Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Η ΕΕ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Έγινε το πρώτο και συνάμα Ιστορικό Βήμα, για την Αμυντική συνεργασία των χωρών-μελών της Ε.Ε., με ορίζοντα το 2025 – Η Ευρώπη όμως, δεν θέλει να ανταγωνισθεί το ΝΑΤΟ

Την σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμύνης ανακοίνωσες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρώντας να απαντήσει αποφασιστικώς στην ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την τρομοκρατική απειλή.



Πρόκειται για το πρώτο και συνάμα ιστορικό βήμα προς -το μεγαλόπνοο κατά πολλούς ή υπερβολικώς φιλόδοξο κατά άλλους- σχέδιο για την δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αμύνης με ορίζοντα το 2025.

Αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες της Βρετανίας, που κατευθύνεται προς την έξοδο από το μπλοκ, oι Βρυξέλλες δίδουν νέα πνοή στο γαλλογερμανικό σχέδιο για την στενότερη αμυντική συνεργασία.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμύνης αποτελείται από δύο σκέλη.

Το πρώτο άφορα στην έρευνα, προσφέροντας, για πρώτη φορά, επιχορηγήσεις για συνεργατική έρευνα σε καινοτόμους τεχνολογίες και προϊόντα στον τομέα της αμύνης.

Συμφώνως προς το σχέδιο, θα διατεθούν 90 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2019 για έργα στους τομείς των μή επανδρωμένων συστημάτων σε ναυτικό περιβάλλον και συστήματα εξοπλισμού στρατιωτών.

Από το 2020, η Επιτροπή ευελπιστεί να εφαρμόσει ένα ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα στον τομέα της αμύνης με εκτιμώμενο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ, φιλοδοξώντας να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα της ερεύνης στην Ευρώπη.

Το δεύτερο σκέλος άφορα στην ανάπτυξη, και το Ταμείο επιδιώκει να δώσει κίνητρα συνεργασίας στα κράτη μέλη.

Λόγου χάρη, οι χώρες θα μπορούν να επενδύουν από κοινού στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μή επανδρωμένων αεροσκαφών ή της δορυφορικής επικοινωνίας ή να προβαίνουν σε κοινές μεγάλες αγορές ελικοπτέρων, ώστε να μειώνεται το κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα προσφέρει συγχρηματοδότηση με 500 εκατομμύρια ευρώ συνολικώς για το 2019 και το 2020.

Εν συνεχεία, στα σχέδια της Κομισιόν είναι να εκπονηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με εκτιμώμενο ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, το όποιο μπορεί να δημιουργήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ ετησίως, μετά το 2020.

Ταυτοχρόνως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημοσία διαβούλευση για την μελλοντική κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αμύνης, προτείνοντας τρία σενάρια.

Το πρώτο αφορά στην «συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας», το οποίο θα βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των κρατών-μελών.

Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στην «επιμερισμένη ασφάλεια και άμυνα», προβλέποντας την μεγαλύτερα δραστηριοποίηση της ΕΕ για την προστασία της Ενώσεως εντός και εκτός συνόρων.

Το δε τρίτο είναι και το πιο φιλόδοξο, προβλέποντας την σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε κοινή άμυνα βάσει του άρθρου 42 της Συνθήκης ΕΕ.

Η ισχύουσα διάταξη επιτρέπει σε μία ομάδα κρατών μελών να οδηγήσουν την ευρωπαϊκή άμυνα στο επόμενο επίπεδο.

Όπως σημειώνεται, η προστασία της Ευρώπης θα καταστεί κοινή και αλληλοενισχυόμενη ευθύνη της ΕΕ και του NATO.

Εξ άλλου, κατά την παρουσίαση των φιλόδοξων αυτών σχεδίων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να ανταγωνιστεί το NATO ούτε θέλει να δημιουργήσει ευρωπαϊκό στρατό, θέλοντας ενδεχομένως να κατευνάσουν τις επικείμενες αμερικανικές αντιδράσεις.

Ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που η ΕΕ επιμένει στην δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, οι ΗΠΑ θα θέσουν θέμα αμερικανικής χρηματοδοτήσεως του NATO.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, κάλεσε προσφάτως τους Ευρωπαίους συμμάχους του να αυξήσουν τους πόρους, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Συμμαχία.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ δεν διανύουν και την καλύτερα περίοδο, ειδικώς μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την Συμφωνία για το Κλίμα, και ότι οι Βρυξέλλες όσο και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διαμηνύσει ότι είναι έτοιμοι «να πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους».

Μύρνα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...