Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ο πόλεμος επιθετικότητας του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας: Ποιοι είναι οι εγκληματίες πολέμου;

Πριν από δεκαεννέα χρόνια στις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Μαρτίου 1999, το ΝΑΤΟ άρχισε τον βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. "Η επιχείρηση ονομάστηκε" Allied Force "- ένα κρύο, ανεξερεύνητο και απολύτως περιγραφικό μνημείο" σύμφωνα με τον Nebosja Malic.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1999 στο ύψος των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας.




Οι αιτίες και οι συνέπειες αυτού του πολέμου αποτέλεσαν αντικείμενο μιας τεράστιας εκστρατείας παραπληροφόρησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία προσπάθησε να καμουφλάρει τα εγκλήματα πολέμου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα της «Προοδευτικής Αριστεράς» στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ήταν μέρος αυτής της εκστρατείας παραπληροφόρησης, παρουσιάζοντας τη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ ως απαραίτητη ανθρωπιστική επιχείρηση που αποσκοπούσε στην προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Η παρέμβαση ήταν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς στις συνομιλίες του Ραμπουγιέτ αρνήθηκε να εγκατασταθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Η δαιμονοποίηση του Σλόμπονταν Μίλσσοβιτς από τους λεγόμενους "Προοδευτικούς" έχει εξυπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια για να υποστηρίξει τη νομιμότητα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Έδωσε επίσης αξιοπιστία σε ένα "δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου" υπό την δικαιοδοσία εκείνων που διέπραξαν εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η δίκαιη διαμαρτυρία υποστηρίχθηκε επίσης από διάφορους διακεκριμένους διανοούμενους που θεωρούσαν τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου ως: "έναν δίκιο πόλεμο".

Με τη σειρά του ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (KLA) υποστηρίχθηκε από αρκετούς «αριστερούς» ως καλόπιστο απελευθερωτικό κίνημα που έχει ρίζες στο μαρξισμό.

Ο KLA -όπου ο ηγέτης Hachim Thaci είναι σήμερα πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου- ήταν ένας παραστρατιωτικός στρατός υποστηριζόμενος από τις δυτικές πληροφορίες, χρηματοδοτούμενο και εκπαιδευμένο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Είχε δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Είχε επίσης συνδέσμους με την Αλ Κάιντα, η οποία υποστηρίζεται από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Michel Chossudovsky, Μάρτιος 2006, ενημερώθηκε τον Μάρτιο του 2018

* * *
Ο πόλεμος επιθέσεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας: Ποιοι είναι οι εγκληματίες πολέμου;

Michel Chossudovsky, 15 Μαΐου 1999

Πυρηνικός πόλεμος χαμηλής έντασης

Με τις αεροπορικές απεργίες του ΝΑΤΟ να μπαίνουν στον τρίτο μήνα τους, ξεδιπλώνεται ένα νέο στάδιο του πολέμου. Οι "ανθρωπιστικές βομβιστικές ενέργειες" του ΝΑΤΟ ενισχύθηκαν, οδηγώντας σε αμάξια και ανθρώπινο πόνο. Τριάντα τοις εκατό από αυτούς που σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις είναι παιδιά.1 Εκτός από τη χρήση βόμβας διασποράς, η Συμμαχία διεξάγει πυρηνικό πόλεμο χαμηλής έντασης χρησιμοποιώντας τοξικά ραδιενεργά κοχύλια και βλήματα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Μεγάλο τεκμηριωμένο, η ραδιενεργός έκπτωση προκαλεί καρκίνο που μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους για τις επόμενες γενεές. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έκθεσή του, «από την αρχή των βομβαρδισμών έχουν παρατηρηθεί στην Γιουγκοσλαβία τα πρώτα σημάδια της ακτινοβολίας σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα στο στόμα και των δερματικών εξανθημάτων στην πλάτη και τους αστραγάλους.2

Εκτός από τη ραδιενεργή απόρριψη που έχει μολύνει το περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα, η Συμμαχία βομβαρδίστηκε επίσης με τα σημαντικότερα χημικά και φαρμακευτικά εργοστάσια της Γιουγκοσλαβίας. Ο βομβαρδισμός της Galenika, του μεγαλύτερου εργοστασίου ιατρικής στη Γιουγκοσλαβία, συνέβαλε στην απελευθέρωση επικίνδυνων, πολύ τοξικών αναθυμιάσεων. Όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν φυτά του πετροχημικού συγκροτήματος Pancevo στα μέσα Απριλίου, «ξέσπασε πυρκαγιά και μεγάλες ποσότητες χλωρίου, διχλωριούχου αιθυλενίου και μονομερούς χλωριούχου βινυλίου έβρεπαν. Οι εργαζόμενοι στο Pancevo, φοβούμενοι περαιτέρω βομβιστικές επιθέσεις που θα ανατινάξουν επικίνδυνα υλικά, απελευθέρωσαν τόνους διχλωριούχου αιθυλενίου, καρκινογόνου, στον Δούναβη. "3
Το ΝΑΤΟ στην "Διάσωση Εθνοτικών Αλβανών"

Οι εθνοί Αλβανοί δεν έχουν απαλλαγεί από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Η δολοφονία εθνοτικών Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο λέγεται ότι είναι "αναπόφευκτη" κατά την εκτέλεση μιας "ανθρωπιστικής επιχείρησης εκ μέρους των αλβανών". Εκτός από τις επιπτώσεις του επίγειου πολέμου μεταξύ του KLA και των Γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι βομβιστικές επιθέσεις και η προκύπτουσα ραδιενεργός απόρριψη στο Κοσσυφοπέδιο ήταν πιο καταστροφικές από ό, τι στην υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία.

Παρουσιάζεται ως ανθρωπιστική αποστολή, τα αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό ότι οι βίαιες αεροπορικές επιδρομές των πόλεων και χωριών του Κοσσυφοπεδίου του ΝΑΤΟ πυροδότησαν την έξοδο των προσφύγων. Εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε στρατόπεδα προσφύγων στη Μακεδονία και την Αλβανία δεν έχουν τίποτα να επιστρέψουν, τίποτα για να προσβλέπει σε ... Μια ολόκληρη χώρα έχει καταστραφεί, η μη στρατιωτική βιομηχανία και η δημόσια υποδομή της μετατρέπονται σε ερείπια. Οι γέφυρες, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, τα σχολεία και τα νοσοκομεία εμφανίζονται ως "νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι" που επελέγησαν από το Συντονισμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) του ΝΑΤΟ στην Vicenza της Ιταλίας και προσεκτικά "επικυρώθηκαν πριν ο πιλότος ξεκινήσει την απεργία του".

Με το «διπλωματικό λεωφορείο» που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Συμμαχία σκοπεύει να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερη ζημιά στην γιουγκοσλαβική οικονομία (συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου) προτού φθάσει σε μια «ειρηνευτική πρωτοβουλία» με τη μεσολάβηση της G8, η οποία θα τις εξουσιοδοτήσει να στείλουν στρατεύματα στο έδαφος. "Οι συμμαχικοί διοικητές έχουν διευρύνει σταθερά τον κατάλογο των οικονομικών στόχων ... Όλο και περισσότερο, ο αντίκτυπος των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ έχει αποβάλει τους ανθρώπους ... προκαλώντας έλλειψη νερού στο Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και άλλες σερβικές πόλεις. [...] Η επίδραση ήταν να κλείσει τις επιχειρήσεις, να καταστεί δυνατή η λειτουργία των νοσοκομείων και να αποκοπεί το νερό ... "4. Περίπου 115 ιατρικά ιδρύματα έχουν υποστεί βλάβη από τα οποία πολλά έχουν καταστραφεί. Και οι νοσοκομειακοί ασθενείς - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων - πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης νερού και ηλεκτρισμού ... 5

Ο στρατηγός Wesley Clark, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε στα τέλη Μαΐου ότι "η αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και η συμμαχία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για περισσότερα αμάξια θύματα". Ο στρατηγός Clark επιβεβαίωσε επίσης ότι «θα επιδιώξει να αυξήσει τον αριθμό των αεροπορικών επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο και να διευρύνει το φάσμα των στόχων.7 Καθώς οι βομβαρδισμοί εισήλθαν στον τρίτο μήνα τους, σημειώθηκε επίσης μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη« ρητορική του ΝΑΤΟ ». Η Συμμαχία είχε γίνει όλο και πιο αμετανόητη, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν ζητούσαν πλέον συγγνώμη για θύματα αμάχων, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίοι συνέβαλαν στη "βοήθεια στην προπαγάνδα του Μιλόσεβιτς".

Επέκταση της σύγκρουσης πέρα ​​από τα Βαλκάνια

Πυρκαγμένοι στο φράγμα των εικόνων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των αυτοεξυπηρετουμένων αναλύσεων, τα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα και οι οικονομικές αιτίες του πολέμου δεν αναφέρθηκαν. Ο αείμνηστος γραπτός Σεάν Γκέρβασι το 1995 είχε προβλέψει έναν επικείμενο πόλεμο. Σύμφωνα με τον Gervasi, οι στρατηγικοί στόχοι της Ουάσιγκτον εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα Βαλκάνια. Αυτά αποτελούσαν σε μεγάλο βαθμό "την εγκατάσταση καθεστώτος δυτικού τύπου στη Γιουγκοσλαβία και τη μείωση της γεωγραφικής περιοχής, της εξουσίας και της επιρροής της Σερβίας στο ελάχιστο ..." 8

Στο πλαίσιο αυτό, η εγκατάσταση της αμερικανικής δύναμης στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο αποτελεί επίσης ένα βήμα προς την επέκταση της γεωπολιτικής σφαίρας επιρροής της Ουάσιγκτον πέρα ​​από τα Βαλκάνια στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, της Κεντρικής Ασίας και της Δυτικής Ασίας.

Από αυτή την άποψη, η στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου) θέτει επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Παρέχει "νομιμότητα" σε μελλοντικές στρατιωτικές παρεμβάσεις. Για να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους, οι εθνικές οικονομίες αποσταθεροποιούνται, οι περιφερειακές διενέξεις χρηματοδοτούνται με την παροχή μυστικής υποστήριξης σε ένοπλες ανταρσίες ... Με άλλα λόγια, η σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία δημιουργεί συνθήκες που παρέχουν νόημα στις μελλοντικές παρεμβάσεις της Συμμαχίας στις «εσωτερικές υποθέσεις κυριαρχικά έθνη ".

Η εδραίωση των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια (και πέρα ​​από αυτά) δεν σηματοδοτήθηκε μόνο από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (με την ένταξη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας ως μέλη του ΝΑΤΟ) μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των βομβαρδισμών , ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία συμπίπτει επίσης με μια κρίσιμη διάσπαση των γεωπολιτικών ευθυγραμμίσεων εντός της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS).

