Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Στην επιστημονική ορολογία, το σύνδρομο της Κίνας, ήταν η καταστροφική περίπτωση που ένας πυρηνικός αντιδραστήρας έκανε μη ελεγχόμενη αντίδραση και η τήξη του περιβάλλοντος κελυφους θα δημιουργούσε τέτοιες συνθήκες όπου τίποτε δεν θα εμπόδιζε τον αντιδραστήρα αυτό να διαπεράσει όλη την Γη και να βγει από τις ΗΠΑ , στην άλλη άκρη της,στην Κίνα.

Η πρόσφατη απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας, δημιουργεί το ερώτημα αν είναι εν εξελίξει ένα Οικονομικό Σύνδρομο της Κίνας και μάλιστα κατ’αντιθετη φορά.



Η Moody’s υποβάθμισε πρόσφατα την δεύτερη μεγαλλιτερη Οικονομία του Κόσμου.

Η S&P και η Fitch έχουν ήδη υποβαθμίσει την Κίνα.

Παρ’ολο που η αυτόματη αντίδραση στην εποχή μας είναι να πούμε ότι τα κίνητρα είναι πολιτικά,είναι διαφωτιστικό να εξετάσουμε τις συνέπειες της εξέλιξης της Οικονομίας της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο,τώρα μάλιστα που η επόμενη Οικονομική Κρίση θεωρείται ήδη εκπρόθεσμη.

Η Κίνα δεν αναπτυσσεται μόνο στην Κίνα. Το μεγαλλιτερο ποιοτικά πλέον μέρος της αναπτυξιακής προσπάθειας της Κίνας είναι διεθνές.

Η Κίνα κάνει σειρά στρατηγικών επενδύσεων σε όλο τον Κόσμο.

Πρόσφατα πήρε την απόφαση να προσεγγίσει το Σουνιτικο Ισλάμ. Διαπίστωσε την Σαουδαραβική αλλαγή των πολιτικών και οικονομικών επιλογών του Βασίλειου και το προσέγγισε.

Τον Μάρτιο έλαβε χώρα η επίσκεψη του Βασιλιά Σαλμάν στην Κίνα με σκοπό την αύξηση των εμπορικών δεσμών μεταξυ των δυο χωρών. Αποτέλεσμα είναι ότι πέραν της συμφωνίας για την διεύρυνση της συνεργασίας και την αύξηση της παρουσίας της Σαουδικης Αραβίας ως σημαντικού κόμβου στην κινεζική θαλάσσια Οδό της Μετάξης,η Κίνα θα αγοράσει σημαντικό ποσοστό από τις μετοχές της Aramco που θα προσφερθούν.

Η κινεζική παρουσία στους υδρογονάνθρακες της Μέσης Ανατολής αυξάνεται συνεχώς. Τον Φεβρουάριο υπέγραψαν πετρελαϊκή συμφωνία με το Αμπού Νταμπι.

Επίσης επεκτείνονται πολύ, πέραν των Υδρογονανθράκων,στην Αφρική, όπου η Κινεζική παρουσία είναι παντού ,από την κατασκευή λιμανιών,δρόμων και άλλων υποδομών μέχρι την ίδρυση σχολείων και παροχή υποτροφιών.υποτροφιών για σπουδές στην Κίνα.

Για να αντισταθμίσουν την στασιμότητα παραγωγής υδρογονανθράκων στο εσωτερικό της Κίνας ,οι Κινέζοι αυξάνουν εντυπωσιακα την παρουσια τους στην διεθνή σκηνή.

Η Sinopec θα δαπανήσει φέτος όσα και η ΒΡ και η PetroChina θα δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως.

Σε άλλο επίπεδο,η είσοδος των κινεζικών κεφαλαίων , έσωσε την Deutsche Bank από την χρεωκοπία, αλλά έτσι οι Κινέζοι απέκτησαν πρόσβαση και επιρροή σε όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτεί η Deutsche Bank, από την Siemens έως την Volkswagen.

