Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τώρα τι θέλει να ψωνίσει η Γαλλία από την Ελλάδα;



Δεν είναι μόνο πολιτικοί οι στόχοι του Ολάντ και επισκέπτεται την Ελλάδα, υπάρχουν και οικονομικοί. Το Παρίσι θέλει να αυξήσει τα κέρδη του, αναπληρώνοντας ότι έχει χάσει από τις επενδύσεις από τη Γερμανία και την Κίνα, όπως υπογραμμίζεται στην "Figaro".


«Η Γαλλία μπαίνει καθυστερημένη στη μάχη, καθώς ένας ικανός αριθμός κρατών έχουν κάνει ήδη τα ‘ψώνια’ τους στην Ελλάδα», δηλώνει ο ρεπόρτερ Πιερ Μπαρμπέν. Από το 2008 η Κίνα έχει εξασφαλίσει αρκετά από τα ‘φιλέτα’ του ελληνικού δημόσιου τομέα, με αιχμή το αεροδρόμιο του Πειραιά. Η Γερμανία δεν έχει μείνει πίσω, εξαγοράζοντας αντί άνω του 1 δισ. ευρώ 14 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται σε πολύ τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Θεσσαλονίκη ή ακόμη τα νησιά της Κέρκυρας και της Σαντορίνης. Ακόμα και η Ρωσία έχει βάλει πόδι στο παιχνίδι, χάρη σε μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για την επέκταση ενός αγωγού φυσικού αερίου σε ελληνικό έδαφος.
Η Ελλάδα βρίσκεται προς πώληση, αποφαίνεται αποφθεγματικά ο Λουντοβίκ Σιμπράν, οικονομολόγος της Euler Hermes. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ακόμη ενδιαφέροντα για τις γαλλικές επιχειρήσεις στη χώρα. Κάποια τμήματα των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, για παράδειγμα, βρίσκονται εδώ και καιρό στον κατάλογο των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα».
Ο Φρανσουά Ολάντ αποσκοπεί στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που βρίσκονται προς πώληση, όπως επίσης και ένα μερίδιο της εταιρείας ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γράφει η «Figaro», καθότι είναι γενικός διευθυντής του κατασκευαστικού ομίλου Vinci.

Το μεγαλύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, γήπεδα γκολφ και άλλα τουριστικά ακίνητα είναι προς πώληση. Παράλληλα πολλές υποδομές για τους Ολυμπιακούς του 2004, σήμερα είναι εγκαταλειμμένες και όπως σημειώνει ο αρθρογράφος "Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο ιππασίας στο Μαρκόπουλο".
Από τη μεριά του ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, οικονομολόγος στη δανέζικη Saxo Banκ, αναφέρει: «Στόχος του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για ένα κομβικό σταυροδρόμι για τους επενδυτές».

Παράλληλα το άρθρο στην γαλλική εφημερίδα συμπληρώνει ότι, «Παρά την καθυστερημένη άφιξή της στον παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων, η Γαλλία πρέπει να εκμεταλλευθεί με οξυδέρκεια τις ατέλειες των άλλων επενδυτριών χωρών. Κυρίως της Κίνας, που ενδεχομένως θα αναθεωρήσει την πολιτική των επενδύσεών της στο εξωτερικών εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αναπάντεχη τύχη για τους Γάλλους που είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...