Στα τέλη Απριλίου, η Γεωργία, η Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Μολδαβία υπέγραψαν σύμφωνο στην Ουάσινγκτον, δημιουργώντας GUUAM, μια περιφερειακή συμμαχία που βρίσκεται στρατηγικά στο κέντρο του πλούτου πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία "με τη Moldava και την Ουκρανία να προσφέρουν [ εξαγωγές προς τη Δύση ».9 Αυτή η γεωπολιτική διάσπαση έχει άμεση σχέση με την κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Η περιοχή είναι ήδη ασταθής και χαρακτηρίζεται από εθνικιστικές συγκρούσεις και αποσχιστικά κινήματα.

Τα μέλη αυτής της νέας πολιτικής ομάδας του ΝΑΤΟ όχι μόνο υποστήριξαν σιωπηρά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία, αλλά συμφώνησαν επίσης σε «στρατιωτική συνεργασία χαμηλού επιπέδου» με το ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι «η ομάδα δεν είναι στρατιωτική συμμαχία που στρέφεται εναντίον τρίτου, Μόσχα "10

Το σχηματισμό της GUUAM, που κυριαρχείται από τα δυτικά πετρελαϊκά συμφέροντα, δεν αποσκοπεί μόνο να αποκλείσει τη Ρωσία από τις κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, αλλά και να απομονώσει πολιτικά τη Μόσχα, αναγκάζοντας έτσι εκ νέου την κατάκτηση ψυχρού πολέμου ...

Ο πόλεμος έχει σταματήσει τους ελέγχους πυρηνικών όπλων

Με τη σειρά του, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έχει σταματήσει σημαντικά τις πρωτοβουλίες πυρηνικών όπλων που οδηγούν στην ακύρωση ενός προγράμματος ανταλλαγών "το οποίο θα είχε στη διάθεση των αμερικανών και ρωσικών αξιωματικών πυρηνικών όπλων σε συνεχή επαφή στο τέλος του έτους για να αποτρέψει τυχόν εκτοξεύσεις ως αποτέλεσμα του Έτους 2000 προβλήματα υπολογιστή. "11

Επιπλέον, ο στρατός της Ρωσίας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ σύντομα μόνο για πρόβες για παρόμοιες απεργίες στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Δρ Mary-Wynne Ashford, συμπρόεδρος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που έχει κερδίσει Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW), ο αντίκτυπος των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία "στην πολιτική πυρηνικών όπλων είναι μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη ... μια αίσθηση προδοσίας από τη Δύση ... επειδή το ΝΑΤΟ έλαβε αυτή τη δράση εκτός των Ηνωμένων Εθνών »

Ο Αλεξάντερ Αρμπάτοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Κρατικής Δούμας ΗΠΑ-Ρωσικών σχέσεων, περιγράφει τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ως "τη χειρότερη πιο οξεία και πιο επικίνδυνη συγκυρία μετά την κρίση των ΗΠΑ-Σοβιετικών Βερολίνου και της Κούβας." 14 Σύμφωνα με τον Αρμπάτοφ:

"Το START II είναι νεκρό, η συνεργασία με το ΝΑΤΟ έχει παγώσει, η συνεργασία για την πυραυλική άμυνα δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και η προθυμία της Μόσχας να συνεργαστεί σε θέματα μη διάδοσης είναι σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, το αντι-αμερικανικό συναίσθημα στη Ρωσία είναι πραγματικό, βαθύ και πιο ευρύτατο από ποτέ και το σύνθημα που περιγράφει τη δράση του ΝΑΤΟ - «Σερβία σήμερα, αύριο η Ρωσία» είναι «βαθιά φυτεμένο στο μυαλό της ρωσικής» ... 15 Mary-Wynne Ashford προειδοποιεί επίσης ότι ενώ η Ρωσία κινείται προς την ολοκλήρωση με την Ευρώπη, οι [Ρώσοι] τώρα:

".... αντιλαμβάνονται την πρωταρχική τους απειλή από τη Δύση. Οι αξιωματούχοι των εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας (έλεγχος όπλων και αφοπλισμός) μας είπαν ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηριχθεί σε πυρηνικά όπλα για την άμυνά της, επειδή οι συμβατικές της δυνάμεις είναι ανεπαρκείς .... Ακόμη και αν οι βομβιστικές επιθέσεις σταματήσουν τώρα, οι αλλαγές στη στάση της Ρωσίας έναντι της Δύσης, η ανανεωμένη εξάρτηση από τα πυρηνικά όπλα με χιλιάδες σε υψηλό επίπεδο συναγερμού και η απώλεια εμπιστοσύνης στο διεθνές δίκαιο μας αφήνουν ευάλωτους στην καταστροφή .... Αυτή η κρίση καθιστά την απελευθέρωση των πυρηνικών όπλων πιο επείγουσα από ποτέ. Σε εκείνους που λένε ότι η ρωσική απειλή είναι όλη η ρητορική, απαντώ ότι η ρητορική είναι αυτό που αρχίζει τους πολέμους ».16

Ο πόλεμος των μέσων ενημέρωσης: "Σίγαση της σιωπηλής πλειοψηφίας"

Αυτός ο πόλεμος είναι επίσης ένας "πόλεμος κατά της αλήθειας". Με τα κινήματα διαμαρτυρίας που αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε το συμπλέκτη του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε μια στυλιζαρισμένη μάσκαρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Συμμαχία απεικονίζεται αμείλικτα ως "ο σωτήρας των Αλβανών Κοσοβάρων". Έχει τεθεί σε λειτουργία μια ολοκληρωμένη "λειτουργία κάλυψης" με σκοπό την ανατροπή του δημόσιου διαλόγου για τον πόλεμο. Η κρυφή ατζέντα είναι η "σιωπή της σιωπηρής πλειοψηφίας". Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Συμμαχίας έχουν παραπλανήσει κατάφωρα την κοινή γνώμη. Εμφανώς απεικονίζονται σε οθόνες τηλεόρασης, οι θανάτοι πολιτών δικαιολογούνται ως αναπόφευκτες «παράπλευρες ζημιές». Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, "δεν υπάρχει καθαρός αγώνας." 17

Εν τω μεταξύ, οι αντιπολεμικοί σχολιαστές (συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρεσβευτών και αξιωματούχων του ΟΑΣΕ) έχουν απομακρυνθεί προσεκτικά από τα κυρίαρχα προγράμματα δημόσιων υποθέσεων, το περιεχόμενο της τηλεόρασης εξετάζεται προσεκτικά, οι εικόνες των θανάτων πολιτών και των καταστροφών που μεταδίδονται από το Βελιγράδι εμφανίζονται σπάνια και επιλεκτικά, εποπτεία. Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν διστάζουν να επικρίνουν το ΝΑΤΟ ότι έχει διαπράξει «σφάλματα» και «τραγικά λάθη», δεν αμφισβητείται η νομιμότητα της στρατιωτικής επιχείρησης και η «ανθρωπιστική της εντολή»:

"Η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει μια φορτωμένη ερώτηση που επιτρέπει μόνο μία απάντηση. Στον τρέχοντα πόλεμο, το ερώτημα είναι: "Δεν πρέπει να σταματήσει η εθνοκάθαρση;" Αυτή η απλούστευση επιτρέπει στα ΜΜΕ να απεικονίζουν τη Γιουγκοσλαβία και όχι το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο. Η συμμαχία, σε μια πλήρη ανατροπή της πραγματικότητας, παρουσιάζεται ως διεξαγωγή ενός ουσιαστικά αμυντικού πολέμου εκ μέρους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ... "όταν στην πραγματικότητα οι Αλβανοί είναι οι κύριοι θύματα των« ανθρωπιστικών βομβαρδισμών »του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη μηχανή προπαγάνδας του ΝΑΤΟ, «οι Αλβανοί εθνοτικές δεν φύγουν από τις βομβιστικές επιθέσεις» και ο στρατιωτικός πόλεμος μεταξύ του KLA και του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Σύμφωνα με τη Diana Johnstone, αυτά τα κάνουν "σχεδόν μοναδικά [γιατί] καθ 'όλη την ιστορία, οι άμαχοι έχουν φύγει από τις ζώνες πολέμου .... Όχι, όπως ακούσαμε επανειλημμένως από τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και τους απολογητές, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου απομακρύνονται από ένα μόνο πράγμα: τη βίαιη εθνοκάθαρση που διεξάγουν οι Σέρβοι »19.

Η κρίση των προσφύγων που μας είπε το ΝΑΤΟ περιορίζεται στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία (που παρακρατούνται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης) επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι σε όλη τη Σερβία διαφεύγουν μεγάλες πόλεις:

Αξιόπιστες εκτιμήσεις έφεραν τον αριθμό των προσφύγων που εγκατέλειψαν το Βελιγράδι για να ξεφύγουν από τον βομβαρδισμό σε 400.000. Οι περισσότερες είναι γυναίκες και παιδιά, όπως και με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Τουλάχιστον άλλες 500.000 έφυγαν από τις άλλες πόλεις της Σερβίας, κυρίως το Νόβι Σαντ και το Νίς, όπου οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ προκάλεσαν ατμοσφαιρική ρύπανση, έκοψαν την υδροδότηση και έπληξαν καθαρά πολιτικούς στόχους όπως οι πλατείες της αγοράς. Συνολικά, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Il Manifesto", ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ προκάλεσε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Σερβία. Ο Πρέντραγκ Σίμιτς, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωσε σε συνέδριο στο Παρίσι [στα τέλη Μαΐου] ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει καταστραφεί τόσο σοβαρά από το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ ότι κανείς, ούτε οι Αλβανοί ούτε οι Σέρβοι, θα μπορέσουν να επιστρέψουν και να ζήσουν εκεί " .20

Ποιος είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου;

Η δημόσια «αποδοκιμασία» των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ απορρίπτεται αμέσως ως «Σερβική προπαγάνδα». Εκείνοι που μιλούν εναντίον του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται ως "απολογητές του Μιλόσεβιτς". Ενώ οι περισσότεροι επικριτές κατά των πολέμων στις χώρες του ΝΑΤΟ δεν είναι υπερασπιστές του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, αναμένεται να είναι «ισορροπημένοι» στα επιχειρήματά τους. «Η εξέταση και των δύο πλευρών της εικόνας είναι ο κανόνας»: οι αντιπολεμικοί σχολιαστές καλούνται να αντικατοπτρίζουν τη συναίνεση του ΝΑΤΟ για τη συνειδητοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ώστε να «προσχωρήσουν αδιαμφισβήτητα» στον Μιλόσεβιτς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μια αντικειμενική κατανόηση και ανάλυση του ρόλου της κυβέρνησης Milosovic από τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη.

Τα διπλά πρότυπα μέσων; Ενώ ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς και τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του κατηγορήθηκαν από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης (τέλος Μαΐου) για την οργάνωση μιας πολιτικής εθνοκάθαρσης στο Κοσσυφοπέδιο, τα ΜΜΕ παρατήρησαν ότι ξεκίνησαν πολλές παράλληλες δίκες Το δικαστήριο της Χάγης (ICTY), κατηγορώντας τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (του οποίου ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων σε ένα από τα παράλληλα δίκαια) έχει παράσχει στο δικαστήριο της Χάγης «πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο» από την αρχή των βομβιστικών επιθέσεων. 22 Μέρος αυτού του υλικού πληροφοριών μεταδόθηκε από τον KLA με τον οποίο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Robin Cook ήταν σε συχνή επαφή, καθώς και μέσω των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) που συνεργάζονται άμεσα με τον KLA.

