Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

“ΟΧΙ” ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ

Οι Αγρότες με τα “μπλόκα”, παρά το δίκιο τους, χάνουν την συμπαράσταση του Λαού – Πώς θα τους φαινόταν, αν π.χ. οι φορτηγατζήδες εμπόδιζαν το όργωμα, την σπορά ή τον θερισμό των χωραφιών τους;

Ακόμη μία χρονιά ο Αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε διαδικασίες δυναμικών κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβερνηήσεως που θεωρούν ότι καταστρέφουν την αγροτική οικονομία – επιχειρηματικότητα και οδηγούν σε διάλυση κάθε παραγωγική τους δραστηριότητα.



Οι κινητοποιήσεις αυτές, γνωστές και ως “μπλόκα” των τρακτέρ στις Εθνικές οδούς, δεν είναι σημερινές.

Γινόταν κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο του Χειμώνα, που δεν υπάρχουν αγροτικές εργασίες στα χωράφια.

Και οι κινητοποιήσεις αυτές γινόταν, ακόμα και όταν οι Αγρότες ζούσαν σε περιόδους “παχέων Αγελάδων”.

Σήμερα ίσως είναι η πρώτη φορά που οι διαμαρτυρίες του Αγροτικού κόσμου της χώρας, έχουν βάση, έχουν πραγματική αιτία, αν ληφθούν υπ’ όψιν τα φορολογικά-ασφαλιστικά μέτρα, που εφαρμόζει από την 1η Ιανουαρίου 2017, εις βάρος τους η Κυβέρνηση.

Συμβαίνει όμως το εξής στο πεδίο των κινητοποιήσεων με τα “μπλόκα” που ήδη πολλοί Αγρότες τα θεωρούν ατελέσφορα και αναποτελεσματικά.

Υπάρχουν ανακοινώσεις από ομάδες Αγροτών του Έβρου και της Ροδόπης που δηλώνουν ότι δεν θα έχουν φέτος συμμετοχή στο κλείσιμο των δρόμων και πως πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι διαμαρτυρίας.

Παράλληλα σημειώνουμε και την διαφοροποίηση των πολιτών έναντι των αποκλεισμών κυκλοφορίας που δημιουργούνται με τα μπλόκα και που έχουν ως μόνιμο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των οδηγών Ι.Χ. και φορτηγών.

Σε συζητήσεις που είχαμε με Αγρότες ακούσαμε να λένε χαρακτηριστικά:

“Πέρισυ επί τρεις μήνες σχεδόν μείναμε στα μπλόκα μέσα στις παγωνιές του Χειμώνα και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. – Ουσιαστικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας…. “έχεσε” και παρά τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, αντί για βελτίωση, είδαμε χειροτέρευση των μέτρων κατά του κλάδου μας”.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών για τις πρακτικές των μπλόκων που έχουμε και πάλι στους δρόμους και τους μεθοριακούς Σταθμούς.

Τα “μπλόκα” έγιναν ρουτίνα και μόδα, που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, όταν οι καταλήψεις δρόμων, αεροδρομίων, Δικαστηρίων, Σχολείων, Δημόσιων κτιρίων κ.λπ. καθιερώθηκαν ως “Δημοκρατικό Δικαίωμα”.

Όπως μας έλεγαν επαγγελματίες αυτοκινητιστές μεταφορών, “αν οι Αγρότες θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να πάνε έξω από το μέγαρο Μαξίμου να αποκλείσουν τον Τσίπρα και όχι να βασανίζουν εμάς”.

“Ναι έχουν δίκιο οι Αγρότες, αλλά πως θα τους φαινόταν αν πηγαίναμε κι εμείς να εμποδίσουμε δυο-τρεις μήνες το όργωμα των χωραφιών τους, την σπορά ή τον θερισμό;”

“Δεν καταλαβαίνουν ότι με τα μπλόκα δεν πιέζουν την Κυβε΄ρνηση, αλλά αγανακτούν πλέον τους πολίτες;”

Καταγράφουμε αυτές τις αντιδράσεις που εκφράζουν, νομίζουμε, το κοινωνικό Σύνολο.

Τα “μπλόκα” έχουν κουράσει τον κόσμο και όχι την Κυβέρνηση.

Που όπως δεν συγκινήθηκε από την 6μηνη απεργία των Επιστημόνων (Γιατρών-Δικηγόρων-Μηχανικών κ.λπ.) δεν πρόκειται και φέτος να κάνει πίσω στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων, που της εξασφαλίζουν την συνέχιση παραμονής στην Εξουσία.

Ας αναζητήσει λοιπόν ο Αγροτικός κόσμος, άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Με τα “μπλόκα” χάνουν την “έξωθεν καλή μαρτυρία” παρά το δίκιο που αυτή την φορά, πράγματι έχουν.

Το καταγράφουμε και ας το λάβουν υπ’ όψιν τους οι Επιτροπές των Μπλόκων και τα άλλα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Σ. Κ. elthraki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...