Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

​Ο ένας με τους Έλληνες και ο άλλος με τους Τούρκους

Συναντήσεις Κοτζιά-Μπουσάτι και Ράμα-Ερντογάν

Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζια με τον Αλβανό ομόλογο του, Μπουσάτι πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό εστιατόριο «ΑΥΡΑ» κοντά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η επίλυση τα διμερών προβλημάτων ανάμεσα στις σχέσεις των δυο χώρων, βάσει του διεθνούς δίκαιου και του Ευρωπαϊκού πνεύματος.




Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο και ειδικά στην Χιμάρα.

Το άλλο μείζον θέμα συζήτησης ήταν ο καθορισμός της ΑΟΖ στα 12 ναυτικά μίλια μεταξύ Ελλάδος- Αλβανίας. Σίγουρα αν υπάρξει μια συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών αυτομάτως γίνεται μια «άμεση» αναγνώριση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Τουρκιάς βάσει του διεθνούς Δίκαιου.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο όταν εκλέχτηκε η κυβέρνηση Ράμα, ο Ερντογάν αμέσως προσέγγισε τον Αλβανό πρωθυπουργό και τον έπεισε να καταγγείλει στο Ανώτατο Δικαστήριο την συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας με την τότε κυβέρνηση Μπερίσα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα η δικαιοσύνη στην Αλβανία είναι μια σάπια μη ανεξάρτητη εξουσία που επηρεάζεται από την εκάστων εκλεγμένη κυβέρνηση. Έτσι και ο Έντι Ράμα σαν πιστός φίλος του Ερντογάν έκανε την προσφυγή και επέτυχε την ακύρωση της συμφωνίας.

Συνάντηση Ερντογάν-Ράμα στην Νέα Υόρκη



Λίγες ώρες αργότερα μετά την συνάντηση Κοτζιά-Μπουσάτι, ο Έντι Ράμα συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις τους εδώ και χρόνια βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.

Μας προκάλεσε εντύπωση, πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έχει ανεβάσει μέχρι στιγμής στο προφίλ του στο facebookφωτογραφία από την συγκεκριμένη συνάντηση.

Μάλλον ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν ήθελε να εξοργίσει τους ηγέτες της ΕΕ και τις ΗΠΑ καθώς οι σχέσεις των δυνάμεων αυτών με την Τουρκία βρίσκονται σε τεντωμένα σχοινί.

Την είδηση για της συγκεκριμένης συνάντησης την μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ και έλαβε χώρα στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν.

Η συζήτηση τους επικεντρώθηκε κυρίως στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών αλλά και στα επενδυτικά σχέδια της Τουρκίας στην Αλβανία.

Άγνωστο παραμένει αν τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων και η πρόταση της Ελλάδος για τον καθορισμό της ΑΟΖ. http://www.himara.gr/epikairotita/6651-o-enas-me-toys-ellhnes-kai-o-allos-me-toys-toyrkoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...