Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Βόμβα παραπληροφόρησης από capital.gr και Ημερησία (severly distorting Paul Mason’s views)


In English: Please Click HERE (local link)

Αποδίδοντας στον Βρεττανό δημοσιογράφο Paul Mason άποψη… αντίθετη από τη δική του, το capital.gr και η «Ημερησία» διέδωσαν παντού ότι (δήθεν):


«…ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διασπαστεί προκειμένου να διασώσει τη χώρα, υποστηρίζει ο Paul Mason στο προσωπικό του blog.»

Στην πραγματικότητα, στο αγγλικό άρθρο του ο Paul Mason καθόλου δεν«υποστηρίζει» κάτι τέτοιο! Αντίθετα, λέει ότι κάποιες… άλλες δυνάμεις επιδιώκουν αυτό το (κακό, κατά τον ίδιο) σενάριο, ενώ εμπόδιο στα δικά τουςσχέδια είναι και η (συνεπής με τις αρχές της) Ζωή Κωσταντοπούλου. Μόλις διαπίστωσα την παραποίηση, ειδοποίησα τον ίδιο τον Paul Mason:


Ο Paul Mason είναι ένθερμος πολέμιος της λιτότητας, οπότε… ΤΙ πιο πειστικό σαν επιχείρημα υπέρ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, από το να παρουσιάζεται ψευδώς σαν υποστηρικτής διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και μνημονιακής στροφής;

Αρχικά, έμαθα το άρθρο της «Ημερησίας» από σχόλιο της blogger Enfant De L’Haute Mer. Παραξενεύτηκα όταν το διάβασα, διότι ξέρω τις απόψεις του Μέησον. Έψαξα και βρήκα την αρχική πηγή, που (ως συνήθως) δεν αποκάλυπταν οι μάγκες του capital.gr και της «Ημερησίας»:
Why Greece’s Syriza party is not sticking to the script on an IMF deal

Εντός ολίγων λεπτών (μετά το πρώτο μου tweet) η «Ημερησία» άλλαξε το δικό της άρθρο, μετατρέποντάς το σε πιστή αφήγηση του άρθρου του Μέησον, για να γλυτώσει το ρεζιλίκι. Είχα προλάβει όμως να φυλάξω αποδείξεις για την παραποίηση (σε screen-shots και μέσω archive.is). Τις έστειλα όλες και στονPaul Mason, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επίσημα, τα tweets πολλαπλασιάστηκαν και η «Ημερησία» κατηγορήθηκε (δικαίως) ότι παραποίησε τις απόψεις του, π.χ. από το «Ποντίκι»:
Ο Πωλ Μέησον κατηγορεί την Ημερησία για παραποίηση άρθρου του(κλικ στην εικόνα για να δείτε το tweet)

Λίγο αργότερα, βρήκα και την αρχική «εστία μόλυνσης», δηλαδή το άρθρο της capital.gr, που δεν είχε διορθωθεί καθόλου από τους συντάκτες του (screen-shot με κόκκινα βελάκια και υπογραμμίσεις δικές μου:



Το έσωσα και το έστειλα κι αυτό, στον Μέησον, μαζί με… αυτόματη μετάφραση στα αγγλικά (για να μπορεί να τα ελέγξει ο ίδιος):
https://archive.is/kvqr6#selection-2181.0-2385.189 (ελληνικό «ασφαλές αντίγραφο»)
https://archive.is/NHWLw#selection-5665.0-6013.163 («ασφαλές αντίγραφο» μετάφρασης)

Θα μου πείτε τώρα…
Είναι, τελικά, τόσο σημαντικά όλα αυτά;
Σάμπως δεν διόρθωσε, τελικά, η «Ημερησία» το λάθος της;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ναι, είναι σημαντικά, διότι η παραποίηση (αρχικά από το capital.gr, που δεν τη διόρθωσε) πέρασε μετά σε αμέτρητα ελληνικά site και blogs, σαν «βόμβα διασποράς ψεύδους», που ενισχύει… ό,τι χειρότερο στην Ελλάδα.

Ευτυχώς που ξεσκεπάστηκε σχετικά γρήγορα, αλλά… ακόμη και τώρα, είναι πολύ δύσκολο να ακυρωθεί η επικοινωνιακή ζημιά που ήδη έγινε. Δεν ξέρω κι αν τελικά πέρασε (ή θα περάσει) και στα κανάλια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλοί σύνδεσμοι της προηγούμενης αφήγησης οδηγούν σε«ασφαλή αντίγραφα» άρθρων, που δεν σβήνονται πια (ούτε από τους συντάκτες τους, ούτε κανέναν άλλο). Αυτά τα «ασφαλή αντίγραφα» (μέσωarchive.is) επιτρέπουν και δημιουργία συνδέσμων σε συγκεκριμμένα αποσπάσματα άρθρων, ενώ η αξιοπιστία τους είναι 100% εγγυημένη (σε αντίθεση με τα απλά screen-shots, που ένας έμπειρος γραφίστας θα μπορούσενα παραποιήσει).

English summary:

Greek daily «Imerisia» severely distorted journalist Paul Mason’s views. I tweeted the distortion to him. Immediately, «Imerisia» changed its article to hide the distortion. I sent a screen-shot of the distortion to Paul Mason, together with an archived, google-translated version of it: https://archive.is/kNqGV. Later on, I found the distortion’s original source: Greek news-site capital.gr, so I saved the new evidence and also sent it to Paul Mason.
Related articles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...