Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αναθέρμανση σχεδίων του Αγωγού “EAST-MED”

Ο υποθαλάσσιος Αγωγός θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και την Ελλάδα, για να καταλήξει στην Ιταλία – Τετραμερής Διάσκεψη στις 10 Φεβρουαρίου στο Τελ Αβίβ
elthraki.gr

Τον Φεβρουάριο -και ειδικότερα στις 10 του μήνα, σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή- θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ η συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών, των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία) που εμπλέκονται στην προώθηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Το ισχυρό ενδιαφέρον των τεσσάρων χωρών επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην εν λόγω συνάντηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους σχεδιασμούς για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους δύο χιλιάδων χιλιομέτρων, ο οποίος θα μπορεί να συνδέσει τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Αφροδίτη», και ξεκινώντας από το Ισραήλ θα περνάει από Κύπρο και Ελλάδα για να θα ενωθεί με τον αγωγό IGI, ο οποίος καταλήγει στην Ιταλία.

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκαν και αρκετά άλλα ζητήματα σχετικά με την επικείμενη σύνοδο των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας τον ερχόμενο μήνα, κατά την οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση του σχεδίου, που έχει και την υποστήριξη της Ε.Ε. Η δημιουργία του αγωγού είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη.

Μάλιστα, η γαλλική εταιρία TOTAL προετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο «11», που γειτνιάζει με το αιγυπτιακό κοίτασμα Zor, στο οποίο εντοπίστηκαν το 2015 οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θωρούν πως αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες θα εντοπιστούν και στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...