Κοσμητική Νομοθεσία κατά των ηγετών του ΝΑΤΟ

Τον Μάιο, μια ομάδα 15 Καναδών δικηγόρων και καθηγητών νομικών μαζί με την Αμερικανική Ένωση Νομικών (με μέλη σε περισσότερες από 20 χώρες) ξεκίνησαν ένα αγωγό εναντίον των ηγετών του ΝΑΤΟ στο ICTY στη Χάγη.23 Το κοστούμι επισημαίνει την "ανοιχτή παραβίαση" του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, των Συμβάσεων της Γενεύης και των «Αρχών Διεθνούς Δικαίου που αναγνωρίζονται από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης». Το τελευταίο κάνει: «το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την έναρξη ή την πορεία ενός επιθετικού πολέμου ή ενός πολέμου που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, συμφωνίες ή διαβεβαιώσεις».

Ο κατάλογος των εγκλημάτων που διαπράττονται από ηγέτες του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει:

"Σκόπιμη δολοφονία, πρόκληση σοβαρών δεινών ή σοβαρών τραυματισμών στο σώμα ή την υγεία, εκτεταμένη καταστροφή της περιουσίας, ... χρήση δηλητηριωδών όπλων [που συνεπάγεται ραδιενεργό εξάντληση] ή άλλα όπλα για να προκαλέσει περιττή ταλαιπωρία, άσχημη καταστροφή πόλεων, πόλεων ή χωριών , ή καταστροφές που δεν δικαιολογούνται από στρατιωτική αναγκαιότητα, ... "25

Σύμφωνα με τους όρους εντολής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), "άτομο που σχεδίαζε, υποκίνησε, διέταξε, διέπραξε ή με άλλο τρόπο βοήθησε και ενθάρρυνε τον προγραμματισμό, την προετοιμασία ή την εκτέλεση ενός εγκλήματος είναι ατομικά υπεύθυνο για το έγκλημα" και " πρόσωπο ως αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης ή ως υπεύθυνος κυβερνητικός υπάλληλος δεν απαλλάσσει το πρόσωπο αυτό από την ποινική ευθύνη ούτε περιορίζει την τιμωρία.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Mary Robinson (και πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας) επιβεβαίωσε στη Γενεύη στις 30 Απριλίου ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Εγκλήμα Πολέμου (ΔΠΔΓ) έχει εντολή όχι μόνο να διώκει τις Σερβικές δυνάμεις αλλά ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ) και το ΝΑΤΟ μπορεί επίσης να εξεταστεί "εάν φαίνεται ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".

Σύμφωνα με τον Walter J. Rockler, πρώην εισαγγελέα στις δίκες εγκλημάτων πολέμου της Νυρεμβέργης:


"Ο πόλεμος βομβαρδισμών παραβιάζει και καταστρέφει τις βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων συμβάσεων και συνθηκών. η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή επιθετικότητα από τότε που οι Ναζί επιτέθηκαν στην Πολωνία για να αποτρέψουν τις «πολωνικές θηριωδίες» κατά των Γερμανών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει τις προθέσεις της διεθνούς νομιμότητας και της ευπρέπειας και έχουν ξεκινήσει μια πορεία ακατέργαστου ιμπεριαλισμού που τρέχει amok. "27

Δυσμενής απόδειξη μιας "ανθρωπιστικής καταστροφής" πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις

Κατά τη διάρκεια της «κάλυψης» των πραγματικών κινήτρων του ΝΑΤΟ κατά την έναρξη του πολέμου, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να αναφέρουν ότι μια επίσημη έκθεση πληροφοριών του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών (που χρησιμοποιείται για να αποδειχθεί η επιλεξιμότητα των πολιτικών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο) επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για «εθνοκάθαρση» στο Κοσσυφοπέδιο κατά τους μήνες που προηγήθηκαν των βομβιστικών επιθέσεων. Ποιος είναι ψέμα; Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Joschka Fischer είχε δικαιολογήσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ σε μια «ανθρωπιστική καταστροφή», αλλά τα εσωτερικά έγγραφα του δικού του υπουργείου λένε ακριβώς το αντίθετο:

"Ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι επαληθεύσιμη μια ρητή πολιτική δίωξη που συνδέεται με την αλβανική εθνικότητα. Η ανατολή του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να μην εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις. Η δημόσια ζωή σε πόλεις όπως η Πρίστινα, το Urosevac, η Gnjilan κλπ., Συνέχισε σε σχετικά κανονική βάση σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας δεν κατευθύνονταν εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ως εθνικά καθορισμένης ομάδας, αλλά εναντίον του στρατιωτικού αντιπάλου [KLA] και των πραγματικών ή φερόμενων υποστηρικτών του.

Με μια συμφωνία που έγινε με τη Σερβική ηγεσία στα τέλη του 1998 ... τόσο η κατάσταση ασφαλείας όσο και οι συνθήκες ζωής του πληθυσμού που προέρχεται από την Αλβανία έχουν βελτιωθεί αισθητά ... Ειδικότερα στις μεγαλύτερες πόλεις η δημόσια ζωή επέστρεψε στη σχετική ομαλότητα. "29

Οι παραπάνω αξιολογήσεις είναι σε γενικές γραμμές συνεπείς με πολλές ανεξάρτητες αξιολογήσεις της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο πριν από την επίθεση της βομβιστικής εκστρατείας. Ο κ. Roland Keith, πρώην διευθυντής γραφείων στην αποστολή επαλήθευσης του Κοσσυφοπεδίου του Κοσσυφοπεδίου (KVM), ο οποίος εγκατέλειψε το Κοσσυφοπέδιο στις 20 Μαρτίου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της βίας στο Κοσσυφοπέδιο προκλήθηκε από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (KLA):

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανταποκρίθηκαν και η επακόλουθη παρενόχληση και οι αντιπαραθέσεις ασφαλείας οδήγησαν σε εντατικοποιημένο εξεγερτικό πόλεμο, αλλά, όπως έχω δηλώσει αλλού, δεν είχα μάρτυρες ούτε γνώριζα για τυχόν περιστατικά αποκαλούμενων εθνοκάθαρων και εκεί σίγουρα δεν υπήρξαν «πολιτικές γενοκτονίας» ενώ ήμουν με την KVM στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό που προέκυψε από την εκκένωση των οθονών του ΟΑΣΕ στις 20 Μαρτίου, προκειμένου να παραδοθεί η προτελευταία προειδοποίηση για να επιβληθεί η συμμόρφωση της Γιουγκοσλαβίας με το Rambouillet και τα επακόλουθα έγγραφα του Παρισιού και η έναρξη του αεροπορικού βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου προφανώς οδήγησε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς περίπου 600.000 Αλβανοί Κοσοβάροι έχουν καταφύγει ή έχουν απελαθεί από την επαρχία. Αυτό δεν συνέβη, όμως, πριν από τις 20 Μαρτίου,

Χρονολόγηση σχεδιασμού του ΝΑΤΟ

Αφού αφαιρέθηκαν προσεκτικά από το δημόσιο μάτι, οι προετοιμασίες τόσο για την «αεροπορική καμπάνια» όσο και για τον «πόλεμο του εδάφους» συνεχίζονται για σχεδόν ένα χρόνο πριν από την έναρξη των ανθρωπιστικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου 1999.

Ανταποκρινόμενη σε ευρείς στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους, η πρώτη προτεραιότητα της Συμμαχίας ήταν να εξασφαλίσει την τοποθέτηση ενόπλων στρατιωτικών δυνάμεων στη Μακεδονία στα άμεσα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ William Cohen είχε ταξιδέψει στα Σκόπια στα τέλη Δεκεμβρίου 1997 για συζητήσεις με την κυβέρνηση της Μακεδονίας και τη Στρατιωτική. Αυτές οι υψηλές συνομιλίες ακολουθήθηκαν λίγους μήνες αργότερα από την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της πΓΔΜ Λ. Κιτανοσκή στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις στο Πεντάγωνο. Στην ημερήσια διάταξη: δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στη Μακεδονία.31

Δεν χάθηκε χρόνος: στις 6 Μαΐου 1998, το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συναντήθηκε "για να επανεξετάσει τις προσπάθειες συμμαχίας" στην περιοχή. μια σημαντική στρατιωτική άσκηση με τίτλο "Συνεργατική Καλύτερη Προσπάθεια" είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Μακεδονία τον Σεπτέμβριο. Το ΝΑΤΟ παρόλα αυτά «διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα» ότι η στρατιωτική άσκηση δεν προοριζόταν να είναι «πρόβα», αλλά ήταν να επιτρέψει στις «στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ να μελετήσουν διάφορες επιλογές. Οι αποφάσεις σχετικά με το εάν θα εκτελεσθεί κάποια από τις επιλογές αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής απόφασης. »32

Σε μεγάλο βαθμό η συνέπεια της τρομοκρατίας του KLA, η χειροτέρευση της κατάστασης ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο προσέφερε στο ΝΑΤΟ πρόσχημα για την οικοδόμηση των επίγειων δυνάμεών της στη Μακεδονία (αποτελούμενη κυρίως από βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα). Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ήταν επομένως απαραίτητο να προβλεφθεί "μια πιο περίπλοκη και φιλόδοξη [στρατιωτική] άσκηση [στην πΓΔΜ] για να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα [στο Βελιγράδι] για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ» 33.

Ο ρόλος του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου

Παράλληλα με τη σύσταση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Αλβανία και τη Μακεδονία, το ΝΑΤΟ εγκατέστησε άμεσους δεσμούς με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (KLA). Μια ενημέρωση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνει σχετικά ότι «οι αρχικές επαφές μεταξύ του KLA και του NATO είχαν λάβει χώρα στα μέσα του 1998:

«... η συνειδητοποίηση έρχεται στους ανθρώπους [στο ΝΑΤΟ] ότι εμείς [το ΝΑΤΟ] πρέπει να έχουμε το UCK [ακρωνύμιο του KLA στην αλβανική] που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία επειδή έχουν δείξει τουλάχιστον την πιθανότητα να απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει εργάστηκε εκεί με τα υπάρχοντα κόμματα του Κοσσυφοπεδίου. Κατά κάποιο τρόπο πρέπει να εισαχθούν και γι 'αυτό κάναμε κάποιες αρχικές επαφές εκεί με την ομάδα, ελπίζουμε ότι οι σωστοί άνθρωποι της ομάδας, θα προσπαθήσουν να τις φέρουν σε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. 34

Ενώ αυτές οι "αρχικές επαφές" αναγνωρίστηκαν επισήμως από το ΝΑΤΟ μόνο στα μέσα του 1998, ο KLA είχε (σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις) "απόκρυφη υποστήριξη" και κατάρτιση από τη CIA και το Γερμανικό Bundes Nachrichten Dienst (BND) από τα μέσα της δεκαετίας του '90 .35

Η ταυτόχρονη δημιουργία δυνάμεων του KLA ήταν μέρος του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Μέχρι τα μέσα του 1998, η «συγκεκαλυμμένη υποστήριξη» αντικαταστάθηκε σταδιακά - παρά τις συνδέσεις του KLA με το οργανωμένο έγκλημα - με επίσημη («εμφανής») υποστήριξη της στρατιωτικής συμμαχίας κατά παράβαση του ψηφίσματος 1160 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 31ης Μαρτίου 1998, ... όλες οι πράξεις τρομοκρατίας από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα ή άτομο και κάθε εξωτερική υποστήριξη για τρομοκρατική δραστηριότητα στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, των όπλων και της κατάρτισης ».

