Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Πάτρα: Βαριές «καμπάνες» στον προμηθευτή και τους γιατρούς για την υπόθεση των ορθοπεδικών του ΙΚΑ

megadoctor

Βαριές ήταν οι «καμπάνες» που… έριξαν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας τόσο στους τρεις γιατρούς όσο και στον έναν προμηθευτή που κατηγορούνται για την πολύκροτη υπόθεση της παράνομης χορήγησης των ορθοπεδικών ειδών του ΙΚΑ.



Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων αποφάσισε το δικαστήριο.

Τους έκρινε ένοχους για απλή συνέργεια στην απάτη τους τρεις κατηγορούμενος γιατρούς και ένοχο τον προμηθευτή, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου.

Στον πρώτο και το δεύτερο κατηγορούμενο (γιατρούς) επεβλήθη ποινή καθείρξεως πέντε (5) ετών, στον τρίτο γιατρό, ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών, ενώ στον προμηθευτή (ο οποίος δεν εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου), επεβλήθη ποινή καθείρξεως δώδεκα (12) ετών.

Επίσης το Δικαστήριο αποφάσισε η ποινή, να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για τους τρεις γιατρούς, σε αντίθεση με τον προμηθευτή για τον οποίο εισηγήθηκε η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας πρότεινε για τον πρώτο και το δεύτερο κατηγορούμενο (γιατρούς) την ποινή καθείρξεως 5 ετών, στον τρίτο γιατρό, ποινή φυλάκισης τριών ετών, ενω για τον προμηθευτή ποινή καθείρξεως 16 ετών.



Το ιστορικό της δίκης



Αρχικά είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε εννέα συνολικά κατηγορούμενους, έξι γιατρούς και τρεις προμηθευτές. Ωστόσο στις 18 Ιουνίου 2013 οπότε και ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών απηλλάγησαν από τις κατηγορίες οι τρεις από τους έξι γιατρούς και οι δύο από τους τρεις προμηθευτές, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή, υποστήριξαν ότι ακολούθησαν την άτυπη διαδικασία που υπαγορεύονταν από εγκυκλίους του ασφαλιστικού ταμείου, χωρίς να έχουν δόλο.

Οι συνήγοροί τους δε, ανέφεραν πως το αντικείμενο της δίκης για το σύνολο των γιατρών – σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ανέρχεται στο ποσό των 160.000 ευρώ και όχι στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ όπως αρχικά ανέφερε το πόρισμα του ΙΚΑ.

Ο Εισαγγελέας έδρας στην αγόρευσή του πρότεινε την ενοχή ων τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, των δύο γιατρών και ενός προμηθευτή, ενώ για τον τρίτο κατά σειρά κατηγορούμενο γιατρό εισηγήθηκε να παύσει η ποινική δίωξη εφόσον το αδίκημα είναι πλημμεληματικού και όχι κακουργηματικού χαρακτήρα.



Ποιες κατηγορίες έχουν απαγγελθεί



Όλοι οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για πράξεις που έγιναν το χρονικό διάστημα 1998-2004.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι:

- Ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με σκοπό πορισμού οφέλους, από την οποία η ζημιά που προκλήθηκε στο ΙΚΑ υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ,

- Απλή συνέργεια κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε απάτη, από την οποία η προξενηθείσα ζημιά υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 15.00 ευρώ,

- Απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/1950 καθόσον το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία του ΙΚΑ υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ,

- Ηθική αυτουργία κατ’ εξακολούθηση στις ψευδείς βεβαιώσεις από τις οποίες επήλθε ζημία άνω των 150.000 ευρώ,

- Απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από την οποία το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.



Η απάτη και το χρονικό



Το οικονομικό αντικείμενο της υπόθεσης, αποτιμάται σε 160.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δικαστική διερεύνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του ΙΚΑ, το κόστος των αναπηρικών αμαξιδίων , που χορηγήθηκαν από γιατρούς, αποτιμάται στα 258.200 ευρώ.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2004 και είχε προκαλέσει σάλο και η δικαστική της διερεύνηση εκκρεμεί εδώ και 9 χρόνια. Γιατροί και στελέχη του ΙΚΑ εκτιμούν πως το σκάνδαλο είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά για πολλούς λόγους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία για όλες τις υποθέσεις. Αρκεί να αναφέρουμε πως εκείνη την περίοδο ο αριθμός των αναπήρων της Πάτρας είχε περιέργως δεκαπλασιαστεί.

PatrasTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...