Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΟΡΕΣΕ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Η ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας στηρίχθηκε σε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (12,5% για τις Επιχειρήσεις αντί 50% στην Ελλάδα), στην προσέλκυση επενδύσεων και σε ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητος



Τον Μάρτιο 2016 η Κύπρος εξήλθε από το μνημονιακό πρόγραμμα υποστήριξης στο οποίο είχε εισέλθει το 2013.



Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ‘τα τρία τελευταία χρόνια αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του τί μπορεί να επιτευχθεί με όραμα, λεπτομερές σχέδιο και σύνεση’ Είναι πεποίθησή μου ότι οι κοινές προσπάθειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να στρέψουν μία οικονομία σε κρίση προς την σταθερότητα και την ευημερία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ‘τα κατορθώματα του προγράμματος προσαρμογής που επέφερε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη’.

Ο Κλάους Ρέντλινγκ δήλωσε ότι ‘η χώρα πέτυχε να αποκαταστήσει οικονομική ανάπτυξη και να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά πολύ ταχύτερα του προβλεπομένου’.

Πώς κατέστησαν εφικτά αυτά τα επιτεύγματα; Κατ’ αρχάς, υπήρξε σύμπνοια μεταξύ του πολιτικού κόσμου. Δεν εκτοξεύθηκαν κατηγορίες περί ‘δωσιλογισμού’, ‘γερμανοτσολιάδων’ και ‘υπογραφών στα τέσσερα’. Δεν θεωρήθηκαν υπεύθυνοι οι ξένοι, οι οποίοι στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως ‘διεθνείς τοκογλύφοι’, έτοιμοι να αρπάξουν τα ‘φιλέτα’ και τα ‘ασημικά’, ούτε υποστηρίχθηκε ότι ‘το πρόγραμμα περιείχε λανθασμένους μακροοικονομικούς πολλαπλασιαστές’.

Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας βασίσθηκε στην δημοσιονομική εξυγίανση με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (12,5% για τις επιχειρήσεις αντί 50% και πλέον στην Ελλάδα, όπου μάλιστα, παρά την υπερ-φορολόγηση, υποστηρίζεται ότι ακολουθούμε, εκόντες άκοντες, ‘νεοφιλελεύθερη’ πολιτική!), μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση με έμφαση στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πολιτικής, προσέλκυση επενδύσεων όχι μόνο στους παραδοσιακούς τομείς (τουρισμού, ναυτιλίας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) αλλά και σε αυτούς της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας.

Ας σημειωθεί ότι τα φιλόδοξα σχέδια στον τομέα του τουρισμού (όπως αυτό της κατασκευής μαρίνας στην Αγία Νάπα μαζί με πολυτελέστατες κατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια κλπ.) στοχεύουν σε πλούσιες αγοραστές, στους οποίους θα παρέχονται υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες.

Ο κλάδος των κατασκευών εμφανίζει εντυπωσιακή ανάκαμψη: οι πωλήσεις τον Φεβρουάριο 2016 ήταν κατά 54% υψηλότερες έναντι του Φεβρουαρίου 2015 (!).

Η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω από νέες, σημαντικές μειώσεις στην φορολογία ακινήτων (φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, τελών μεταβίβασης, δημοτικών τελών κλπ.) που εξήγγειλε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κρισιμότερος παράγων επιτυχίας, πάντως, είναι η αξιοπιστία. Οι Κύπριοι υπουργοί δεν ντρέπονται για όσα υπογράφουν.

Αντιθέτως, συντονίζουν όλοι τις προσπάθειές τους προς την ίδια κατεύθυνση και αναδεικνύουν, με λόγια και έργα, την προσήλωσή τους στους στόχους. Γι’ αυτό και επιβραβεύονται με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
elthraki.
Κώστας Χριστίδης

Νομικός-Οικονομολόγος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...