. Από την άλλη πλευρά, το κόστος της πίστωσης, δεν θα βρείτε ως κρυφό κόστος στο τελικό κόστος των προϊόντων και τις τιμές τους θα μπορούσε, επομένως, εμπίπτουν επίσης.

Antonino Galloni : Είναι σαφές ότι θα ξεκινήσει με ένα σύστημα αρνητικών επιτοκίων για νέα εδάφη. Οι πληθωριστικές καθώς και αποπληθωριστικές τάσεις πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Παρ 'όλα αυτά, θα ήταν αξίζει μια δοκιμή.Είμαι βέβαιος ότι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος θα ήταν πολύ θετική επίδραση στο ποσοστό απασχόλησης.

Γερμανικά Οικονομική News : Πιστεύετε ότι η οικονομία είναι τόσο στάσιμη, διότι το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό; Τα ποσοστά ήταν επειδή δεν κλείσει αρκετά μακριά;


Antonino Galloni, σύμβουλος και οικονομολόγος και πρόεδρος του κόμματος "Εναλλακτική για την Ιταλία».(Φωτογραφία: Antonino Galloni)

Antonino Galloni : Θέλω να το πω και πάλι: Ένα βασικό σημείο του νομισματικού μας συστήματος, χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι ότι τα χρήματα είναι πάντα συντάσσεται από το πουθενά. Όπως προκύπτει ακόμη το ερώτημα, πώς μπορεί να είναι ότι ένα ολόκληρο σύστημα αποσταθεροποιείται όταν κάποια δάνεια έχουν γίνει μη εξυπηρετούμενα. Πίσω από αυτό κρύβεται η ιδέα που έχετε να κάνετε τα χρήματα με τα χρήματα - και όχι με την εργασία. Εγώ, ωστόσο, να καλέσει το Δικαστήριο να τονώσει την αγορά εργασίας. Στην εργασία θα υπάρξουν αρκετά - ιδιαίτερα στην Ιταλία. Και θέλω να προσθέσω κάτι: Ως μια τράπεζα, όπως έχουμε δει, τότε θα κάνει ένα κέρδος όταν μόνο 900.000 θα πρέπει να επιστραφεί σε ένα δάνειο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα πρέπει να βασίζονται σε αυτά τα οφέλη για την αντιστάθμιση των κρατικών προϋπολογισμών.

Γερμανικά Οικονομική News : Αυτό ακούγεται σαν να έπρεπε να εθνικοποιήσει τις τράπεζες. Και αυτό για δύο λόγους: όπως θα θέλατε σίγουρα ότι μια τράπεζα όπως η UniCredit ένα δάνειο με ένα αρνητικό επιτόκιο σε ένα ιταλικό επιχειρηματία αρκεί αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ίδια πιστωτική εκτός Ιταλίας σε ένα θετικό επιτόκιο; Και πώς θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για την αποκατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού, παρά να διανεμηθεί στους μετόχους;

Antonino Galloni : Μπορεί ήδη να έχει νόημα να χορηγήσει δάνειο σε ένα αρνητικό επιτόκιο, αν βοηθάει μια επιχείρηση για την επιτυχία και την πιστωτική ως αποτέλεσμα δεν θα είναι σε αθέτηση.

Γερμανικά Οικονομική News : Έτσι νομίζετε ότι θα μπορούσε να θέσει την οικονομία με ένα τέτοιο μοντέλο σε μεταβατικό στάδιο; Ως ένα μηχάνημα που θα τρέχει από μόνη της; Ένα είδος Perpetuum Mobile;

Antonino Galloni : Ναι. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσει κίνητρα για επενδύσεις και, συνεπώς, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και σε αντίθεση με την κλασική κεϋνσιανή μοντέλο, το χρέος δεν θα αυξανόταν.

Γερμανικά Οικονομική News : Ωστόσο, παρ 'όλα αυτά, επίσης, είναι επενδύσεις που φέρνουν μικρό όφελος. Δρόμοι και γέφυρες, για παράδειγμα, πρέπει σχεδόν κανείς και θα κατασκευαστεί σε βάρος της φύσης. Έχουμε στην ΕΕ μια ενιαία αγορά - και σε πολλές χώρες του ενιαίου νομίσματος. Πώς μπορείτε να αποφασίσετε εάν μια επένδυση είναι πραγματικά χρήσιμη; Εάν πάρα πολλά δάνεια θα χορηγούνται στη συνέχεια, περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο, πράγμα που δεν θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ευρώ;

Antonino Galloni : Φυσικά, θα ένα τέτοιο σύστημα των δημόσιων αρχών ελέγχονται. Όσο για το ευρώ, έτσι θα μπορούσε οποιαδήποτε χώρα να εκδώσει κρατικά εγγυημένο αντάλλαγμα που θα πρέπει να είναι έτσι εκφράζονται σε ευρώ, αλλά έχουν μόνο εντός των εθνικών συνόρων ισχύος. Ας πούμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράλληλο νόμισμα. Έτσι, αν τώρα θα πρέπει να κυκλοφορούν σε πολλές αλλαγές στο εσωτερικό μιας χώρας, θα χρειαζόταν περισσότερο από το να υποστηρίξει την εθνική οικονομία, θα ήταν αυτή η αλλαγή σε σχέση με το νόμισμα αναφοράς του - σε αυτή την περίπτωση, που θα ήταν το Ευρώ - χάνουν την αξία τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το ευρώ παραμένει σταθερή από μόνη της.

*deutsche-wirtschafts-nachrichten.*
Ο Economist Antonino Galloni είναι οικονομολόγος και οικονομική πολιτική σύμβουλος του Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει ήδη λάβει πολλές από τις προτάσεις του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...