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 υιοθετήθηκε ένα άλλο βασικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSCR 1199) το οποίο κάλεσε «τις αρχές του Βελιγραδίου και την ηγεσία της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου να εισέλθουν επειγόντως σε έναν ουσιαστικό διάλογο σχετικά με θέματα πολιτικής κατάστασης». ζήτησε από το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσσυφοπέδιο

Μετά από ένα ανανεωμένο κύμα τρομοκρατίας του KLA, οι γιουγκοσλαβικές αρχές κατηγορήθηκαν για τις «καταστολές των Αλβανών» που παρέσχον οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βίλμουρα της Πορτογαλίας (24 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα με την έγκριση της απόφασης 1199 του ΣΑΗΕ) με την «αιτιολόγηση» μια «προειδοποίηση ενεργοποίησης» για μια εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων εναντίον Σερβικών θέσεων. Η δήλωση του Vilmoura κάλεσε το Βελιγράδι να "λάβει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης ..., να σταματήσει τις κατασταλτικές ενέργειες εναντίον του πληθυσμού και να επιδιώξει μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων με την Αλβανική πλειοψηφία" 36.

Αυτή η λεγόμενη "προειδοποίηση ενεργοποίησης" ακολούθησε στα μέσα Οκτωβρίου "μια εντολή ενεργοποίησης" από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που εξουσιοδότησε τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ Γ. Wesley Clark να ξεκινήσει "περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές" και μια "σταδιακή αεροπορική εκστρατεία" οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας αρνούνται να συμμορφωθούν με την UNSCR 1199.37

Κάτω από την επικείμενη απειλή αεροπορικών ατυχημάτων, το Βελιγράδι (κατόπιν της έκδοσης του ψηφίσματος 1199 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) διενήργησε μερική απόσυρση, δημιουργώντας σχεδόν αμέσως προϋποθέσεις για την ανάληψη των θέσεων που είχαν προηγουμένως οι Σέρβοι. Με τη σειρά του, η ενίσχυση του KLA συνοδεύτηκε από την ανανέωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας και την επακόλουθη "επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας". Ο κρυμμένος στόχος του ΝΑΤΟ στο θέμα αυτό ήταν να χρησιμοποιήσει την εξέγερση του KLA για να προκαλέσει περαιτέρω εθνοτικές εντάσεις και να δημιουργήσει κοινωνικές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μιλόσοβιτς. Σφυρηλατημένοι υπό την απειλή των αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ, άρχισαν επίσης διαπραγματεύσεις για την πολιτική κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα μεταξύ μιας σερβικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μιλάνο Μιλουτίνοβιτς και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συνδέσμου (DLK) που εκπροσωπεί Αλβανούς. Ενώ ο κ. Christopher Hill, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ είχε προσκληθεί ως παρατηρητής στις συναντήσεις αυτές, ο Μιλουτίνοβιτς επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις (οι οποίες προέκυψαν από το ψήφισμα 1199 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών) ήταν ένα εσωτερικό ζήτημα.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ του απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η Γιουγκοσλαβία έπρεπε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για "ένα πλαίσιο για πολιτική διευθέτηση" έως τις 2 Νοεμβρίου 1998. Επιπλέον, μια αποστολή επαλήθευσης για τη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 1160 του ΣΑΗΕ και 1199, τέθηκε σε εφαρμογή στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Μια παράλληλη αποστολή επαλήθευσης του ΝΑΤΟ (συμπληρώνοντας την αποστολή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ) δημιουργήθηκε κατόπιν συμφωνίας που υπεγράφη στο Βελιγράδι στις 15 Οκτωβρίου 1998 από τον Γιουγκοσλαβικό Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ για το Europe, στρατηγό Wesley Clark.

Οι όροι και των δύο συμφωνιών εξακρίβωσης του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ ενσωματώθηκαν στην ΑΣΑΗΕ 1260 της 24ης Οκτωβρίου. Ενώ στο Βελιγράδι δόθηκε 96ωρη προθεσμία συμμόρφωσης, η Συμμαχία αποφάσισε να αναβάλει την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων μετά από συνομιλίες στο Βελιγράδι (25-26 Οκτωβρίου) μεταξύ του Προέδρου Slobodan Milosevic και του στρατηγού Wesley Clark. Σύμφωνα με τη δήλωση της Συμμαχίας: «Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει έτοιμο να διεξάγει αεροπορικές επιχειρήσεις εφόσον αυτό είναι απαραίτητο» 38. Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τη λειτουργία του Eagle Eye χρησιμοποιώντας άοπλα αεροσκάφη και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Οι δραστηριότητες εποπτείας του Eagle Eye συντονίστηκαν με την αποστολή «επαλήθευσης εδάφους» που διεξήχθη από ομάδες παρατηρητών του ΟΑΣΕ και από την Αποστολή Διπλωματικού Παρατηρητηρίου του Κοσσυφοπεδίου (KDOM).

Ένας πρώην "Ιράν-Παράβαντ" Επίσημοι επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός διπλωμάτης καριέρας, Πρέσβης Γουίλιαμ Γουόκερ, διορίστηκε επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του Κοσσυφοπεδίου του ΟΑΣΕ (KVM). Μια εξατομικευμένη ανάθεση: Ο Walker ήταν γνωστός για το ρόλο του στο σκάνδαλο «Ιράν-Παράπλεγμα» κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Reagan. Η εξέγερση του KLA ήταν από πολλές απόψεις ένα «αντίγραφο του άνθρακα» των Νικαραγουανών Αντρών, το οποίο είχε επίσης χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα των ναρκωτικών με κρυφή υποστήριξη από τη CIA.

Καλά τεκμηριωμένος από τα αρχεία του δικαστηρίου, ο Γουίλιαμ Γουόκερ - σε συνεργασία με τον Oliver North - διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διοχέτευση συγκεκαλυμμένων κονδυλίων για τα Νικαράγουα Αντλς ενώ υπηρετούσε ως Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Διαμερικανικών Υποθέσεων στη Διοίκηση του Ρέιγκαν. Υπό την ιδιότητα αυτή, έγινε ειδικός βοηθός του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Elliot Abrams, "μια φιγούρα η ονομασία της οποίας θα κυκλοφορούσε σύντομα στα πρωτοσέλιδα σε καθημερινή βάση σε σχέση με ... την υπόθεση" Ιράν-Αντ ".

Ο Γουίλιαμ Γουόκερ είχε συμμετάσχει στο λεγόμενο Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Νικαράγουα ("NHAO") στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποτελούσε ένα κεκλεισμένο ταμείο, στο οποίο παρέχονταν αδιάκριτες στρατιωτικές ενισχύσεις στις Αντλίες. Ο στόχος ήταν να καταστρατηγηθούν οι αποκαλούμενες "τροπολογίες Boland", -ie. "Αναβάτες" στο νόμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ", που απαγόρευσε στην κυβέρνηση [των ΗΠΑ] να δαπανήσουν χρήματα για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νικαράγουα". 40 Επιβεβαιωμένη από αρχεία του Εφετείου των ΗΠΑ (Περιφέρεια της Κολούμπια), ο Walker παρακολούθησε μερικές συναντήσεις της Ομάδας Περιορισμένης Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κεντρική Αμερική, από την οποία ήταν μέλος του Oliver North ».41

Ο Walker δεν κατηγορήθηκε ποτέ για εγκληματικές πράξεις στο σκάνδαλο του Ιράν και του Contragate. Μετά την ολοκλήρωση του έργου του με τον Oliver North, διορίστηκε Αμερικανός πρεσβευτής στο Ελ Σαλβαδόρ. Η στάση του στο Ελ Σαλβαδόρ συνέπεσε με την άνοδο των μοίρες μοίρας και την περίοδο κατά την οποία η χώρα ήταν ουσιαστικά "υπό την αιγίδα του αμερικανικού τρόμου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ".

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο William G. Walker εφάρμοσε τις δεξιότητές του σε συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις που αποκτήθηκαν στην Κεντρική Αμερική Ως επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του Κοσσυφοπεδίου (ΚΟΜ), ο Walker διατηρούσε στενούς δεσμούς με την στρατιωτική διοίκηση του KLA στον τομέα.43 Από την αρχή της αποστολής του στο Κοσσυφοπέδιο, χρησιμοποίησε τη θέση του για να επιδιώξει τα συμφέροντα της Συμμαχίας.

"Η σφαγή του Ρατσάκ"

Η αποκαλούμενη "σφαγή του Ρατσάκ" συνέβη λίγο πριν την έναρξη της "ειρηνευτικής πρωτοβουλίας" της Rambouillet. αν και αποδείχτηκε πλαστό, η σφαγή του Ρακάκ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην "δημιουργία σκηνής" για τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Ο William Walker δήλωσε (υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της KVM) ότι η γιουγκοσλαβική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει σφαγή αμάχων στο Racak στις 15 Ιανουαρίου. Οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας απάντησαν ότι η τοπική αστυνομία είχε πράγματι διεξάγει μια επιχείρηση στο χωριό ενάντια στο Στρατό Libradation του Κοσσυφοπεδίου και ότι αρκετοί συμπατριώτες του KLA είχαν πεθάνει στη διασταύρωση. Όπως αναφέρθηκε αργότερα από αρκετές γαλλικές εφημερίδες (Le Monde, Le Figaro και Liberation), επιβεβαιώθηκε ότι η "σφαγή του Ρατσάκ" ήταν πράγματι ένα ψεύτικο μαζί με σκοπό να υποτιμηθεί το Βελιγράδι:

"Τελικά, ακόμη και οι Λος Άντζελες Τάιμ ένωσαν την ιστορία με τίτλο" Ερωτήσεις Σφαγής Ρατσάκ: Ήταν οι φρικαλεότητες ακρωτηριασμένες; "Η θεωρία πίσω από όλες αυτές τις εκθέσεις ήταν ότι ο KLA είχε μαζέψει τους δικούς του νεκρούς μετά τη μάχη, σε πολιτικά ρούχα και στη συνέχεια κάλεσε τους παρατηρητές. »44.

Η Διαδικασία Rambouillet

Στις 22 Ιανουαρίου, ανώτεροι αξιωματούχοι της επονομαζόμενης "Ομάδας Επαφής" έξι χωρών (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας) που συνήλθαν στο Λονδίνο ζήτησαν μια ειρηνευτική διάσκεψη η οποία θα συνενώσει τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και " αντιπρόσωποι Αλβανών ". Με τη σειρά του, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι ήταν" έτοιμο να δράσει "εάν το σχέδιο ειρήνης που θα οριστικοποιηθεί από την Ομάδα Επαφής απορρίφθηκε. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν συμφώνησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η απειλή της βίας ήταν «ουσιώδης» για να πιέσουν και οι δύο πλευρές σε μια διευθέτηση.45

Εντωμεταξύ, υποστηρίζοντας την επιτόπια εξέγερση του KLA, η Συμμαχία συνέβαλε επίσης στο να ξεσηκώσει τον ηγέτη του KLA, Χασίμ Θάτσι (29χρονος «μαχητής ελευθερίας»), στην ηγεσία της κοσοβάρνιας αντιπροσωπείας στο Rambouillet, εξ ονόματος της Αλβανικής πλειοψηφίας. Ο Δημοκρατικός Σύλλογος με επικεφαλής τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα είχε σκοπίμως προχωρήσει. Η Συμμαχία βασιζόταν στις μαριονέτες της KLA (που συνδέονταν με το οργανωμένο έγκλημα) με ελαστική σφράγιση μιας συμφωνίας που θα μεταμόρφωνε το Κοσσυφοπέδιο σε κατεχόμενο έδαφος υπό τη στρατιωτική κυριαρχία του ΝΑΤΟ.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο Rambouillet, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεων που του ανατέθηκαν "ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν την επιχείρηση εντός 48 ωρών" .46 Με άλλα λόγια, οι "ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις" ξεκίνησαν στο Rambouillet (αντίθετα τη Σύμβαση της Βιέννης) υπό την απειλή των επικείμενων αεροπορικών επιθέσεων. Το ΝΑΤΟ είχε χορηγήσει περίοδο τριών εβδομάδων στα συμβαλλόμενα μέρη στο Rambouillet για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στις 19 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την προθεσμία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνο επιβεβαίωσε ότι «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχει θέσει η Ομάδα Επαφής, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής». 47 Και στις 22 Μαρτίου 1999, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ εξουσιοδότησε "τον Γενικό Γραμματέα να αποφασίσει, υπό περαιτέρω διαβουλεύσεις, για ένα ευρύτερο φάσμα αεροπορικών επιχειρήσεων εάν χρειαστεί" 48. Στις 23 Μαρτίου 1999, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διέταξε τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή στην Ευρώπη ο στρατηγός Wesley Clark να ξεκινήσει αεροπορικές επιχειρήσεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Οι αεροπορικές δραστηριότητες άρχισαν στις 24 Μαρτίου 1999 με το ψευδώνυμο "Operation Allied Force." 49

Αποστολή σε επιτόπια στρατεύματα Κάτω από ένα "σχέδιο ειρήνης" της G-8,

Από τη βίαιη επίθεση της αεροπορικής εκστρατείας στις 24 Μαρτίου, η Συμμαχία συνέχισε να ανεγείρει τα στρατεύματα του εδάφους στα μακεδονικά σύνορα ενόψει μιας επικείμενης στρατιωτικής εισβολής. Αρχικά, το ΝΑΤΟ είχε προβλέψει δύναμη κατοχής 50.000 στρατευμάτων του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί σε 60.000 με μεγαλύτερο μερίδιο στις ΗΠΑ από τις 4.000 που είχαν αρχικά προβλεφθεί στο Rambouillet.

Με άλλα λόγια, η προτεινόμενη δύναμη εισβολής επρόκειτο να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την Rambouillet (28.000 στρατιώτες), εφαρμόζοντας παράλληλα όλες τις κανονιστικές ρήτρες της αρχικής συμφωνίας Rambouillet, συμπεριλαμβανομένης της «ελεύθερης κυκλοφορίας» των μονάδων μάχης του ΝΑΤΟ σε όλη τη Γιουγκοσλαβία.

Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική εγκατάσταση του ΝΑΤΟ αναγκάζει τον ρυθμό της διεθνούς διπλωματίας. Η Συμμαχία υπαινίχθηκε τον Μάιο ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει επίθεση εδάφους προτού επιτευχθεί μια "ειρηνευτική συμφωνία" η οποία κυρώθηκε από την G8 και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από τα 16.000 στρατιωτικά στρατεύματα που είχαν ήδη τοποθετηθεί (πολύ πριν από την έναρξη των βομβιστικών επιθέσεων) στη Μακεδονία (από τα οποία σχεδόν τα μισά είναι Βρετανοί), περίπου 7000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ και «ειδικές δυνάμεις» ήταν επίσης παρόντες στην Αλβανία, που βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της Επιχείρησης Joint Endeavour:

"Έχουμε ήδη βάλει πολλά στρατεύματα στην πΓΔΜ ως πυρήνα αυτής της επιχείρησης", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. "Υπάρχουν πάνω από 12.000 εκεί ... και το περασμένο Σαββατοκύριακο [14-15 Μαΐου] δεσμευτήκαμε άλλα δυόμισι χιλιάδες για να πάμε εκεί. Πρέπει να οικοδομήσουμε - πρέπει πραγματικά να οικοδομήσουμε τώρα ... "50.

Στα τέλη Μαΐου, ο στόχος των 60.000 στρατευμάτων αναθεωρήθηκε σε 150.000. Οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας εκτιμούν ότι "αν η συμμαχία αποφασίσει αργότερα να κινητοποιήσει για επίθεση στη γη ... μια δύναμη εισβολής θα μπορούσε να αριθμεί περισσότερους από 150.000 στρατιώτες." 51 Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε ξεχωριστή δήλωση είχε (χωρίς οποιαδήποτε μορφή κοινοβουλευτικής συζήτησης) 50.000 βρετανικά στρατεύματα ως μέρος των 150.000 δυνάμεων εισβολής.

Στις αρχές Ιουνίου, ξεκίνησε μια εισβολή υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ κάτω από μια πλαστή ειρηνευτική πρωτοβουλία των G8-ΗΕ. Ενώ η τελευταία χρησίμευε για να κατευνάσει και να αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης, παρείχε χρήσιμα τη Συμμαχία με νόημα νομιμότητας στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υποστήριξε επίσης να ξεπεράσει το δισταγμό των εκλεγμένων πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Gerhard Schroeder και ο ιταλός πρωθυπουργός Massimo D'Alema. Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε επίσης το "σφραγιστικό καουτσούκ" του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να αποκτήσει τη σύμφωνη γνώμη του Δημοκρατικού Κογκρέσου που κυριάρχησε:

"Οι Δημοκρατικοί της Βουλής και της Γερουσίας συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμιά υποστήριξη σε αυτό το σημείο για την εκτόξευση στρατιωτικών δυνάμεων ... ακόμα κι αν η Κλίντον και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με μια τέτοια δραματική αλλαγή στην τακτική. Προς το παρόν, η Κλίντον δήλωσε ότι αντιτίθεται στα στρατεύματα εδάφους. »52

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων (σε ό, τι φαίνεται να είναι μια αντάρτικη "αντι-Κλίντον") έχει αρνηθεί να υποστηρίξει ακόμη και την αεροπορική εκστρατεία, υποδηλώνοντας την άρνησή της να εγκρίνει έναν «επίγεια πόλεμο» χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Στις αρχές Απριλίου, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί ένωσαν τα χέρια τους στο Σώμα και έριξαν μια προτεινόμενη «κήρυξη πολέμου στη Γιουγκοσλαβία» με μια συντριπτική πλειοψηφία των 427-2.

Στα τέλη Μαΐου, δεκαεπτά μέλη του Κογκρέσου κήρυξαν αγωγή εναντίον του Προέδρου Κλίντον, επισημαίνοντας την καταφανή παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος:

"Ότι ο εναγόμενος, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει αντισυνταγματικά μια επιθετική στρατιωτική επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς να λάβει δήλωση πολέμου ή άλλη ρητή εξουσία από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, Το άρθρο Ι, τμήμα 8, το άρθρο 11 του Συντάγματος και παρά την απόφαση του Κογκρέσου να μην εγκρίνει τέτοιες ενέργειες. »53

Το δικαστήριο που εκκρεμεί ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολομβίας επισήμανε επίσης την παραβίαση του ψηφίσματος των War Powers του 1973, μιας νομοθεσίας του πολέμου του Βιετνάμ που απαιτεί "την έγκριση του συνεδρίου του Προέδρου του Κογκρέσου για την" εισαγωγή σε εχθροπραξίες " δυνάμεις για περισσότερο από 60 ημέρες ":

Οι ενάγοντες ζητούν επίσης να δηλωθεί ότι μια έκθεση σύμφωνα με το άρθρο 1543 (α) (1) του ψηφίσματος για τις εξουσίες των δυνάμεων έπρεπε να υποβληθεί στις 26 Μαρτίου 1999, εντός 48 ωρών από την εισαγωγή σε εχθροπραξίες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας της United Κρατικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπρόσθετα, οι ενάγοντες ζητούν να αναγνωριστεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1544 (β) του ψηφίσματος, ο Πρόεδρος πρέπει να τερματίσει τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών που ασχολούνται με εχθροπραξίες κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το αργότερο 60 ημέρες μετά την 26η Μαρτίου 1999 Ο Πρόεδρος πρέπει να το πράξει εκτός εάν το Κογκρέσο κηρύξει πόλεμο ή εκδώσει άλλη ρητή εξουσιοδότηση ή έχει παρατείνει την προθεσμία των 60 ημερών ή ο Πρόεδρος αποφασίζει ότι χρειάζονται τριάντα επιπλέον ημέρες για την ασφαλή απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μάχη.54

Το ΝΑΤΟ ως "ειρηνευτές"

Αντανακλώντας το φράγμα της προπαγάνδας του ΝΑΤΟ, η απάτη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνίσταται πλέον στην ικανή απεικόνιση των στρατιωτικών δυνάμεων της συμμαχίας ως καλόπιστοι «ειρηνευτές». Η κοινή γνώμη δεν πρέπει να παραπλανηθεί ως προς το νόημα μιας διπλωματικής λύσης που έχει μεσολαβήσει η G8-ΟΗΕ.

Μια "διεθνής παρουσία" που αποτελείται κατά κύριο λόγο από στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της πρότασης της Ομάδας των 8 (που κυρώθηκε από το σερβικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου) θα μπορούσε να περιλαμβάνει συμβολική συμμετοχή "μη δυνάμεων του ΝΑΤΟ" συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ενώ η Μόσχα συμφώνησε στις αρχές Ιουνίου ότι όλες οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο παράλληλα με την απογοήτευση του KLA, ο ρωσικός απεσταλμένος Βίκτορ Τσερνομυρντίν παρόλα αυτά επέμεινε ότι η δομή διοίκησης των προτεινόμενων διεθνών δυνάμεων θα ήταν υπό τον έλεγχο και τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά την επιθετική καταδίκη των βομβιστικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ, ο ρώσος πρόεδρος Boris Yeltsin είναι μια δυτική μαριονέτα. Ο Τσερνομυρντίν που γράφει στην Washington Post είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών θα μπορούσε να βλάψει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις: «Ο κόσμος ποτέ δεν ήταν σε αυτή τη δεκαετία τόσο κοντά όσο τώρα για να βρεθεί στο χείλος του πυρηνικού πολέμου ...» προσθέτοντας ότι « να βγούμε από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εάν ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου, δεν σταματά σύντομα »

Εν τω μεταξύ, η Συμμαχία συνέχισε να διατηρεί μια ενοποιημένη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ (η οποία ήταν απαράδεκτη για τη Μόσχα και το Βελιγράδι). Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε επίσης τις βομβιστικές επιθέσεις ως μέσο πίεσης του Βελιγραδίου για την αποδοχή (χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση) των «πέντε προϋποθέσεων» του ΝΑΤΟ.

