Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ιερή συναυλία μνήμης για την Αλωση

Priests etc 1a LLLLΓιώτα Βαζούρα
δημοκρατία

Μια συναυλία τιμής και μνήμης για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης διοργανώνει στις 29 Μαΐου -ανήμερα της θλιβερής επετείου- η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δίνοντας τη δυνατότητα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας να την παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο. Συμπαραστάτης της Εκκλησίας σε αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία αποτίει φόρο τιμής στο συμβάν που όρισε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, θα είναι ο γνωστός και διακεκριμένος Ελληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα μοναδικό πρόγραμμα με αγαπημένες και εμβληματικές συνθέσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι περάσουν το κατώφλι του πολιτιστικού ιδρύματος στις 29 Μαΐου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το πρώτο μέρος του σπουδαίου έργου του διεθνούς φήμης δημιουργού με τίτλο «Ανα-γέννηση Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη» καθώς και επιλεγμένες συνθέσεις και δημοφιλή τραγούδια από τη μακρόχρονη πορεία του. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο στόχος του είναι να αφηγηθεί μουσικά την εξέλιξη από την Αλωση του 1453 έως τις μέρες μας, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα μουσικό παλίμψηστο.

Μαζί του επί σκηνής θα βρίσκονται εκλεκτοί μουσικοί, ερμηνευτές και χορωδοί. Ετσι στη σκηνή του πολιτιστικού ιδρύματος θα βρεθεί η Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών μαζί με τη χορωδία της ΔΕΗ / ΔΕΔΔΗΕ σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα.

Ακόμη, με τις εξαίσιες φωνές τους θα πλαισιώσουν τον συνθέτη ο πρωτοψάλτης Γιώργος Χατζηχρόνογλου, η διακεκριμένη υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη αλλά και ο ταλαντούχος τενόρος Αντώνιος Κουτρουπής. Επιπλέον, το «παρών» θα δώσουν οι Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Σοφία Μάνου και ο Λάκης Χαλκιάς.

Η εν λόγω συναυλία εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή. Για αυτό και τα δελτία εισόδου, με τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία, «έκαναν φτερά» από τις πρώτες ημέρες διάθεσής τους από τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οπως δήλωσε και ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, η επιλογή του Γιάννη Μαρκόπουλου για την πραγματοποίηση της ξεχωριστής σημασίας εκδήλωσης έγινε διότι εκείνος θα μπορούσε να δείξει με τον καλύτερο τρόπο τους «θησαυρούς του ελληνισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής. Με συγκίνηση το λέω, δέχτηκε να παρουσιάσει τα έργα του μια μέρα κομβική για την Ιστορία μας, όπου όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στην Ανατολή και παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία».

Info: Η συναυλία-αφιέρωμα του Γιάννη Μαρκόπουλου για την Αλωση της Πόλης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 29 Μαΐου. Ώρα έναρξης: 20.30.

Ποιοι μουσικοί θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Στη συναυλία που έχει τίτλο «Γιάννης Μαρκόπουλος. Για την Αλωση: Μνήμη διαρκής» μετέχουν ακόμη εκλεκτοί μουσικοί όπως η Σύλβια Κουτρούλη στο νέι, η Μαριλίνα Τζελέπη στο πιάνο καθώς και η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.
«Το συγκεκριμένο μουσικό έργο είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας» σχολίασε ο κ. Γιάννης Μαρκόπουλος κατά τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο, τονίζοντας μάλιστα ότι το μουσικό ενδιαφέρον του για την Πόλη και τις μνήμες του Ελληνισμού έχει ξεκινήσει από το 1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...