Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η Τουρκία στο Ιόνιο

Σύμφωνα με το Anadolu Agency (επίσημη εκδοχή στην Αλβανική του Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων), προχθές Τρίτη, 7 Φλεβάρη, στο νοτιότερο Δήμο της Αλβανίας, αυτό της Κονίσπολης και στην ομώνυμη κωμόπολη διοργανώθηκε τελετή υποδοχής του Τούρκου Πρέσβη στα Τίρανα Χυνταγιέτ Μπαϊρακτάρι.
Στην ουσία ο Πρέσβης συνοδευόμενος απ’ το Δήμαρχο του Αφιονκαραχισάρ (αφιόνι είναι το γνωστό φυτό παραγωγής του οπίου και της ηρωίνης), μικρός ορεινός δήμος στα ανατολικά της Σμύρνης Μπουρχανετίν Τσομπάν και τον Διευθυντή της ΜΚΟ “ALSAR” Μεχντί Γκούρα παρέστησαν σε εκδήλωση απόδοσης της επίσκεψης του Τούρκου Δημάρχου, κατόπιν σχετικής του Δήμου Κονίσπολης προ μηνών όπου είχε γίνει και η δυδιμοποίηση των δύο φορέων.
Η επίσκεψη συνοδεύονταν με σειρά εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων η παράδοση βοηθειών απ’ τον τούρκικο δήμο προς αυτό της Κονίσπολης και αφορούσε σε τρόφιμα, ιατρικό υλικό και ασθενοφόρο. Η ΑΛΣΑΡ όπως έχουμε αναλύσει στην ιστοσελίδα σε άλλο σχετικό δημοσίευμα είναι παρακλάδι της υπηρεσίας του Τουρκικού ΥΠΕΞ ΤΙΚΑ και λειτουργεί σαν περίβλημα για την διοχέτευση στην κοινωνία δράσεων που αφορούν την τουρκική προπαγάνδα και τη δημιουργία κέντρων εκμάθησης γλώσσας.
Οι τρεις επίσημοι επισκέπτες ανακηρύχτηκαν σε επίτιμοι δημότες απ’ τον Δήμαρχο Κονίσπολης Σουαϊπ Μπεκίρι. Ακολούθησαν επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής καθώς και το κέντρο εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας (παρακολουθούν περί τα 30 παιδιά, με ανάλογο στην πόλη των Αγίων Σαράντα) όπου ανακοινώθηκαν ότι η ΑΛΣΑΡ θα φροντίσει ώστε το καλοκαίρι τα παιδιά αυτά να φιλοξενηθούν στην Τουρκία σε κατασκηνώσεις του Δήμου Αφιονκαραχισάρ. Επίσης ο Τούρκος Πρέσβης ανακοίνωσε πρόγραμμα υποτροφιών για σπουδές στα Τουρκικά πανεπιστήμια μην παραλείποντας να ευχαριστήσει δημόσια τον Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής και Πρόεδρο του ακραίου φιλοτουρκικού Κόμματος PDIU για την προσωπική του συμβολή στην ανάπτυξη της στρατηγικής σημασίας σχέσης Αλβανίας και Τουρκίας.
Αυτά αφορούν στο ειδησεογραφικό κομμάτι. Στην προσέγγιση των γεγονότων θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και μόνο απ’ το γεωγραφικό σημείο στο οποίο προσανατολίζονται οι δράσεις του Τούρκου πρέσβη στα Τίρανα αποτελούν ανοιχτή πρόκληση κατά της Ελλάδας αλλά και της ήρεμης σχέσης της κοινωνίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Ως γνωστό ο Δήμος αποτελείται από αλβανικούς πληθυσμούς που εξισλαμίστηκαν τους προηγούμενους (τσάμηδες κατά πλειοψηφία), Έλληνες και Χριστιανούς Ορθόδοξους που προσδιορίζονται ως αλβανικής καταγωγής. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον η σκοπιμότητα της ίδρυσης του δήμου με τη συγκεκριμένη σύνθεση ως εκπλήρωση πιέσεων του PDIUστα πλαίσια της ενίσχυσης της σχέσης του με ΣΚ και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Είναι εξόφθαλμο πλέον γιατί κατ επανάληψη ο Έντι Ράμα έχει κατέβει στην περιοχή και έχει προσπαθήσει να πετάξει αλλού τη μπάλα μιλώντας απροσδιόριστα ότι κάποιοι θέλουν διασπάσεις στην τοπική κοινωνία και καλλιεργούν διεθνοτικό και διαθρησκευτικό μίσος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο ερμηνεύσιμα. Κάποιοι θέλουν μια εστία έντασης στην πολύ ενδιαφέρουσα και στρατηγική αυτή γωνία του Ιονίου (στενά της Κέρκυρας, αφετηρία της Εγνατίας και λιμάνι Ηγουμενίτσας). Επενδύουν οι Τούρκοι στο να προσδώσουν στην κοινότητα των γηγενών εκεί εξισλαμισμένων αλβανόφωνων κατοίκων όπως και ευρύτερα στην εκλογική πελατεία του PDIU τα χαρακτηριστικά τουρκικής μειονότητας την οποία να χειραγωγούν και προσανατολίζουν ανάλογα. Ας μην διαφεύγει το γεγονός ότι η Αλβανία είναι χώρα που επισήμως δεν έχει τουρκική μειονότητα ενώ ανάλογα οπουδήποτε υπάρχει τέτοια μετατρέπεται απ’ την Τουρκική διπλωματία και υπηρεσίες σε υποχείριο για την χειραγώγηση του πολιτικού βίου. Η Βουλγαρία ουκ ολίγες φορές ομηρεύεται πολιτικά απ’ τις επιλογές του υποκινούμενου κόμματος της τουρκικής μειονότητας.
Με μια τέτοια πληθυσμιακή ομάδα συνδεδεμένη στο άρμα των τουρκικών υπηρεσιών μαζί και με όσους ελέγχουν στο δίκτυο των τζαμιών που συντηρούν στην Αλβανία θέλουν να παρεμβαίνουν στο πολιτικό παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρο ότι υπό την πίεση αυτή ο Ράμα οδηγείται όλο και πιο στενά στην αγκαλιά του Ερντογάν για εφήμερα εκλογικά οφέλη στις εκλογές του Ιουνίου μην υπολογίζοντας άλλες συνέπειες.
Υπό το πρίσμα αυτό στην επιχειρούμενη τουρκοποίηση του Δήμου Κονίσπολης και στην σε βάθος χρόνου μετατροπή του σε αγκάθι στην ανάπτυξη περιφερειακών σχέσεων στην περιοχή Θεσπρωτίας και Αγίων Σαράντα θα πρέπει να αναμένονται και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Να αναφερθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσπρωτίας έχουν βοηθήσει χωρίς καμιά απολύτως διάκριση όλο τον πληθυσμό της περιοχής και σε όλο το εύρος των σχέσεων που δύναται να αναπτυχθούν. Ενώ η πολιτεία χωρίς κανένα δισταγμό επιτρέπει αυτή την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των τουρκικών υπηρεσιών η κοινωνία πρέπει να προβληματιστεί εάν είναι με την Τουρκία ή με την Αλβανία;
Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία ότι ο Αφιοκαραχισάρ έχει μετατραπεί σε κέντρο και ορμητήριο ποικίλων δράσεων της Τουρκίας για την προσέγγιση του Ιντρίζι και της εκλογικής του πελατείας ενώ προφανώς η χρηματοδότηση είναι κρατική καθώς υπερβαίνουν τις δυνατότητες ενός δήμου, και μάλιστα στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...