Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Πίτα 100 δισ. για τραπεζίτες

Πίτα 100 δισ. για τραπεζίτεςΟι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη αβέβαιες, αλλά οι δρομολογημένες εξελίξεις δημιουργούν σπουδαίες ευκαιρίες για διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους και τραπεζικούς ομίλους, που επιδιώκουν να αναλάβουν να μεγάλα συμβόλαια στην Ελλάδα, να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες και να προσελκύσουν προς διαχείριση κεφάλαια. Μια τεράστια «πίτα» εργασιών προσφέρουν οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις δανειακών υποχρεώσεων μεγάλων επιχειρήσεων και η διαχείριση κόκκινων δανείων.


Για τη διανομή της έχουν κινητοποιηθεί τους τελευταίους μήνες investment bankers της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και της Ζυρίχης, καθώς και στελέχη του ευρωπαϊκού κλάδου ……..



αμερικανικών οίκων χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Credit Suisse, Goldman Sachs, RBS, Allianz έχουν πλέον καθημερινή παρουσία στην Αθήνα, ενώ δραστήρια κινούνται επίσης ηBlackRock, η Alvarez & Marsal, η Bain Capital κλπ.

Πολλά συμβόλαια έχουν κλεισθεί με ελληνικές τράπεζες, με το Δημόσιο και με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το παιχνίδι θ ανοίξει με την προώθηση των σχεδίων νέων αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.

Το νέο Ελδοράδο

Όμως το νέο ελληνικό «Ελδοράδο» για τους διεθνείς οίκους είναι η διαχείριση ιδιωτικής περιουσίας,που περιλαμβάνει ρευστά διαθέσιμα, καταθέσεις σε ελληνικές – και κυρίως ξένες – τράπεζες, διεθνή χρεόγραφα, επενδυτικές τοποθετήσεις στο εξωτερικό και εμπορεύσιμα ακίνητα.

Για τη συνολική αξία αυτής της περιουσίας δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρόκειται για «πίτα» της τάξεως των 100 δις, που είναι δύσκολο – μάλλον αδύνατο – να «πακεταρισθεί». Oχι μόνον γιατί είναι κατανεμημένη σε πολλές χώρες και σε διαφορετικές τοποθετήσεις, αλλά και επειδή οι ιδιοκτήτες προτιμούν τη διασπορά κινδύνου.

Κατά τους υπολογισμούς στελεχών του private banking ελληνικών τραπεζών, ο πλούτος αυτός είναι μοιρασμένος σε περίπου 2.000 ελληνικές οικογένειες και σε λιγότερες από 150 επιχειρήσεις. Οι κάτοχοι του μπαίνουν τώρα στο «στόχαστρο» εξειδικευμένων οίκων, που φιλοδοξούν να τους προσφέρουν ασφάλεια στις τοποθετήσεις τους και ικανοποιητικές αποδόσεις, σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και υψηλού ρίσκου στις αγορές.

Υπόσχονται ασφάλεια

Προηγήθηκαν ελβετικές και γερμανικές τράπεζες, που προσπάθησαν να προσελκύσουν να προσελκύσουν το κομμάτι των ρευστών διαθεσίμων, προσφέροντας σύνθετα καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα, υποσχόμενες ικανοποιητική απόδοση, μυστικότητα και ασφάλεια.

Τώρα η Credit Suisse, η UBS, η Deutsche Bank, η Barclays, η JP Morgan και άλλοι τραπεζικοί όμιλοι συνεχίζουν την προσπάθεια μέσω των θυγατρικών τους εταιρειών asset management. Επιδιώκουν να αναλάβουν τη συνολική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, κατά τρόπο που θα περιορίζει τον κίνδυνο να βρεθούν μελλοντικά οι ιδιοκτήτες σε κάποια λίστα «φοροφυγάδων» και κατόχων μαύρου χρήματος.

Η διαχείριση θα αφορά ρευστά διαθέσιμα, καταθέσεις, χαρτοφυλάκια μετοχών και ομολόγων, τοποθετήσεις σε δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ακίνητα μεγάλης αξίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κλπ.

Οι βασικές επιλογές

Πρώτος και άμεσος στόχος τους είναι βέβαια η προσέλκυση «ζεστού» χρήματος προς διαχείριση. Οι βασικές τοποθετήσεις που προτείνουν για μεγάλα ποσά (άνω των 5 εκατ. ευρώ) είναι:

– Fiduciary τοποθετήσεις (προθεσμιακές που αποδίδουν μεταξύ 0,5% και 2%),

– Dual Currency (arbitrage σε δύο νομίσματα, με τυπικές αποδόσεις μεταξύ 2% και 5%)

– Σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα (structured, δομημένα κατά παραγγελία για στοχευμένες αποδόσεις έως και 10%), τα οποία έχουν όμως αρκετό ρίσκο.



sofokleousin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...