Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

Είναι τεράστιας σημασίας η σύγκληση, μετά από 1.000 χρόνια, της Πανορθόδοξης Οικουμενικής Συνόδου στις 16-20 Ιουλίου στην Κρήτη – Δεν πρέπει να αποτύχει



Οι μεγάλες αποφάσεις απαιτούν σοβαρή προετοιμασία, έντιμους και συνετούς χειρισμούς (κατά την υλοποίηση) και πίστη στον στόχο που επιδιώκουν να υπηρετήσουν οι Διάκονοι της προσεχούς Μεγάλης Ορθόδοξης Οικουμενικής Συνόδου.



Είναι τεράστιας σημασίας και ιστορική η απόφαση της σύγκλησης μετά από περίπου 1.000 χρόνια της Πανορθόδοξης Οικουμενικής Συνόδου στις 16-20 Ιουνίου στην Κρήτη.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να πάρει διαστάσεις με επιπτώσεις σπουδαίες, όχι μόνο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς του πλανήτη αλλά για το σύνολο των ανθρώπων της Γης.

Μπορεί όμως και να εκφυλισθεί, από διενέξεις για τα πρωτεία ή από ανούσιες αντιδικίες που δεν συγκινούν κανένα και δεν θεραπεύουν τίποτα.

Ακόμη, μπορεί ένα ναυάγιο της Οικουμενικής Συνόδου, το οποίο εύχονται πολλοί (εχθροί της Ορθοδοξίας και άσπονδοι φίλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου), να οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση της εύθραυστης ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών για πολλές δεκαετίες.

Οι αντιδράσεις, άλλες παλιές και άλλες πρόσφατες (ουσιαστικού ή προσχηματικού περιεχομένου), πότε από το Πατριαρχείο της Αντιόχειας και άλλοτε από τη Βουλγαρική Εκκλησία ή το Ρωσικό Πατριαρχείο, δίνουν την εντύπωση ότι δεν πηγαίνουμε για Οικουμενική Σύνοδο ενότητος αλλά σε Σύνοδο επίδειξης ισχύος, προβολής θέσεων και απαιτήσεων, που δεν έχουν καμμία σχέση με τις πνευματικές ανάγκες της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και με την ηθική και ενεργό παρουσία των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Σήμερα, οι κοινωνίες δεν έχουν τον χρόνο, τη διάθεση ή ακόμη και το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τους δαιδάλους των προαιώνιων διαφορών και διεκδικήσεων ή με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εκκλησιαστικής περιοχής.

Οι ορθόδοξες κοινωνίες απαιτούν ενότητα και έργο για τη στήριξη των πνευματικά και υλικά εκατοντάδων εκατομμυρίων χειμαζομένων.

Για να περισωθεί το κύρος και τα αποτελέσματα της Οικουμενικής Συνόδου της Κρήτης, δραστήρια πρέπει να κινηθούν οι πάντες.

Οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι, και ιδίως το σύστημα των σοφών και έντιμων συμβιβασμών που ιδιαίτερα το κατέχουν.

Ας υιοθετήσουν οι Ταγοί της Ορθοδοξίας τους κανόνες του και ας προχωρήσουν άμεσα, σήμερα στην εξομάλυνση και διόρθωση των κακώς κειμένων, πριν να είναι αργά…

Καθ’ όσον αφορά την Ελληνική Πολιτεία, τίποτα δεν μπορούμε να ζητήσουμε από αυτή, καθώς παραδέρνει με τις δικές της ευθύνες σε μία δραματική για τη χώρα περίοδο.

Άλλωστε η αδιαφορία και η ανικανότητα της σε παρόμοιους πνευματικούς και μακρόπνοους προβληματισμούς είναι αποτρεπτική για οποιαδήποτε εποικοδομητική σκέψη. «Σεβαστοί Ορθόδοξοι Εκκλησιαστικοί Ηγέτες, η ιστορία σας παρακολουθεί και καταγράφει. Οι καιροί ου μενετοί».



Κωνσταντίνος Δ. Πυλαρινός

Πρόεδρος της Ενώσεως

τ. Βουλευτών-Ευρωβουλευτών
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...