Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Κύπρος: Παρανομούν όσοι κόβουν δέντρα για τη «Λαμπρατζιά»




Έκκληση του Τμήματος Δασών για προστασία της κυπριακής χλωρίδας

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την παράνομη εκκοπή δέντρων, που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, για να καούν στην παραδοσιακή «Λαμπρατζιά».

Είναι λυπηρό που για τη διατήρηση ενός θρησκευτικού εθίμου, γίνονται καταστροφές δέντρων χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής, συχνά από νεαρά άτομα που δεν έχουν επίγνωση της οικολογικής καταστροφής που επιτελούν, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να χάνονται πολύτιμα δέντρα, όπως τρεμιθιές, χαρουπιές, κυπαρίσσια κ.α.

Το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει ότι, για την εκκοπή δασικών και καλλωπιστικών δέντρων οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται η γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών, και υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί φέτος καμιά άδεια εκκοπής δέντρων για να χρησιμοποιηθούν στην πασχαλινή λαμπρατζιά.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη Δασική Νομοθεσία, η παράνομη εκκοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι £ 1.000 ή φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και τις δύο ποινές μαζί.

Καλούνται οι Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά. Πιστεύουμε ότι, πρέπει να επιδειχθεί από όλους περισσότερη προσπάθεια και φροντίδα, ώστε να μην στερούμε από την κυπριακή φύση και το τοπίο τα πολύτιμα αυτά δέντρα, πολλά από τα οποία είναι μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...