Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ;

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΤΗ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ (ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ) ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ..."ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ" ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΣΕ ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ, ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ. ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟ ΕΞΑΕΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΤΑΝ. ΑΣΧΕΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ή ΟΧΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΗΣΗ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ.

ΟΜΟΙΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΣ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ. ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ (ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ) ΕΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΑΤΟΜΙΚΑ, ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ, ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Ανχης (ε.α) Χρήστος Γ. Χρηστίδης : Μόρφωση και …. «παραμόρφωση» των στρατιωτικών !

ΣΧΕΤΙΚΟ: Απρόσμενη υποβάθμιση στρατιωτικών σχολών που θα έχει συνέπειες

Πραγματικά όποιον άσχετο και να ρωτήσεις στον δρόμο, όπως αρκετά συχνά βλέπουμε να κάνουν οι δημοσιογράφοι, και του θέσεις το ερώτημα: «ποια είναι τα μαθήματα που νομίζετε ότι θα πρέπει να διδάσκονται στις Στρατιωτικές Σχολές», δεν πιστεύουμε ότι θα υπήρχε κανείς που να μην έλεγε Ηγεσία και Πολεμική Τέχνη. Και όμως, όπως πληροφορούμαστε από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφασίστηκε αυτά τα μαθήματα να κοπούν από το πρόγραμμα διδασκαλίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων!!! Έτσι, σύμφωνα με άρθρο του απόστρατου αξιωματικού Παναγιώτη Μαυρόπουλου, το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) επεφύλαξε στον εαυτό της και σε όλους τους ενδιαφερόμενους μια εξαιρετικά αρνητική έκπληξη· ήταν η πρώτη φορά που οι Ευέλπιδες δεν διδάχθηκαν τα μαθήματα της Πολεμικής Τέχνης, της Στρατηγικής και της Ηγεσίας. Κατά την κρίση λοιπόν της ηγεσίας (Διοικητής Σχολής, Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως του ΓΕΣ, Α’ Υπαρχηγός, Αρχηγός), η διδασκαλία των προαναφερομένων μαθημάτων δεν είναι απαραίτητη για την αποφοίτηση από την ΣΣΕ.

- Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τι είδους αξιωματικοί θα είναι αυτοί που δεν θα διδαχθούν αυτά τα μαθήματα,
- Tι δηλαδή θα διδάσκονται για τέσσερα χρόνια, μήπως τίποτα συνταγές μαγειρικής ή καλές τέχνες.
- Μήπως έχουν χάσει όλοι τελικά τα λογικά τους.
- Δηλαδή ρε Στρατηγοί τι αξιωματικούς θα παραδώσετε στην πατρίδα, πως είναι δυνατόν να έχετε διαβρωθεί τόσο πολύ.
- Γιατί ακόμα δεν έχετε παραιτηθεί όλοι μαζί και να ενημερώσετε τον Ελληνικό λαό σε κοινή τηλεοπτική ανακοίνωση.
- Νομίζετε ότι με την σιωπή σας προσφέρετε κάποιο έργο.
- Το μόνο πράγμα που επιτυγχάνετε είναι να υποθηκεύετε το μέλλον της Ελλάδας, όσο βαρύ και αν ακούγετε.
Αδυνατούμε πραγματικά να αντιληφθούμε το σκεπτικό και επίσης αδυνατούμε να αντιληφθούμε, πως είναι δυνατόν η Ηγεσία του στρατεύματος να ανέχεται αυτά τα παιχνίδια σε βάρος των νέων Αξιωματικών. Θεωρούμε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί τόσο το ΥΕΘΑ όσο και το ΓΕΕΘΑ, για την άμεση αποκατάσταση αυτή της τραγικής παραφωνίας.

Όμως γενικότερα αποτελεί γεγονός, ότι όλη η ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση των Αξιωματικών πρέπει να τύχει σημαντικής αναβάθμισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις. Υπάρχουν σημαντικοί αναλυτές στην Πατρίδα μας, όχι κατ ανάγκην στρατιωτικοί αποκλειστικά, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης, ειδικά στο σύγχρονο περιβάλλον των υβριδικών και ασύμμετρων απειλών, αλλά και κυριαρχίας του κυβερνοχώρου. Ο Σουν ΤΖού, ο Κλαούζεβιτς, ο Κονδύλης, αλλά και ο Θουκυδίδης ακόμα, παρότι διαχρονικοί δεν είναι πλέον αρκετοί για να κατευθύνουν την σκέψη των σύγχρονων αξιωματικών. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι Στρατηγοί, ότι ο στρατιωτικός είναι η δικλείδα ασφαλείας του Έθνους. Όταν αυτή υπάρχει, είναι βέβαιο ότι το Έθνος θα είναι ισχυρό. Αν δεν υπάρχει, είναι βέβαιο ότι το Έθνος δεν θα είναι ισχυρό. Γι αυτό ας μην αντιμετωπίζουν τα θέματα εκπαίδευσης των μελλοντικών Αξιωματικών με τέτοια ελαφρότητα. Και όπως στον πόλεμο, έτσι και στην ειρήνη υπάρχει και ο δρόμος της θυσίας για το καλό του συνόλου.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος. (Στρατηγικός Αναλυτής, Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο)

http://ambassadorsatlarge.com/archives/72298
http://kerberos-hellas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...