Εάν επρόκειτο να επικυρωθεί η πρόταση της Ομάδας των 8, το ΝΑΤΟ θα έστελνε πρώτα τους Αμερικανούς ναυτικούς στο Κοσσυφοπέδιο από την 26η θαλάσσια εξερευνητική μονάδα στην Αδριατική Θάλασσα. Οι πεζοναύτες θα ήταν μέρος μιας λεγόμενης «Ενεργοποιητικής Δύναμης» πριν από την κίνηση μιας δύναμης των 50.000 στρατευμάτων.

Μια "πρόταση ειρήνης" της G8 (που υποδηλώνει de facto στρατιωτική κατοχή του Κοσσυφοπεδίου) θα μπορούσε να επικυρωθεί επίσημα κατά τη σύνοδο κορυφής G7-G8 της Κολωνίας στα μέσα Ιουνίου. Όλοι οι αρχηγοί κρατών και αρχηγών κρατών της G7, μαζί με τον Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, θα είναι παρόντες στην Κολωνία σε αυτό που ελπίζει να είναι μια υψηλόβαθμη έκθεση ενότητας υπέρ μιας εισβολής με επικεφαλής τον ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ παρόλα αυτά προειδοποίησε στις αρχές Ιουνίου ότι αν η διπλωματική πρωτοβουλία δεν επιτύχει, η Συμμαχία θα προχωρήσει σε επί τόπου εισβολή με 150.000 στρατιώτες ....

Η αποστολή των "Ειδικών Δυνάμεων"

Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει ένας αρχαίος αδήλωτος Πόλεμος στη Γη: Ειδικές βρετανικές, γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις αναφέρθηκαν ότι συμβουλεύουν τον KLA στη διεξαγωγή επιτόπιων πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον τακτικών μονάδων του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Για να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, ξεκίνησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ένα νομοσχέδιο που χρηματοδοτήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους για να παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στον KLA.

Αυτές οι «ειδικές δυνάμεις» «συμβουλεύουν τους αντάρτες στα προπύργια τους στη βόρεια Αλβανία, όπου ο KLA ξεκίνησε μια σημαντική επιχείρηση προσλήψεων και κατάρτισης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του KLA, η [βρετανική] SAS χρησιμοποιεί δύο στρατόπεδα κοντά στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα και ένα άλλο στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, για να διδάξει στους αξιωματικούς του KLA πώς να διεξάγουν επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών σε σερβικές θέσεις. "56 Τον Μάιο, τρεις γάλλοι αξιωματικοί ειδικών δυνάμεων που φορούσαν στολές Γάλλων Ενόπλων Δυνάμεων ("Parachutistes") αναφέρθηκαν σκοτώθηκαν στα σύνορα Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας από τη γιουγκοσλαβική καθημερινή εφημερίδα Vecernje Novosti. Σύμφωνα με τη γαλλική ημερήσια εφημερίδα Libration, οι τρεις άνδρες φέρονται ως «εκπαιδευτές που είναι επιφορτισμένοι με τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του εδάφους από τον KLA ...» 57.

Ένας Άγιος "Γάμος Ευκολίας"

Εκτός από την αποστολή δυτικών ειδικών δυνάμεων, οι μισθοφόροι του Mujehadeen και άλλοι ισλαμιστές φονταμενταλιστές (που χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων από το Ιράν και τον Σαουδικό χρηματοδότη Osmane Bin Laden) συνεργάζονται με τον KLA στον επίγειο πόλεμο.

"Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1997, οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη παραδώσει τις πρώτες αποστολές χειροβομβίδων, πυροβόλων όπλων, όπλων, εξοπλισμού νυχτερινής όρασης και εξοπλισμού επικοινωνίας ... Επιπλέον, οι Ιρανοί άρχισαν να στέλνουν πολλά υποσχόμενους διοικητές της Αλβανίας και του UCK [KLA] για προχωρημένη στρατιωτική εκπαίδευση σε ειδικές δυνάμεις al-Quds και στρατόπεδα IRGC στο Ιράν ... 58.

Η Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν φέρεται να είναι υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της αφρικανικής πρεσβείας το περασμένο έτος "ήταν μία από τις διάφορες ομάδες φονταμενταλιστών που είχαν στείλει μονάδες για να πολεμήσουν στο Κοσσυφοπέδιο ... Ο Μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι εγκατέστησε επιχείρηση στην Αλβανία το 1994 ... Αλβανικές πηγές λένε ο Σαλί Μπερίσα , ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος, είχε συνδέσμους με ορισμένες ομάδες που αργότερα αποδείχθηκαν ακραίοι φονταμενταλιστές ».59

ΝΑΤΟ σε στενή επαφή με την KLA Ground Operations

Σύμφωνα με την εβδομάδα της Jane Defense Weekly (10 Μαΐου 1999), ο νέος επικεφαλής του KLA είναι ο πρώην γενικός εισαγγελέας των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων Agim Ceku (Αλβανός Αλβανός), ο οποίος διεξάγεται επί του παρόντος από το Δικαστήριο Διεθνούς Εγκληματικότητας του Χάγου σε «συνοπτικές εκτελέσεις, αδιάκριτο βομβαρδισμό των πολιτών και« εθνοκάθαρση »κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία» .60

Η απάντηση του εκπρόσωπου του ΝΑΤΟ του Τζέιμι Σέα στο διορισμό ενός εγκληματία πολέμου ως επικεφαλής του προσωπικού του ΚΛΑ αναφέρθηκε σε ένα ενημερωτικό δελτίο Τύπου:

"Πάντοτε κατέστησα σαφές, και έχετε ακούσει να το πω αυτό, ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει άμεσες επαφές με τον KLA. Ποιος διορίζουν ως ηγέτες τους, αυτό είναι εξ ολοκλήρου η δική τους υπόθεση. Δεν έχω κανένα σχόλιο σχετικά με αυτό

Η δήλωση της Shea ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει "άμεσες επαφές με τον KLA" είναι ένα ψέμα. Είναι σε πλήρη αντίθεση με άλλες δηλώσεις της Συμμαχίας: "Μιλώ τακτικά στον Χασίμ Θάτσι, τον αρχηγό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο. Του μίλησα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Robin Cook.62

Οι επιτόπιες επιχειρήσεις (υπό την καθοδήγηση των ειδικών δυνάμεων του KLA και του ΝΑΤΟ) συντονίζονται τώρα προσεκτικά με την αεροπορική εκστρατεία. Επιπλέον, περίπου 50 καναδικές ένοπλες δυνάμεις "συνεργάζονται με τον KLA στο Κοσσυφοπέδιο" για να βοηθήσουν στην αναφορά "όπου οι βόμβες πέφτουν", ώστε να μπορούν να στοχεύσουν καλύτερα "όπου πρέπει να πάει η επόμενη βόμβα" 63.

Pentagon Sponsored Mercenaries στο Κοσσυφοπέδιο

Ο KLA έχει επίσης λάβει μια συμφωνία μακροχρόνιας εκπαίδευσης με τη Διεθνή Στρατιωτική και Επαγγελματική Πηγή (MPRI), μια μισθοφόρος εταιρεία που διευθύνεται από πρώην Αμερικανούς αξιωματικούς που λειτουργούν με ημιεπίσημη έγκριση από το Πεντάγωνο και διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην οικοδόμηση [64] Ο Γενικός Ταξίαρχος Αγκίμ Τσέκου (παρά τον ρόλο του στην εθνοκάθαρση στη Βοσνία) συνεργάζεται επί του παρόντος στενά με τον μισθοφορικό εξοπλισμό του Πενταγώνου MPRI για λογαριασμό του KLA.

Ο KLA να διαμορφώσει μια "κυβέρνηση μετά τη σύγκρουση"

Έχει δημιουργηθεί μια αυτοανακηρυχθείσα προσωρινή κυβέρνηση KLA του Κοσσυφοπεδίου. Με τον αρχηγό του KLA Χασίμ Θάτσι ως πρωθυπουργό, ο KLA έχει ήδη υποσχεθεί κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας «κυβέρνησης μετά τη σύγκρουση».

Ενώ προωθούσε ανοιχτά ένα «κίνημα ελευθερίας» με συνδέσμους με το εμπόριο ναρκωτικών, το ΝΑΤΟ είχε επίσης την πρόθεση να παρακάμψει τη μη στρατιωτική Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου και τον ηγέτη της Ibrahim Rugova, ο οποίος είχε ζητήσει νωρίτερα τον τερματισμό των βομβιστικών επιθέσεων. Η Rugova χαρακτηρίστηκε ως «προδότης» από τον KLA. Σύμφωνα με την αλβανική κρατική τηλεόραση, ο KLA καταδίκασε τον θάνατο Rugova για να τον κατηγορήσει ότι ήταν «πράκτορας του καθεστώτος στο Βελιγράδι».

Τον Απρίλιο, σκοτώθηκε ο Fehmi Agani, ένας από τους πλησιέστερους συνεργάτες της Rugova στη Δημοκρατική Συμμαχία. Οι Σέρβοι κατηγορήθηκαν από τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Jamie Shea επειδή δολοφόνησαν τον Agani. Σύμφωνα με το έγγραφο των Σκοπίων, η Μακεδονία Ντάνας παραθέτει αξιόπιστες πηγές στην Αλβανία: "Ο Αγκάνι σκοτώθηκε ... με εντολή των Τιράνων όπου ο Θάτσι βρίσκεται στα μέλη της παράνομης κυβέρνησής του" .66

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής:

"... ο KLA δεν έχει κανένα περιστατικό να δολοφονήσει τους συνεργάτες της Rugova, τους οποίους κατηγόρησε για το" έγκλημα "της μετριοπάθειας. Πιο πρόσφατα, αν και η πρόσφατη συνάντηση της Ρουγκόβα με τον Μιλόσεβιτς μπορεί να ήταν υπό πίεση, ο KLA κήρυξε τον Ρούγκοβα «προδότη» - ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη κάθε ανταγωνιστή για πολιτική εξουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

Το στρατιωτικό καθεστώς του KLA αντικατέστησε την προνομιούχα αστική Αλβανική προσωρινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου του Προέδρου Ibrahim Rugova. Σε μια δήλωση που εκδόθηκε τον Απρίλιο, ο KLA θεώρησε άκυρες τις (παράλληλες) "βουλευτικές εκλογές" που διοργάνωσε η Δημοκρατική Συμμαχία και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1998.

Η αυτοανακηρυχθείσα διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου αποτελείται από τον KLA και το Δημοκρατικό Κίνημα της Λαϊκής Ένωσης (LBD), έναν συνασπισμό πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιτάσσεται στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ρουγκόβα (LDK). Εκτός από τη θέση του πρωθυπουργού, ο KLA ελέγχει τα υπουργεία οικονομικών, δημόσιας τάξης και άμυνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών James Foley:

«Θέλουμε να αναπτύξουμε μια καλή σχέση μαζί τους [KLA] καθώς αυτοί μετασχηματίζονται σε μια πολιτικά προσανατολισμένη οργάνωση». «Πιστεύουμε ότι έχουμε πολλές συμβουλές και πολλές συμβουλές που μπορούμε να παρέχουμε σε αυτούς εάν γίνουν ακριβώς το είδος του πολιτικού ηθοποιού που θα θέλαμε να τους δούμε »

Με το KLA έτοιμο να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης "μετά τη σύγκρουση", η τάση είναι προς την κατεύθυνση της εγκατάστασης ενός "κράτους μαφίας" με συνδέσμους με το εμπόριο ναρκωτικών. Η θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι ο KLA "δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσει ως στρατιωτική δύναμη αλλά θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει στην προσπάθειά του για αυτοδιοίκηση υπό ένα" διαφορετικό πλαίσιο "" που σημαίνει την εγκαινίαση ενός de facto "ναρκωτικού -δημοκρατία "υπό την προστασία του ΝΑΤΟ:" Αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε και θέλουν να τους βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια μετασχηματισμού, νομίζω ότι δεν είναι τίποτα που να μπορεί να αμφισβητήσει "69.

Στις πρόσφατες εξελίξεις, η Συμμαχία, ωστόσο, προσπάθησε μέσω της διαμεσολάβησης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Madeleine Albright, να συμβιβάσει τις διαιρέσεις μεταξύ Thachi, Rugova και άλλων εθνικών Αλβανών ηγετών "κυρίως με σκοπό την ενίσχυση της θέσης της [Συμμαχίας] στην περιοχή "70

Επιβολή μεταρρυθμίσεων "ελεύθερης αγοράς"

Οι αναλυτές της Wall Street συμπεραίνουν ότι "ο πόλεμος είναι καλός για τις επιχειρήσεις", ιδιαίτερα σε μια περίοδο "οικονομικής επιβράδυνσης". Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει εγκρίνει αυξημένες πιστώσεις του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, γεγονός που θα οδηγήσει σε συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων για την αμυντική βιομηχανία της Αμερικής. Με τη σειρά του, ο πόλεμος θα ενισχύσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και τους συναφείς κλάδους υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Ένας πόλεμος εδάφους σε συνδυασμό με μια παρατεταμένη στρατιωτική κατοχή (όπως στη Βοσνία) θα στηρίξει τις στρατιωτικές δαπάνες. Με τη σειρά τους, η συγκεκαλυμμένη στήριξη και η χρηματοδότηση των «μαχητών της ελευθερίας» (που ξεπερνούν τα Βαλκάνια στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή) θα συμβάλλουν στην τόνωση της προσοδοφόρου λαθρεμπορίου μικρών όπλων σε μια διευρυνόμενη αγορά των εθνικιστικών κινήσεων των ανταρτών.

"Οικονομική ανασυγκρότηση"

Η ατζέντα "μετά τις συγκρούσεις" (στο πλαίσιο της προτεινόμενης "ειρηνευτικής πρωτοβουλίας" της G8 συνίσταται στην εγκαθίδρυση στο Κοσσυφοπέδιο κατεχόμενης επικράτειας κάτω από τη Δυτική διοίκηση (σε γενικές γραμμές με το ίδιο υπόδειγμα με τη συμφωνία του Ντέιτον του 1995 που επιβλήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Για το Κοσσυφοπέδιο προβλέπονται «μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς» υπό την επίβλεψη των θεσμών του Bretton Woods. Το άρθρο Ι (κεφάλαιο 4α) της συμφωνίας Rambouillet ορίζει ότι: "Η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς".

"Η πολιτική διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο και η ανασυγκρότηση θα πραγματοποιηθούν από μη στρατιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του ΟΑΣΕ, με τη συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν υποστεί βλάβη από τον πόλεμο και τους πρόσφυγες που κατοικούν στο σπίτι.

Σε στενό σύνδεσμο με το ΝΑΤΟ, τα όργανα του Bretton Woods είχαν ήδη αναλύσει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής παρέμβασης που οδήγησε στη στρατιωτική κατοχή του Κοσσυφοπεδίου: σχεδόν ένα χρόνο πριν από την έναρξη του πολέμου, η Παγκόσμια Τράπεζα διενήργησε «προσομοιώσεις» οι οποίες " η πιθανότητα ενός σεναρίου έκτακτης ανάγκης που θα προκύψει από τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο ».72 Οι« προσομοιώσεις »που διενεργήθηκαν στην Ουάσινγκτον έχουν ήδη μεταφραστεί σε μια πανopλία« δανείων ανάκαμψης έκτακτης ανάγκης »για την πΓΔΜ και την Αλβανία και υπάρχουν πολλά ακόμα ... η επιβολή του εμπάργκο, όμως, η Γιουγκοσλαβία δεν θεωρείται πλέον μέλος των θεσμών του Bretton Woods και δεν θα είναι επιλέξιμη για δάνεια του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι την άρση των κυρώσεων.

Το προτεινόμενο "σχέδιο Μάρσαλ" για τα Βαλκάνια είναι μια αυταπάτη. Υπενθυμίζουμε ότι στη Βοσνία το κόστος της ανασυγκρότησης ήταν της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Δυτικοί χορηγοί δεσμεύθηκαν αρχικά για δάνεια αναδιάρθρωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Δεκέμβριο του 1995 χορηγήθηκαν μόνο πενιχρά δολάρια ύψους 518 εκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των οποίων είχε επισημανθεί (σύμφωνα με τους όρους των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον) για τη χρηματοδότηση μερικών τοπικών πολιτικών δαπανών της Δύναμης Εφαρμογής (IFOR), καθώς και την εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών με διεθνείς πιστωτές.73

Η ενδεχόμενη "ανασυγκρότηση" της Γιουγκοσλαβίας που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της "ελεύθερης αγοράς" και χρηματοδοτείται από το διεθνές χρέος αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό να δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για ξένους επενδυτές και όχι να αποκαταστήσει την οικονομική και κοινωνική υποδομή της χώρας. Θα επιβληθεί η θανατηφόρα "οικονομική ιατρική" του ΔΝΤ, η εθνική οικονομία θα καταργηθεί, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες θα αναλάβουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τοπικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που δεν έχουν καταστραφεί εντελώς θα οδηγηθούν σε πτώχευση. Τα πιο κερδοφόρα κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν στα χέρια ξένων κεφαλαίων στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποίησης που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Με τη σειρά του,

"Οι Σύμμαχοι θα συνεργαστούν με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου μετά την ολοκλήρωση της κρίσης: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ομάδα των Επτά Βιομηχανοποιημένων χωρών συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις χώρες της περιοχής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τον σωστό συντονισμό της βοήθειας και να βοηθήσουμε τις χώρες να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις πληγείσες χώρες - με τη βοήθεια της δημοσιονομικής στήριξης από τη διεθνή κοινότητα.74

Με τη σειρά του, η αποκαλούμενη «ανασυγκρότηση» των Βαλκανίων από το ξένο κεφάλαιο θα σημάνει πολυβίαρες συμβάσεις με πολυεθνικές επιχειρήσεις για την ανακατασκευή δρόμων, αεροδρομίων και γεφυρών που τελικά θα απαιτηθούν (μόλις ανακληθεί το εμπάργκο) για να διευκολυνθεί η «ελεύθερη κυκλοφορία "Του κεφαλαίου και των βασικών προϊόντων.

Το προτεινόμενο σχέδιο «Marshall» που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) καθώς και ιδιώτες πιστωτές θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τα δυτικά ορυχεία, τις εταιρείες πετρελαίου και τις κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί το εξωτερικό χρέος της περιοχής στην τρίτη χιλιετία. Και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αποπληρώσουν αυτό το χρέος μέσω του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα απορρυθμιστεί υπό την επίβλεψη των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα ναρκωτικά από το εμπόριο ναρκωτικών των Βαλκανίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανακυκλωθούν (μέσω του τραπεζικού συστήματος) και θα διοχετευθούν στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους καθώς και στη "χρηματοδότηση" του κόστους της "ανασυγκρότησης".

Το πρότυπο για το Κοσσυφοπέδιο είναι, σε αυτό το πλαίσιο, παρόμοιο με αυτό της Μακεδονίας και της Αλβανίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ έχουν εξαντλήσει τον πληθυσμό της Αλβανίας, ενώ κατέχουν την αιχμή της πτώχευσης της εθνικής οικονομίας. Η θανάσιμη οικονομική θεραπεία του ΔΝΤ μετατρέπει τις χώρες σε ανοικτά εδάφη. Στην Αλβανία και τη Μακεδονία έχει προωθήσει την ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου και την ποινικοποίηση των κρατικών θεσμών.

Επιπλέον, ακόμη και πριν από την εισροή προσφύγων, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Μακεδονία και την Αλβανία είχαν ήδη καταλάβει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, σχολείων, στρατώνες και ακόμη και νοσοκομείων) χωρίς να αποζημιώνουν τις εθνικές κυβερνήσεις για τη χρήση τοπικών υπηρεσιών.75

Σε μια σκληρή ειρωνεία, σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών καθώς και εκείνων που συνδέονται με την κρίση των προσφύγων πρέπει τώρα να χρηματοδοτηθούν όχι από τη Συμμαχία, αλλά από τις εθνικές κυβερνήσεις για δανεισμένα χρήματα:

"Οι επίσημες δομές της αλβανικής κυβέρνησης έχουν παραλυθεί από την κρίση. Το θησαυροφυλάκιο της χώρας έχει εκκενωθεί από τις αρχικές προσπάθειες για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. »76

Ποιος θα πληρώσει τις επισκευές του πολέμου;

Η εκτεταμένη καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, θα απαιτούσε κανονικά τη συμμαχία να "καταβάλει αποζημιώσεις πολέμου" στο Βελιγράδι. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα πρότυπο που έχει τεθεί και στο Βιετνάμ και στο Ιράκ, η Συμμαχία αναγκαστικά θα υποχρεώσει το Βελιγράδι "να πληρώσει για τις δαπάνες" της επιχείρησης Allied Force (συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουαζιέρας και των ραδιενεργών κελυφών) ως προϋπόθεση για την "ομαλοποίηση των σχέσεων" την άρση του οικονομικού εμπάργκο.

Υπενθυμίζουμε εν προκειμένω ότι ενώ το Βιετνάμ δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις για αποζημιώσεις, το Ανόι αναγκάστηκε - ως προϋπόθεση για την «ομαλοποίηση» των οικονομικών σχέσεων και άρση του αμερικανικού εμπάργκο το 1994- να αναγνωρίσει τα «κακά χρέη» του νεκρού Saigon, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας του πολέμου των ΗΠΑ. Αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα αυτών των χρεών (σε μυστική συμφωνία του Παρισιού, που διαπραγματεύθηκε το 1993), το Βιετνάμ είχε αποδεχθεί "να καταβάλει αποζημιώσεις αποζημίωσης για την αποκατάσταση της βίας" στον πρώην εχθρό της.77

Ομοίως, η Βαγδάτη έχει "τιμολογηθεί για το κόστος του πολέμου του Κόλπου", - -ie. τα συσσωρευμένα χρέη του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών αξιώσεων κατά του Ιράκ, έχουν καταγραφεί προσεκτικά από ειδική μονάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αναγνώριση αυτών των χρεών από τη Βαγδάτη σε κάποια μελλοντική ημερομηνία θα αποτελέσει προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων για το Ιράκ.



Σημειώσεις

1. Δήλωση του Αντιπροσώπου της UNICEF στο Βελιγράδι, που αναφέρεται στην Γιουγκοσλαβική Καθημερινή Έρευνα, Βελιγράδι, 23 Μαΐου 1999, αρ. 4351.

2. Έκθεση του Δρ Siegwart-Horst Guenther, συνάντηση του PBS (Ομοσπονδιακοί Σοσιαλιστές), Βόννη, 17 Μαΐου 1999.

3. Διεθνές Κέντρο Δράσης "Η βομβιστική επίθεση του ΝΑΤΟ εξαπολύει την περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη", Δελτίο Τύπου, 14 Μαΐου 1999).

4. Joseph Fitchett, «Είναι η Σερβική Οικονομία ο Αληθινός Στόχος; Οι επιδρομές φαινομενικά επιδιώκουν την ενίσχυση της αντίστασης στον Μιλόσεβιτς ", Διεθνής Herald Tribune, Παρίσι, 26 Μαΐου 1999.

5. Δελτίο τύπου Tanjug, 25 Μαΐου 1999.

6. Δήλωση προς τους πρεσβευτές 19 χωρών του ΝΑΤΟ, που αναφέρονται στην Daily Telegraph, Λονδίνο, 28 Μαΐου 1999.

7. Συναφώς.

8. Sean Gervasi, Βοσνία και Βιετνάμ, σχέδιο κειμένου, 1995.

9. Financial Times, Λονδίνο, 6 Μαΐου 1999, σ. 2.

10. Συναφώς.

11. Η Βοστώνη Σφαίρα, 8 Απριλίου 1999.

12. Σύμφωνα με τον Βίκτορ Τσετσεβατόφ, Τριών αστέρων στρατηγό και διοικητή των επίγειων δυνάμεων στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, που αναφέρεται στην ταινία The Boston Globe, 8 Απριλίου 1999

13. Ο Δρ Mary-Wynne Ashford, "Φόβοι πυρηνικού πολέμου από τους βομβαρδισμούς", "The Victoria Times-Colonist". 13 Μαΐου 1999, σελίδα Α15. Η Mary-Wynne Ashford είναι συμπρόεδρος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε το IPPNW.

14. Αναφέρεται στη Mary-Wynne Ashford, op. cit.

15 Αναφέρεται από τον Dr. Mary-Wynne Ashford, op. cit.

16. Ο Δρ Mary-Wynne Ashford, op cit.

17. Αναφέρεται στο The Washington Post, 9 Μαΐου 1999, σελίδα Α20.

18. Σύνταγμα του Παγκόσμιου Σοσιαλιστικού Ιστότοπου, 24 Μαΐου 1999.

19. Diana Johnstone, σχετικά με τους πρόσφυγες, Παρίσι, 30 Μαΐου 1999.

20. Συναφώς.

21. Βλέπε "Δικηγόροι χρεώνουν τους ηγέτες του ΝΑΤΟ πριν το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου", Τορόντο, 6 Μαΐου 1999.

22. Βλ. Financial Times, 27 Μαΐου 1999.

23. Βλέπε "Δικηγόροι χρεώνουν τους ηγέτες του ΝΑΤΟ πριν το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου", Τορόντο, 6 Μαΐου 1999. βλ. επίσης Jude Wanniski, "Σημείωμα στον Ηγέτη Πλειοψηφίας των ΗΠΑ", Polyeconomics, Νέα Υόρκη, 10 Μαΐου 1999.

24. Οι δικηγόροι χρεώνουν το ΝΑΤΟ, op cit.

25. Συναφώς.

26. Ομοίως.

27. Chicago Tribune, 10 Μαΐου 1999. 28. Έκθεση πληροφοριών από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 12 Ιανουαρίου 1999, στο διοικητικό δικαστήριο του Trier.

29. Έκθεση σχετικά με την κατάσταση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, 18 Νοεμβρίου 1998, στο ανώτερο διοικητικό δικαστήριο του Mnster, 24 Φεβρουαρίου 1999.

30. Βλέπε, Roland Keith, "Η αποτυχία της διπλωματίας, η επιστροφή του παρατηρητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ προσφέρει μια θέα από το έδαφος στο Κοσσυφοπέδιο", The Democrat, May 1999.

31. Δήλωση Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, 6 Απριλίου 1999. Ο σκοπός της αποστολής ήταν "να συζητηθεί μια σειρά ζητημάτων ασφαλείας με τις πρόσφατες εθνοτικές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο". Στα Σκόπια, η ημερήσια διάταξη συνίστατο στην εξέταση των ρυθμίσεων ασφαλείας που πρέπει να εφαρμοστούν μετά τον τερματισμό του προγράμματος UNPREDEP των Ηνωμένων Εθνών.

32. Πρακτική ενημέρωση από ανώτερο αξιωματικό της Άμυνας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, Πέμπτη, 11 Ιουνίου 1998.

33. Ομοίως.

34. Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Ενημέρωση, 15 Ιουλίου 1998.

35. Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. Michel Chossudovsky, Κοσσυφοπέδιο «Αγωνιστές της ελευθερίας» που χρηματοδοτήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα, Οττάβα, 1999.

36. Αναφέρεται στο The Daily Telegraph, London, 25 Σεπτεμβρίου 1998.

37. Βλ. Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, "Operation Determined Force", 24 Μαρτίου 1999, βλ. Επίσης Financial Times, 12 Οκτωβρίου 1998.

38. Αναφέρεται στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, op. cit.

39. Βλ. Roland Keith, Παράρτημα, op. cit.

40. Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για το District of Columbia Circuit, που κατατέθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1996, Τμήμα αριθ. 86-6, στο Re: Oliver L. North.

41. Ομοίως.

42. Roland Keith, Παράρτημα, op. cit.

43. Επιβεβαιώθηκαν από πολλές εκθέσεις τύπου καθώς και δηλώσεις του KLA, βλ. Επίσης Radio 21 Dispatch, Τίρανα, 28 Φεβρουαρίου 1999.

44. Roland Keith, Παράρτημα, op cit.

45. Daily Telegraph, Λονδίνο, 29 Ιανουαρίου 1999.

46. ​​Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, op. cit.

47. Ομοίως.

48. Ομοίως.

49. Ομοίως.

50. "Η Μαργαρίτα Γουόρνερ μιλάει με τον Cook για τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία", ώρα ειδήσεων Jim Lehrer, 21 Μαΐου 1999.

51. New York Times, 26 Μαΐου 1999.

52. Washington Post, 23 Μαΐου 1999.

53. Δράση που κινήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της περιφέρειας της Κολούμπια, καταγγελία για ανακριτική δήλωση, προκαταρκτική δήλωση, Επαρχία Κολούμπια, 27 Μαΐου 1999.

54. Στο ίδιο πνεύμα, βλ. Επίσης Αλήθεια στο Media, Φοίνιξ, 23 Μαΐου 1999.

55. Washington Post, 27 Μαΐου 1999.

56. Sunday Telegraph, Λονδίνο, 18 Απριλίου 1999.

57. Βιβλιογραφία, Παρίσι, 19 Μαΐου 1999.

58. Yossef Bodansky, "Η Ιταλία γίνεται νέα βάση για τις τρομοκρατικές ενέργειες του Ιράν", Στρατηγική Πολιτική Άμυνας και Εξωτερικών, Λονδίνο, Φεβρουάριος 1998. Ο Bodansky είναι Διευθυντής της Αμερικανικής Ομάδας του Κογκρέσου για την Τρομοκρατία και τον Ανταγωνιστικό Πόλεμο

59. Chris Steven, "Ο Μπιν Λάντεν ανοίγει την ευρωπαϊκή βάση τρομοκρατίας στην Αλβανία", Sunday Times, Λονδίνο, 15 Νοεμβρίου 1998.

60. Η επιτροπή εγκλημάτων πολέμου διαπιστώνει ότι τα κροατικά στρατεύματα "καθαρίζουν" τους Σέρβους ", New York Times, 21 Μαρτίου 1999.

61. Ενημέρωση Τύπου ΝΑΤΟ, 14 Μαΐου 1999.

62. Η ώρα ειδήσεων Jim Lehrer, op cit.

63. Σύμφωνα με τον καναδικό βουλευτή David Price, 19 Απριλίου 1999, το UPI Press Dispatch. 64. Sunday Telegraph, Λονδίνο, 18 Απριλίου 1999.

65. "Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανασυνδέσουν τους εθνοαλβανικούς χωριστές", Βελιγράδι, Tanjug Press Dispatch, 30 Μαΐου 1999.

66. Αναφέρεται στην αποστολή Τύπου Tanjug, 14 Μαΐου 1999.

67. Βλέπε Michael Radu, "Μην προωθήστε το KLA", Σχόλιο CNS του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, 7 Απριλίου 1999).

68. New York Times, 2 Φεβρουαρίου 1999.

69. Όπ.

70. Tanjug Press Dispatch, 30 Μαΐου 1999.

71. Βλ. Ανακοινώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανάπτυξη, Washington, 27 Απριλίου 1999.

72. Ομοίως.

73. Βλέπε Michel Chossudovsky, Αφαίρεση της Γιουγκοσλαβίας, Αποικιοκρατική Βοσνία, Τρίτη Συμπληρωματική Δράση, Αρ. 56. Άνοιξη 1996.

74. Δήλωση του Χαβιέ Σολάνο, Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, που δημοσιεύτηκε στο The National Post, Τορόντο, Μάιος 1999).

75. Βλέπε Jan Oberg, Press Info, no. 59, Διασφαλίζοντας τη Μακεδονία, το Διεθνές Ίδρυμα TFF, 18 Μαρτίου 1999.

76. Jane Intelligence Review, Ιούνιος 1999.

77. Βλέπε Michel Chossudovsky, Η παγκοσμιοποίηση της φτώχειας, οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ και των παγκόσμιων τραπεζών, το δίκτυο τρίτου κόσμου Penang και Zed Books, 1997, κεφάλαιο 8.
Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι η Global Research
Copyright © Καθ. Michel Chossudovsky , Global Research, 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...