Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

1821 - 1921 - 2021 3η και Φαρμακερή

Τις πρώτες εβδομάδες του 1821 οι καταξεσκισμένοι ραγιάδες της Ελληνικής χερσονήσου κάνανε το μεγάλο γύρισμα στην Ιστορία, επιστρέφοντας απ’ τον τάφο των Εθνών στον οποίο απ’ ότι φαίνεται τελικά μόνοι τους είχαν καταπέσει στο δείλι του ύστερου μεσαίωνα … ταλαιπωρημένοι απ’ τον κακό τους εαυτό.
Οι ανερχόμενοι Τούρκοι του 1453 έδωσαν τότε τη χαριστική βολή έξω απ’ τα τείχη της χιλιόχρονης Βασιλεύουσας και στείλανε τον Ελληνικό κόσμο βαθιά στο λάκκο της λήθης.




Ο Ελληνισμός, που παρά τη βαθιά του μετάλλαξη κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο θρησκευτικό του στοιχείο, παρέμεινε επίμονα προσκολλημένος στην Ελληνική του κληρονομιά. Και παρά τα όσα κατά καιρούς του καταμαρτυρούν, αποφάσισε το 1821 να σταθεί στα πόδια του ξανά.
Δεν άντεχε άλλο την ήττα και την ταπείνωση.
Ποτέ δεν παραδόθηκε, καθώς πρακτικά κάθε 25 περίπου χρόνια έχανε και 1 γενιά στις εξεγέρσεις, αλλά τότε το ’21 ήταν που του βγήκε και τα κατάφερε – κουτσά στραβά με πολύ αίμα και μέσα στον κουρνιαχτό των παθών του.
100 χρόνια μετά, το 1921, είχε ανδρωθεί και παρά την απίστευτη χειραγώγησή του απ’ τις Μεγάλες Δυνάμεις βρήκε το δρόμο να απειλεί τον πάλαι ποτέ βασανιστή του με αφανισμό λίγα χιλιόμετρα έξω απ’ την Άγκυρα. Εντυπωσιακό επίτευγμα, το οποίο δεν είναι αμελητέο μέγεθος παρά την καταστροφή της Ιωνίας ένα χρόνο μετά.



Σε λίγους μήνες από σήμερα, καμιά τριανταριά και βάλε, κλείνουμε τα 200 χρόνια από εκείνο το απονενοημένο εγχείρημα της Παλιγγενεσίας.
Η Ελλάδα δείχνει ετοιμόρροπη, διαιρεμένη με αμφιβολίες υπαρξιακές και με απειλές άμεσες και σαφέστατες απ’ τους αναπόφευκτους αυτούς γείτονες που η μοίρα με περίσσιο χιούμορ μας επιφύλασσε, χίλια περίπου χρόνια τώρα.
Σε 3 χρόνια από σήμερα, τον Μάρτιο του 2021, θα κληρώσει για 3η φορά μια Ιστορική στιγμή.
Η Τουρκία μπορεί όντως να είναι ο κακός μας δαίμονας. Φαίνεται, όμως, ότι διαπράττει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο Στρατηγικό λάθος: ΜΑΣ ΞΥΠΝΑ απ’ την παρακμή μας!
Αποδεδειγμένα Ιστορικά, οι μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη ο Ελληνισμός ήταν αποτέλεσμα του κακού του εαυτού … του εριστικού, διχαστικού, ανταγωνιστικού και ανώριμου εαυτού του … που χανόταν σε μια αλαζονική εσωστρέφεια.
Η Τουρκία μας απειλεί ΞΕΚΑΘΑΡΑ και με επίσημες δηλώσεις πλέον. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ σε στρατηγικό επίπεδο γιατί αντί να πετύχει τον εκφοβισμό στην πραγματικότητα πυροδοτεί την εθνική αφύπνιση και θυμίζει απίστευτα το παρόμοιο λάθος που διέπραξε η φασιστική Ιταλία το 1940.
Αν η Τουρκία πραγματικά ήθελε να πετύχει γεωστρατηγικές νίκες εις βάρος μας, θα έπρεπε να μας αφήσει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ. Σ’ αυτό έχουμε ταλέντο…
Τώρα το λάθος διεπράχθη και το μουδιασμένο μυαλό απ’ τα ψεύτικα όνειρα του μικροαστούλη Νεοέλληνα άρχισε να συνέρχεται!
Ήδη, λοιπόν, η Τουρκική Εξωτερική Πολιτική παίζει με μειονέκτημα.
Το 2021 η Ελλάδα θα είναι σίγουρα ένα διαφορετικό μέρος, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ διότι το 2018 ο άσπονδος γείτονας θα την έχει συνεφέρει ΑΓΑΡΜΠΑ.
Η εκτίμηση βασίζεται στους ιστορικούς κύκλους που επαναλαμβάνονται. Και με μια ματιά παρατηρητική είναι προφανές ότι όλοι πλέον ξέρουν πως τα κουμπαριλίκια τελείωσαν και ότι σύντομα βγαίνει στο πάλκο η παραγγελιά.
Αυτό κατά έναν αξιοπερίεργο τρόπο εμάς μας συμφέρει, γιατί μας προσφέρει αφύπνιση μέσα σ’ έναν ορυμαγδό ψεμάτων και αυταπάτης.
Η 3η επέτειος θα είναι και φαρμακερή για ένα απ’ τα δύο Έθνη, και φυσικά είναι τραγικό ότι η σύγκρουση επιλέχθηκε εν έτει 2018, ενώ η επιλογή της συνεννόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης θα μπορούσε να είναι η απλή ανθρώπινη εκδοχή του αφηγήματος…
Η ιστορία αυτή θα μπορούσε να έχει τελειώσει μ’ ένα ζεϊμπέκικο και μερικά σιροπιαστά συνοδευόμενα από χαμόγελα συμπάθειας.
Και ο μικρός αυτός αλλά μεγάλος λαός θα είχε αποκοιμηθεί στη «ντεκαντάνς» του, αντί να ψάχνεται για έπη, ηρωισμούς και άλλα φανταχτερά σπορ!
Δυστυχώς ή Ευτυχώς (θα δείξει…!) ΕΞΥΠΝΗΣΑΜΕΝ…
Διαισθητικά, σαν να ταξιδεύω στο χρόνο και να ‘θυμάμαι’ το μέλλον λέγοντας στο παιδί: “Εν έτει 2018 και πάνω που η τεχνολογία μας έταζε έναν νέο γενναίο Κόσμο και όλα δείχνανε «ρεαλιστικά» και προχωρημένα, εκείνη τη χρονιά έγινε το μεγάλο Απρόσμενο … και ξυπνήσαμε παιδί μου και θυμηθήκαμε πως στα πολύ σοβαρά κάποιοι θέλαν τον αφανισμό μας.”
Σαν να το ‘θυμάμαι’ από μελλοντική σκηνή…
Φέτος γράφεται το μέλλον για το κοινό σημείο αναφοράς μας, την πολύπαθη Ελλάδα, κάπου εκεί στον 25ο μεσημβρινό.
Και η 25η Μαρτίου 2021 φαντάζει να μη κρατιέται,
ανυπόμονη να γράψει τον μεγάλο Επίλογο,
είτε με κόκκινη μπογιά είτε με γράμματα χρυσά…
macroskopio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...