Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Αντιμετωπίζοντας την Αραβοφοβία και την Ισλαμοφοβία


Η αντιμετώπιση του αυξανόμενου μίσους κατά των Αράβων και Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, ειδικά για εκείνους που είναι ήδη αδύναμοι. Καμία κυβέρνηση ή κόμμα δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα παρά τη ζημιά που έχει προκαλέσει σε Άραβες και Μουσουλμάνους.

Δεν δέχονται την πρόκληση επειδή ακολουθούν πολλαπλές κυβερνήσεις ή βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να τους επιτρέψει να το πράξουν. Έτσι συμβαίνει και με τις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) που δεν αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο με εκείνους που είναι Αφρικανικής καταγωγής, οι Λατίνοι και οι Ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ίδιο.

Ορισμένες ΜΚΟ μπορεί να προσπαθούν να υπερασπιστούν τις περιπτώσεις τους και τα δικαιώματά τους και να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο νομικό, πολιτικό έργο για να εξυπηρετήσουν τις κοινότητές τους η να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτών των οργανισμών ήταν μάταιες. Όσο για τους Εβραίους στη Δύση, και στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, δεν είναι σε μεγάλους αριθμούς, και την ίδια στιγμή, η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τη σημασία της ομαδικής εργασίας είναι πραγματικά προχωρημένη. Το Ισραήλ θεωρεί τον εαυτό του έναν εταίρο που είναι υπεύθυνος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, και αντιστρόφως, ορισμένοι από αυτούς υπερασπίζονται τις ανάγκες του Ισραήλ.

Παρά την αυξανόμενη εκστρατεία κατά των Αράβων και Μουσουλμάνων, λίγα είναι τα άτομα που εργάζονται με περιορισμένη και προσωρινή νομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι σε θέση να ασχοληθούν με το θέμα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η κατάσταση μπορεί να έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω της παρουσίας των Ενώσεων και των κέντρων, κυρίως Μουσουλμανικών που ασχολούνται με τέτοιου είδους προσπάθειες. Οργανισμοί όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν βλέπεται με καχυποψία μόνο στη Δύση, αλλά επίσης απορρίφθηκε από μια σειρά Μουσουλμανικών κυβερνήσεων.

Το συναίσθημα του μίσους κατά των Αράβων και Μουσουλμάνων προκύπτει από τις πράξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα και η Ντάες (ΙΣΙΣ). Είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς σειράς πράξεων που κατανέμονται σε Άραβες και Μουσουλμάνους οι οποίοι πιστεύουν σε εξτρεμιστική ιδεολογία και εκφράζουν τις θέσεις τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Λόγω της έλλειψης πολιτικής και γενικής ενημέρωσης, είναι σύνηθες η λεκτική αντιπαράθεση και ο θεωρητικός διάλογος να διευρύνεται μεταξύ των εξτρεμιστών και από τις δύο πλευρές. Το θύμα αυτού του χάσματος είναι Άραβες και Μουσουλμάνοι που πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη. Η προκύπτουσα ζημιά δεν είναι μόνο η απλή παραμόρφωση της εικόνας ή δημόσιες προσβολές, η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στις κυβερνήσεις και σε άτομα, που επηρεάζουν τον τουρισμό, δυσχεραίνουν τις εξαγωγές και βλάπτουν τις σχέσεις.

Μπορούμε να δούμε πώς η βία αυξάνεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω πολλά για το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει για την εικόνα και τη φήμη των Αράβων και Μουσουλμάνων σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία και Νότια Αμερική. Αλλά μπορώ να φανταστώ ότι η κατάσταση είναι παρόμοια, διότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο και η ευρεία πρόσβαση στη κοινωνική δικτύωση σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό.

Αυτό είναι το πρόβλημα και η επίλυσή του δεν θα είναι εύκολη, εκτός αν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα εργαστούν για τη βελτίωση της Αραβικής και Μουσουλμανικής φήμης στο εξωτερικό. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους στις δυτικές χώρες που μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχέσεων, για αμοιβαία θέματα και λόγους.

Η εργασία μπορεί να επικεντρωθεί πρώτα στους Άραβες και τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη, από ότι εκείνους που ζουν στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν για την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με τη σημασία της συνύπαρξης και του σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών και να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να σταματήσουν τον εξτρεμισμό. Έπειτα, η εστίαση μπορεί να μετατοπιστεί προς τη διάδοση της πραγματικής εικόνας του Ισλάμ, που γέννησε έναν υπέροχο αρχαίο πολιτισμό γνωστό για την ιδεολογία της ανεκτικότητας των διαφορετικών κουλτούρων του, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και τις επιστήμες του.

Αμπντουραχμάν αρ-Ρασίντ

Μετ. Σαφίγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...