Σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη στην εφημερίδα Καθημερινή, πρόκειται για ενεργοποίηση του υφιστάμενου ήδη από το 1989 νομοθετικού πλαισίου, που προβλέπει τη δυνατότητα «ημιελεύθερης διαβίωσης» για κρατούμενους που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Με την ημιελεύθερη διαβίωση μειώνονται οι συνέπειες του εγκλεισμού και ιδίως ο ιδρυματισμός», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χαρακτηριζόμενη ημιελεύθερη διαβίωση συνδυάζει, καλύτερα από την υφ’ όρον απόλυση, την ανάγκη της προστασίας της κοινωνίας με τις απαιτήσεις της επανένταξης. Επίσης διευκρίνησε ότι η εκκίνηση των διαδικασιών θα γίνει στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινών δηλαδή, «η εφαρμογή της ημιελεύθερης διαβίωσης που προβλέπεται νομοθετικά εδώ και πάνω από 25 χρόνια, θα συνοδευτεί από τα κατάλληλα θεσμικά και οργανωτικά μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία του θεσμού, αλλά και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας».
Ο χώρος (130 τμ) στον οποίο θα εγκλειστούν πιλοτικά δέκα κρατούμενοι, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις του σωφρονιστικού κώδικα όπως αναμορφώθηκε με τον ν. 2776/1999, πρόκειται για ένα οίκημα εν αχρηστία, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου διέμενε ο εκάστοτε διοικητής των φυλακών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οίκημα θα χωριστεί σε δέκα δωμάτια. «Στο κάθε δωμάτιο θα υπάρχει κάμερα συνδεδεμένη με το control room που θα κατασκευαστεί στην ΚΑΥΦ προκειμένου οι κρατούμενοι να επιτηρούνται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη φρουρά των φυλακών. Έξω από το σπίτι θα τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα κατά τα διεθνή πρότυπα, το οποίο θα λειτουργεί με την παλάμη ή τα δακτυλικά αποτυπώματα των κρατουμένων και θα ελέγχει την είσοδο και την έξοδό τους στις προκαθορισμένες ώρες. Στο ίδιο μηχάνημα θα λειτουργεί και ανιχνευτής ουσιών με ειδική οπή στην οποία οι κρατούμενοι θα φυσούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και αλκοόλ. Οι κρατούμενοι, που θα διαβιούν σε ημιελεύθερο καθεστώς θα μπορούν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας να εξέρχονται του σπιτιού προκειμένου να πάνε στην εργασία τους, ενώ θα πρέπει να επιστρέφουν σε συγκεκριμένη ώρα. Η δε διαδρομή τους θα παρακολουθείται από κοινωνικό λειτουργό».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη υπογράψει τη σχετική απόφαση και έχει δοθεί εντολή για την εκπόνηση μελέτης προϋπολογισμού του έργου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρό αριθμό κρατουμένων, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις του σωφρονιστικού κώδικα, όπως αναμορφώθηκε με τον ν. 2776/1999.
Ενδιαφέρον, βέβαια, έχει ποιοι «ωφελούνται» από την ενεργοποίηση του μέτρου αυτού, που εφαρμόζεται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Και βέβαια ποιος τελικά αποφασίζει και βάσει ποιας «συνεκτίμησης»…
Όπως καταγράφει το ίδιο δημοσίευμα «σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, άδεια για ημιελεύθερη διαβίωση χορηγείται εφόσον ο κατάδικος έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του σε περίπτωση φυλάκισης, και τα 2/5 σε περίπτωση κάθειρξης, χωρίς τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών εργασίας, και η κράτηση έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης πρέπει να υπολείπονται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης για υφ’ όρον απόλυση. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να εκκρεμεί εναντίον του καταδίκου ποινική διαδικασία για άλλη κακουργηματική πράξη, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κατάδικος να έχει εξασφαλίσει εργασία έξω από το κατάστημα ή να αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του υποδεικνύεται. Η άδεια για «ημιελεύθερη διαβίωση» χορηγείται από το πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο συνεκτιμά την προσωπικότητα, την εν γένει συμπεριφορά του καταδίκου μετά την τέλεση της πράξης και κατά την κράτηση, την κατάσταση της υγείας του κ.ά.».
Η ασφυκτικότερη επιτήρηση του πειραματόζωου, έξω και μέσα από την συγκεκριμένου Οργουελιανού τύπου φυλακή είναι ηλίου φαεινότερη. Η σύντομη και ασφαλώς επιτηρούμενη έξοδος δηλαδή από τα κρατικά μπουντρούμια, απαιτεί επιπλέον ελέγχους όπως η κάμερα στα δωμάτια των «ημιελεύθερων» κρατουμένων ή η λειτουργία ειδικών μηχανημάτων όπου ο κρατούμενος θα τοποθετεί την παλάμη ή τα δάκτυλα του. Μέτρα που όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα επεκταθούν όχι μόνο στους υπόλοιπους χώρους των φυλακών αλλά και έξω στην «μεγάλη φυλακή»…
Δημοσιεύθηκε από Παρεμπιπτόντως
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis