Σάββατο 13 Μαΐου 2017

FT: Γιατί απειλείται η εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή


Περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές στο Ιράν και να προκαλέσουν ακόμη και πόλεμο στον Λίβανο, γράφει ο David Gardner.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία - ένα σχέδιο που κατήρτισε η Ρωσία για να παγώσει τις μάχες στις τέσσερις περιοχές όπου οι αντάρτες εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρή απειλή για το καθεστώς Άσαντ, το οποίο η Ρωσία και το Ιράν διατηρούν ζωντανό.

Συζητείται λιγότερο η κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ σε αυτά που υποστηρίζει ότι είναι όπλα που έχουν παρασχεθεί από το Ιράν και αποθήκες στη Συρία που προορίζονται για τη Χεζμπολάχ. Το παραστρατιωτικό κίνημα του Λιβάνου κατέληξε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Τεχεράνης στο Λίβανο και, από το 2013, μια αποφασιστική δύναμη επίθεσης στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Τους τελευταίους έξι μήνες, το Ισραήλ ενίσχυσε το ρυθμό των αεροπορικών του επιθέσεων σε αυτά τα υποτιθέμενα στοιχεία της Χεζμπολάχ στη Συρία. Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε για έναν νέο πόλεμο στο Λίβανο.

Το γεωπολιτικό και το περιφερειακό πλαίσιο αυτής της τρέχουσας κλιμάκωσης είναι δυσοίωνα. Παρά το βαθύ ανταγωνισμό τους προς το Ιράν, το Ισραήλ κάτω από τη σκληρή δεξιά κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και η ασταθής αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις το 2015 -την οποία και οι δύο άντρες δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν- είναι καλύτερα να παραμείνει στη θέση της. Η κατάργηση της συμφωνίας δεν θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να προχωρήσει με ένα πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει και είναι διεθνώς ελεγχόμενο. Θα αποξενώσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες συνυπέγραψαν τη συμφωνία που έχει εγκρίνει το ΟΗΕ.

Ο Λευκός Οίκος, αντιθέτως, ψάχνει άλλους τρόπους για να επιτεθεί στο Ιράν. Επιθυμεί να περιορίσει τις δυνάμεις που οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Σουνιτικές Αραβικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θεωρούν ως προσπάθεια της Τεχεράνης να εδραιώσει ένα τόξο σιιτικής εξουσίας στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο και στον Κόλπο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θα ανεχτεί το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η Χεζμπολάχ, να δημιουργήσουν μια βάση εξουσίας στη Συρία. Τον Ιανουάριο του 2015, η αεροπορία του σκότωσε διοικητές της Χεζμπολάχ και έναν Ιρανό στρατηγό κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα Γκόλαν.

Η επανεξέταση πολιτικής των ΗΠΑ θα αυξήσει την πίεση στο Ιράν. Οι κυρώσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναιρέθηκαν πέρυσι, αλλά το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ισχυρές "δευτερεύουσες κυρώσεις" σε "ορισμένα" άτομα και οντότητες που η Ουάσιγκτον κατηγορεί για "τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το κράτος". Επικεφαλής μεταξύ τους είναι το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, το όργανο του καθεστώτος στο εσωτερικό και κινητήρα του περιφερειακού τυχοδιωκτισμού. Οι ειδικοί των κυρώσεων στην Ουάσιγκτον περιμένουν τώρα σημαντικές νέες "κατονομασίες" εναντίον του Ιράν, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους, καθώς και νέες κυρώσεις, για παράδειγμα στις δοκιμές πυραύλων της Τεχεράνης. Συνολικά, αυτές οι προσπάθειες για να κρατηθεί το Ιράν αποκομμένο από το διεθνές τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας.

Αυτό είναι ήδη το κυρίαρχο ζήτημα στις προεδρικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας στο Ιράν, με σκληροπυρηνικούς παράγοντες, οι οποίοι προωθούνται από το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, να υποστηρίζουν ότι η Δύση εκβιάζει τη χώρα, επειδή οι αναμενόμενες επενδύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. "Εάν η οικονομική ανακούφιση είναι περιορισμένη, η συμφωνία θα μπορούσε να λήξει ούτως ή άλλως", λέει ο Ανταμ Σμιθ, πρώην σύμβουλος κυρώσεων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για τις κυρώσεις. Ο Εντ Ρόις, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, θεωρείται ότι καταρτίζει κυρώσεις κατά των συμμάχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αυτές περιλαμβάνουν τον Μισέλ Αούν, τον χριστιανό που όρισαν ως πρόεδρο μετά από μια μακρά κρίση που άφησε τη χώρα ακυβέρνητη για σχεδόν τρία χρόνια, και τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου, ηγέτη των Σιιτών Ναμπίχ Μπέρι.

Προστιθέμενες στο φράγμα των αμερικανικών κυρώσεων πριν από ένα χρόνο, που στόχευαν όχι μόνο τη Χεζμπολάχ αλλά και το τεράστιο δίκτυο ευημερίας της, και διατάραξε τα ζωτικά μεταναστευτικά ρεύματα που "κρατούν" τον Λίβανο, αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν τελικά να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Η σταθερότητα του Λιβάνου κρέμεται από μια κλωστή. Μόνο η δική του ιστορία του θρησκευτικού πολέμου ενεργεί ως μερικό αντίδοτο στη δηλητηριώδη σύγκρουση που μαίνεται στη διπλανή Συρία. Ωστόσο, υπάρχει μια πραγματική ανησυχία, ότι τίποτα από όσα κάνουν οι ΗΠΑ δεν θα αποτρέψουν το Ιράν από την επιδίωξη των φιλοδοξιών του.

Η Τεχεράνη επιμένει πως αν δεν υπήρχε η παρέμβασή της, οι τζιχαντιστές του Isis θα ήταν στη Βαγδάτη και στη Δαμασκό, διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Σε αυτό το σημείο, η ανησυχία θα είναι ότι, δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα που οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ -και πολύ λιγότερο η Σαουδική Αραβία- μπορούν να κάνουν για να χτυπήσουν το Ιράν άμεσα, εκ των πραγμάτων ο Πρόεδρος Τραμπ θα επιτρέψει μια νέα ισραηλινή προσπάθεια να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ. Σε αντίθεση με τον τελευταίο πόλεμο του 2006, όπου η Χεζμπολάχ κράτησε τις δυνάμεις του Ισραήλ σε ισοπαλία, το Κόμμα του Θεού μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών που μπορεί να στοχεύσει όλο το Ισραήλ. Υπάρχει, λοιπόν, μια ισορροπία τρόμου ανάμεσα στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Αν δεν λειτουργήσει, ένας νέος πόλεμος θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά καταστροφικός, ειδικά για τον Λίβανο, αλλά και μια νέα μάστιγα σε μια περιοχή που ψυχορραγεί.

ft.com
http://www.antinews.gr/
Γιώτα Χουλιάρα
==========================================
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...