Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

“ΑΣΦΥΞΙΑ” ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Το αδιέξοδο στο οποίο μάς οδηγούν οι υπέρογκοι φόροι, μόνον η Κυβέρνηση δεν το βλέπει – Καθημερινά τα μαγαζιά βάζουν “λουκέτα” – Ποιος τρελλός θα επενδύσει στην Ελλάδα που διώκει την επιχειρηματικότητα;


Η Κύπρος μπήκε σε Μνημόνιο μετά τη χώρα μας και στη συνέχεια βγήκε επιτυχώς, ενώ η κυβέρνηση μας υπέγραψε και το τρίτο και πιο επώδυνο, το όποιο μας έφερε τσουνάμι άμεσων και εμμέσων φόρων, το υπέρ Ταμείο με τις εξουσίες του διοικητικού συμβουλίου του, που αποτελείται από μέλη που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

καθώς και τον «κόφτη», που αυτομάτως θα περικόπτει κρατικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις των φορολογικών υποζυγίων, εάν δεν επιτυγχάνεται κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ήδη η Κύπρος, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της, προχώρησε σε δραστικές μειώσεις φόρων, που της είχαν επιβληθεί από το Μνημόνιο για να βγει από την ύφεση και να εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Γεωργιάδης, συμβούλεψε και τη χώρα μας να κάνει το ίδιο, να προβεί σε μειώσεις φόρων, για να βγει από την ύφεση και τον φαύλο κύκλο που αυτή δημιουργεί.

Πλην η αριστερή, κομμουνιστική και ακροδεξιά κυβέρνηση των Σύριζα-Ανέλ γνωρίζει μόνο τον φορομπηκτισμό, με τον οποίο διαλύει μεθοδικά τους βασικούς εχθρούς της: την αστική τάξη -μικροεπιχειρηματίες, έμπορους, επιστήμονες, βιοτέχνες και τους αγρότες, ενώ παράλληλα διορίζει «στη ζούλα» τους εκλεκτούς της στο δημόσιο και αρνείται, παρά την επιμονή των θεσμών, να μειώσει το πλαδαρό, τεράστιο και άχρηστο εν πολλοίς ελληνικό δημόσιο ή τουλάχιστον να απολύσει τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και τη μικρή στρατιά των άλλων που διορίστηκαν με πλαστά πτυχία και λοιπά,πιστοποιητικά.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη, με κίνητρα, για να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές!

Αλλά ποιός θα επενδύσει, δηλαδή ποίος θα αντιμετωπίσει -και δη ξένος- την ιδεοληπτική γραφειοκρατία της χώρας μας, την παλαβή φορολογία και τις εκάστοτε νέες φορολογικές επιδρομές, την έλλειψη απονομής δικαιοσύνης, όταν για να τελεσιδικήσει μία απόφαση χρειάζονται 10 χρόνια και βεβαίως το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και την εχθρική προς το επιχειρείν σημερινή κυβέρνηση και δη τους ιδεολογικούς εγκάθετους της που είναι φυτεμένοι παντού στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και υπουργοί, θαυμαστές του Βελουχιώτη, σαμποτάρουν από μέσα την εφαρμογή φημισμένων νόμων;

Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας πληροφορεί με την εγκυρότητα που το διακρίνει, ότι κατά το 2015, στα 100 ευρώ φόρους που επιβλήθηκαν, εισπράχθηκαν τα 45 ευρώ, ενώ ο δείκτης εισπραξιμότητας υποχωρεί σταθερά από το 2010 και μετά.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ανέρχονται στα 87 δισεκ. ευρώ και αποτελούν ρεκόρ στην Ευρωζώνη.

Το αδιέξοδο, στο οποίο μας οδηγεί η υπερφορολόγηση, μόνο η κυβέρνηση δεν το βλέπει, ενώ το ΔΝΤ είπε για πολλοστή φορά ότι πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος καν ότι αποκλείεται η ελληνική οικονομία να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο συμφωνούν πλείστα διεθνή ινστιτούτα οικονομικών ερευνών.

Όμως η κυβέρνηση, βάσει του όγματος ζητούνται εχθροί, επιτίθεται κατά του ΔΝΤ και ως εκ τούτου έσπασε τα μούτρα της κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους-δανειστές: Της επέβαλαν το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μετέθεσαν για το 2018 τη συζήτηση για την τάχα μείωση του δημοσίου χρέους που είναι υπεσχημένη και θα μεταβληθεί σε χρονική επιμήκυνση μόνο.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση θριαμβολογεί, λες και απευθύνεται στους πάλαι ποτέ Κάφρους της Αφρικής. Αλλά η αποτυχία και ο πανικός οδηγούν στο ψέμα και στη θριαμβολογία.

Η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων έχει στεγνώσει τελικά την αγορά, ενώ εκτός από τα καθημερινά «λουκέτα» που βάζουν μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις, καταρρέουν και μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Και η κυβέρνηση υποκριτικά φερόμενη, ζητεί εισαγγελική έρευνα για τα πρόσφατα μεγάλα «λουκέτα», για να μην αναλάβει τις ευθύνες της.

Για την ασφυξία της αγοράς ευθύνεται και η νέα υπερφορολόγηση που άρχισε την 1η Ιουνίου και θα συνεχιστεί σταδιακά τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2018, με τους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΕΝΦΙΑ που καταφθάνει ανελέητος και που φορολογούν ό,τι κινείται, αλλά και ό,τι δεν κινείται, ενώ παράλληλα το κράτος δεν πληρώνει τα περίπου 6,5 δισεκ. ευρώ που οφείλει σε επιχειρήσεις και πολίτες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην έλλειψη ρευστότητας.

Πάντως, από τη δόση των 10,3 δισεκ. ευρώ, 3,5 δισεκ. ευρώ θα κατευθυνθούν υποχρεωτικά στην εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες σε 5 δόσεις των 700 εκατ. ευρώ, αφού θα διαπιστώνεται από τους θεσμούς ότι δόθηκαν εκεί που έπρεπε.

Καλά κάνουν οι εταίροι, γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένως την καταβολή χρημάτων στις υποχρεώσεις της, για να καλύψει άλλες ανάγκες της.

Υπερφορολόγηση, ανεργία, ύφεση, φαύλοι κύκλος.

Μόνο η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο, γιατί επιθυμεί την καταστροφή της οικονομίας και την πτωχοποίηση του Λαού.

http://elthraki.gr
Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών,

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...