Οι Κινέζοι αγόρασαν πρόσφατα την μεγαλλιτερη εταιρεία ρομποτικής της Γερμανίας,την KUKA. Όπως όλες οι άλλες εταιρείες που αγοράζουν οι Κινέζοι,θα μεταφέρει και αυτή την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει στην Κίνα,όπου θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.

Οι Κινέζοι αγοράζουν παγκοσμίως μεγάλες εταιρείες από την Volvo και την Lotus έως την εταιρεία ηλεκτρικών συσσωρευτών της Nissan και το λιμάνι του Πειραιά.

Είναι εμφανής η προσπάθεια τους, στοχευμένου καπιταλισμού,που εξελίσσεται.

Αν συγκρίνουμε την Αμερικανική Οικονομική πολιτική με την Κινεζική θα διαπιστώσουμε ότι και οι δυο εκμεταλλεύονται γεωπολιτικές καταστάσεις για Οικονομικό τους όφελος. Η διαφορά έγκειται στο ότι η Κίνα έχει ακόμη υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τις ΗΠΑ και το κρατικό χρέος της είναι 68% του ΑΕΠ της ,ενώ το Αμερικανικο κρατικο χρέος είναι το 104% του ΑΕΠ , που ισούται με 19 τρισεκατομμύρια δολάρια,ενώ το ποσό του κινεζικού κρατικού χρέους ανέρχεται σε 5.5 τρισεκατομμύρια δολάρια.(τα στοιχεία είναι του 2016).

Και οι δυο χώρες προβλέπουν έλλειμμα για το 2017 περίπου 3%. Η διαφορά δεν είναι μόνο στα ποσά αλλά στην ποιότητα των επενδύσεων.

Ο κ. Τραμπ προτίθεται να αυξησει φέτος το Κρατικό χρέος των ΗΠΑ κατά μισό Τρις δολάρια. Οι μεγαλλιτερες δαπάνες θα είναι για την άμυνα.

Οι Κινέζοι,παρ’ολο που αυξάνουν επίσης τις στρατιωτικές τους δαπάνες,παγιδευμένοι και αυτοι στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων και του επεκτατισμού τους, εστιάζουν το μεγαλλιτερο μέρος της προσπάθειας τους στην οικονομική τους παρουσία σε όλο τον κόσμο και τις επενδύσεις παγκοσμίως σε αγορές εταιριών τεχνολογικής πρωτοπορειας και πρώτων υλών καθώς και Ενέργειας.

Η εμπορική παρουσία των Κινέζων σε όλες τις αγορές του Κόσμου είναι αδιαμφισβήτητη και αυξανόμενη.Εκεί βρίσκεται η ουσία του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ .

Μόνο η νέα τεχνολογική επανάσταση μπορεί να εξασφαλίσει την Παγκόσμια Οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ .

Αντί να ασχολούνται με το πως θα κάνουν κριτική στην Κίνα,τα δυτικά ΜΜΕ θα πρέπει να πιέσουν τις ΗΠΑ για πιο παραγωγική κατανομή των δαπανών τους.

Η οικονομική κατάρρευση της Κίνας αντί να παρουσιάζεται με τρόπο που να γοητεύει τους Δυτικούς και να τους αποτρέπει από επενδύσεις εκεί, πρέπει να φοβίζει όλους για τις συνέπειες της, παγκοσμίως, εάν συμβεί.

Όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές μεγάλες χώρες που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οικονομικά πολύ πριν την Κίνα.

Καλό θα είναι συνεπώς, η Δύση να ρυθμίσει τα του οίκου της,με πνεύμα συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης που γίνεται μέχρι τώρα ,αντί να παρακολουθεί και να προεξοφλεί τις κινεζικές εξελίξεις.
kassandros_admin
Ο κίνδυνος είναι εδώ ,όχι στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...