Περίπου 4000 έτη φωτός μακριά, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει κάτι εξαιρετικό - ένα πολύ ασυνήθιστο exomoon που μπορεί να είναι ένας γιγαντιαίος ωκεάνιος κόσμος.
Είναι ένας πραγματικά αλλοδαπός κόσμος, που μπορεί να φαίνεται πιο ξένος από ό, τι σκεφτόταν κανείς. Είναι επίσης πιθανό να έχει δημιουργηθεί και με κάποιο άγνωστο μηχανισμό.
Παρόλο που το φεγγάρι εξακολουθεί να είναι υποθετικό, αν υπάρχει πραγματικά και φαίνεται ότι συμβαίνει, τότε δεν είναι σε αντίθεση με οποιοδήποτε δορυφόρο που έχουμε δει ποτέ.
Πιστωτική εικόνα: NASA
Τον Ιούλιο, οι ερευνητές με επικεφαλής τον David Kipping του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και τον Alex Teachey δήλωσαν ότι ενδέχεται να έχουν εντοπίσει ένα exomoon που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη Kepler-1625 b περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά. Η ομάδα προειδοποίησε τότε ότι το πιθανό exomoon Kepler-1625 bi είναι απλώς υποψήφιος και χρειάζεται περισσότερες παρατηρήσεις για να μπορέσει να επιβεβαιωθεί.
Ο αστροφυσικός Rene Heller, από το Ινστιτούτο Μελέτης Ηλιακού Συστήματος του Max Planck στη Γερμανία, έχει αναλύσει τις υπάρχουσες παρατηρήσεις του πιθανού exomoon. Αν υπάρχει, λέει ο Heller, μπορεί να μην φαίνεται τίποτα σαν κάθε φεγγάρι που έχουμε δει ποτέ.
Το εσωτερικό του Moon μπορεί να περιέχει πολύ νερό!
Το ταραχώδες παρελθόν του Enceladus: Η έκτη φεγγάρι του Κρόνου μπορεί να φτάνει μία φορά
Μιράντα: Πιθανώς το πιο παράξενο από τα φεγγάρια του Ουρανού
Περισσότερα για την Αστρονομία
Δεδομένου ότι το exomoon δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, λίγα είναι γνωστά για το μέχρι τώρα - έτσι το ακριβές μέγεθος και μάζα του είναι άγνωστα. Με βάση τους υπολογισμούς των δεδομένων Kepler, ο Heller υποθέτει ότι το φεγγάρι μπορεί να είναι οτιδήποτε από ένα μικρό αέριο σώμα με το μέγεθος της Γης σε έναν βραχώδη κόσμο που καλύπτεται από ωκεανό τόσο μεγάλο όσο ο Κρόνος.
Σκοποβολή για το exomoon. Πίστωση: CBC11, CC BY-SA
Ο Κρόνος είναι περίπου 95 μάζες της γης και ο Δίας είναι πάνω από 300. Με άλλα λόγια, το μακρινό, ανεπιβεβαίωτο φεγγάρι θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γη, αν ήταν σχεδόν 100 φορές μαζικό όπως ο πλανήτης μας ή ένας αέριος κόσμος με τη μάζα της Γης.
Αλλά ο Heller σκέφτεται ότι το πιο πιθανό σενάριο, που κάθεται ακριβώς στη μέση αυτής της κλίμακας, είναι ένας κόσμος που μοιάζει με τον Ποσειδώνα.
Ένα τέτοιο μέγα-φεγγάρι δεν υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα, το οποίο θα έκανε αυτό το υποψήφιο εξωμήτριο περίεργο. Σημαίνει επίσης ότι ο μηχανισμός σχηματισμού του μπορεί να είναι αρκετά μυστηριώδης.
MessageToEagle.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis