Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Το νέφος της φτώχειας

ethalomixl451
Του Κώστα Ζαχαριάδη*.Έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια που η κοινωνία εισπνέει τα επικίνδυνα μικροσωματίδια της αιθαλομίχλης για να ασχοληθεί η κυβέρνηση με το ζήτημα και να ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έστω και καθυστερημένα, δυστυχώς, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δεν μπορούν γιατί δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ούτε το εύρος του προβλήματος ούτε την αιτία. Δίνουν για άλλη μια φορά για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ασπιρίνη.

Η δήλωση Στουρνάρα για τις θερμαινόμενες πισίνες, αποδεικνύει το σωστό του ισχυρισμού, μαρτυρά εμμονή, πείσμα, ανοησία, αμετροέπεια, κυνισμό αλλά πάνω απ όλα ότι η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οδηγούν την κοινωνία στην απόλυτη εξαθλίωση και μετά δηλώνουν από τη Βουλή, “δεν είμαι καλός επικοινωνιακά, είμαι εδώ για να είμαι χρήσιμος”. Το ερώτημα, όμως, επανέρχεται όλο και πιο πιεστικά, χρήσιμος “για ποιους”;

Το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, που μετέτρεψε τον οικιστικό ιστό της χώρας σ’ ένα απέραντο ψυγείο και την ατμόσφαιρα σε θάλαμο αερίων, απογυμνώνει την κυβέρνηση και δείχνει την ανικανότητά της και την απροθυμία της να προστατεύσει τον ελληνικό λαό από την εξαθλίωση. Δεν είναι μόνο ο “τρελός” και “ανεύθυνος” ΣΥΡΙΖΑ που ζητά δραστικότερη αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος αλλά και 41 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν δημόσια άλλη πρόταση, η ΔΗΜΑΡ, ακόμα και ισχνές φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Λύση ρεαλιστική, κοστολογημένη και εφαρμόσιμη περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
Να δοθεί εντολή στη ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.
Να δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 Kwh το μήνα ή 3.600 Kwh το χρόνο σε όλους όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Κόστος μέτρου: 470.000 Χ 3.600 Kwh X 0,09 = 152 εκατ. ευρώ. H πρόταση του υπουργείου για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες της αιθαλομίχλης στερείται ρεαλισμού. Γνωρίζουν και στο υπουργείο αλλά και ο κάθε πολίτης, ότι το ρολόι της ΔΕΗ “γυρίζει” όσο καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια, όχι όμως σε ημερήσια βάση αλλά από μέτρηση σε μέτρηση (τετράμηνο)! Δεν υπάρχει δυνατότητα ημερήσιας μέτρησης άρα δεν υπάρχει και δυνατότητα δωρεάν παροχής για τις μέρες της αιθαλομίχλης. Πρόκειται για γιγαντιαία επικοινωνιακή μπαρούφα.

Πού θα βρούμε τα λεφτά;
Να διακοπεί η επιδότηση των 400 εκατ. ευρώ το χρόνο προς τους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος, ώστε να καλυφθούν δωρεάν όλα τα φτωχά νοικοκυριά, μέτρο που επιτρέπει και η ΕΕ.
Να μειωθεί ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε ο καταναλωτής να το αγοράζει στα 90 λεπτά ανά λίτρο.

Για ποια λεφτά, ακριβώς, μιλάμε;

Τα έσοδα που χάθηκαν για τον κρατικό προϋπολογισμό το 2013 εξαιτίας της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ήταν 237 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2012 – Ιουλίου 2013, το κράτος χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. ευρώ. Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7%, δηλαδή 257,39 εκατ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης. Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα εσόδων ύψους 340 εκατ. ευρώ, περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά δεν αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «εκτσογλανισμό»! Άραγε, ο «Στουρναροεκσυγχρονισμός» που αφήνει σε φοροασυλία πισινάτους ενώ ταυτόχρονα τους επικαλείται για την ενεργειακή εξαθλίωση, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το τελικό στάδιο της χυδαιότητας και της υποκρισίας στη πολιτική ζωή της χώρας;

Ανακοίνωση ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας)

Δεν είναι μόνο τα κόμματα που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για την ασκούμενη πολιτική στο θέμα της αιθαλομίχλης. Ο ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας) εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το κόστος για τη δημόσια υγεία είναι μεγαλύτερο από το κόστος για την οικονομία. Θεωρεί αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων προφύλαξης και τον αυστηρό έλεγχο της πιστοποίησης της καύσιμης ύλης, καθώς παρατηρείται μαζική στροφή στα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Το ενδιαφέρον για το “Λονδίνο του Νότου”, έτσι αποκαλούν υποτιμητικά τη χώρα μας διεθνώς για το συγκεκριμένο φαινόμενο σε ανάμνηση των φονικών επεισοδίων αιθαλομίχλης στο Λονδίνο το 1952,έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας

“Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την, ήδη, βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα. Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης.”

Μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Όσοι εξαντλούν την κριτική τους στη μείωση του ΕΦΚ δεν καταλαβαίνουν ότι και με μειωμένο ΕΦΚ τα νοικοκυριά δεν μπορούν να διαθέσουν το αιτούμενο ποσό χρημάτων για αγορά ικανοποιητικής ποσότητας πετρελαίου. Προτείνουν τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και ξεχνούν ότι μια συγκυριακή αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα δημιουργήσει μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα, επιβαρύνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με οδυνηρές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη. Μόνο η εξοικονόμηση και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλής εξάρτησης από άνθρακα θα δώσουν τέλος στην ενεργειακή φτώχεια. Η επέκταση των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων με χαμηλότοκα δάνεια, θα δώσει άμεση ώθηση στον κλάδο των κατασκευών και θα αποδώσει σημαντικά από τον χειμώνα του 2015. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών δεν έχει καλή µόνωση.

Party λαθρεμπορίας καυσίμων

Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες ξεπαγιάζουν και χάνουν τις ζωές τους από την άθλια κυβερνητική πολιτική, οι λαθρέμποροι καυσίμων εν έτει 2013 – 2014 συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ. Στην αγορά καυσίμων κυκλοφορούν τρία είδη πετρελαίου: το πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης και το ναυτιλιακό με διαφορά περιεκτικότητας σε θείο.. Το ναυτιλιακό πετρέλαιο λόγω μη φορολόγησης των εφοπλιστών, έχει περίπου τιμή (0,35 euro/lt) εκείνης του πετρελαίου κίνησης (1,30 euro/lt) και του πετρελαίου θέρμανσης (1,30 euro/lt).. Το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων που καρπωνόταν τη διαφορά που είχε το πετρέλαιο κίνησης σε σχέση με το θέρμανσης, κάνει περίπου την ίδια δουλειά με το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο με ζημία για το ελληνικό δημόσιο δύο δις ευρώ (Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ).

Ενώ η κυβέρνηση έχει την τεχνογνωσία για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία καυσίμων χρησιμοποιώντας μεθόδους που διεθνώς εφαρμόζονται και ελαχιστοποιούν τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα, κωλυσιεργεί και δεν παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις.

Είναι επιλογή τους να κρυώνεις και ν’ ασφυκτιάς!

* Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό “περιβάλλον και δημόσια υγεία”, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (Twitter:@CΖachariadis)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...