Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ο όρος λαθρομετανάστης (λαθρομετανάστευση)είναι ανύπαρκτος και λανθασμένος

Ο όρος λαθρομετανάστης (λαθρομετανάστευση)είναι ανύπαρκτος και λανθασμένος κύριοι της ΕΛ.ΑΣ

Για τους μη νόμιμα εισερχόμενους σε τρίτες χώρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος παράνομοι μετανάστες ή παράνομη μετανάστευση,παράτυποι μετανάστες,ο όρος λαθρομετανάστευση παραπέμπει σε λαθραίους ανθρώπους ,λαθραίες ψυχές…καμία ψυχή και κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος!

Παρόλα αυτά στο site της Ελληνικής Αστυνομίας ο όρος«λαθρομετανάστευση «έχει τη τιμητική του
τήν ώρα που έχει συσταθεί τμήμα ρατσιστικής βίας στήν Ελληνική Αστυνομία ρατσιστικός όρος χρησιμοποιείται στό site της παραπέμποντας σε ρητορικήΧρυσής Αυγής,καθώς δικαιώνουν οποιαδήποτε άρρωστη νοοτροπία και αγιοποιούν κάθε αυτοδικία που κρύβεται πίσω από τον ρατσισμό
Υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες.(όχι λαθρομετανάστες)


Και οι 2 μπορούν να εισέλθουν είτε νόμιμα (από τα σύνορα, με χαρτιά, βίζα κτλ) είτε, πιο συχνά, παράνομα στη χώρα. Ο λόγος που οι περισσότεροι περνούν τα σύνορα παράνομα είναι γιατί δεν έχουν χαρτιά αφού οι χώρες πολλών από αυτούς δεν τους τα δίνουν (ή είναι παντελώς κατεστραμμένες).


Όλοι δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Οι πρόσφυγες προστατεύονται από τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (άρθρο 14) καθώς και από τις διεθνείς συνθήκες και νομοθεσίες για τους πρόσφυγες αλλά δυστυχώς επαφίεται στην «καλή θέληση» της κάθε χώρας να του αναγνωρίσει την ιδιότητα του πρόσφυγα (παρόλο που είναι αυταπόδεικτη σε πολλές περιπτώσεις) ενώ πολλές έχουν θεσπίσει πλαφόν σε αριθμούς που μπορούν θέλουν να δεχτούν καταπατώντας τις διεθνής συνθήκες.


Σε περίπτωση που δεν του δοθεί η ιδιότητα του προσφυγα και δεν έχει άδεια παραμονής, η χώρα υποδοχής μπορεί να τον απελάσει.


Οι μετανάστες είναι λιγότερο προστατευμένοι από παγκόσμιες νομοθεσίες και πιο ευάλωτοι σε απελάσεις, φυλακίσεις κτλ. Η νομοθεσία κάθε χώρας ορίζει πως μπορεί να παραμείνει κάποιος μετανάστης νόμιμα.





«Το κεντρικό νομοθέτημα για την μετανάστευση είναι ο Ν.3386/2005 («Για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια», ο οποίος έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές). Σε αυτόν τον νόμο ορίζονται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δηλαδή πράξεις που σύμφωνα με την μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας είναι παράνομες και τιμωρούνται (…). Σε καμία από αυτές τις ποινικές διατάξεις γίνεται χρήση των όρων «λαθρομετανάστης», ή «λαθρομετανάστευση».


Επομένως η επιλογή του ποινικού νομοθέτη είναι να μην χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ορολογία.


Μόνο σε ένα άρθρο περιλαμβάνεται ο όρος «λαθρομετανάστες» στον μεταναστευτικό νόμο, σε άλλο κεφάλαιο, πέραν των ποινικών κυρώσεων: στο άρθρο 76, το οποίο έχει τίτλο «Προϋποθέσεις και διαδικασία διοικητικής απέλασης». (…) Ο όρος «λαθρομετανάστευση» έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια προνομοθετικά κείμενα (αιτιολογικές εκθέσεις), κυρίως σε τμήματα που αναφέρονται στην μεταναστευτική πολιτική. (…) Δηλαδή η νομοθεσία, παρόλο που περιέχει περιστασιακά τον όρο, όταν έρχεται η ώρα να ορίσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την μετανάστευση, αποφεύγει την χρήση του. Επομένως, οι όροι«λαθρομετανάστης» και «λαθρομετανάστευση» δεν είναι σαφείς νομικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι παραπέμπει σε κάποια παρανομία, αλλά ο νόμος σιωπά ως προς το πώς ορίζεται η συγκεκριμένη παρανομία.


Έτσι, η χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» στο δημόσιο λόγο, θεωρώ ότι προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων, στα οποία αναφέρεται. Γιατί τους αποδίδει αυτομάτως την ιδιότητα του παρανόμου, χωρίς να προβλέπεται τέτοια ιδιότητα και, πολύ περισσότερο, χωρίς βέβαια να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση που να κηρύσσει τα πρόσωπα ένοχα. Έτσι πρόκειται τελικά για έναν όρο όχι μόνο τεχνικά ασαφή, αλλά, ανάλογα και με το πλαίσιο της χρήσης του, μπορεί να αποτελέσει και προσβολή της προσωπικότητας του άλλου, ως μια περίπτωση εξύβρισης».
Πότε ένας άνθρωπος θεωρείται πρόσφυγας και πότε μετανάστης – Ποια δικαιώματα έχει ένας πρόσφυγας
«Το πρόσωπο που συνεπεία γεγονότων και δεδικαιολογημένου φόβου διώξεως ευρίσκεται εκτός της χώρας της οποίας έχει την υπηκοότητα».
Αυτός είναι ο ορισμός του πρόσφυγα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη του 1951 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και όπως αναθεωρήθηκε από το Πρωτοκόλλο Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ του 1967.


Την Διακήρυξη αυτή έχουν υπογράψει 116 κράτη παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και όλα τα ευρωπαϊκά.


Το πώς καθορίζεται το πότε ένας άνθρωπος υπάγεται στην κατηγορία αυτή και άρα θεωρείται πρόσφυγας και αποκτά τα αντίστοιχα δικαιώματα, εξαρτάται από συγκεκριμένες λεπτομέρειες, που αφορούν κατά κύριο λόγο στην ερμηνεία των όρων «φόβος» και «δεδικαιολογημένος» που συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό και που είναι δύσκολο να αποδοθούν αντικειμενικά.


Η κύρια διαφοροποίηση γίνεται μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, για τους οποίους η Υπατη Αρμοστεία εξηγεί πως είναι «πρόσωπα που για λόγους διαφορετικούς από εκείνους που αναφέρονται στον ορισμό του πρόσφυγα εγκαταλείπουν οικειοθελώς τη χώρα τους με σκοπό να εγκατασταθούν αλλού».


Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος χαρακτηρίζεται πρόσφυγας, τότε δικαιούται αμέσως ένα ειδικό διαβατήριο, το διαβατήριο Nansen, με το οποίο έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει ελεύθερα και νόμιμα σε κάθε μια από τις 116 χώρες παγκοσμίως που έχουν υπογράψει την Διακήρυξη.


Ο ΟΗΕ μάλιστα αναφέρει ειδικά πως από τη στιγμή που πιστοποιείται ως πρόσφυγας, τότε είναι υπό την αιγίδα και την απόλυτη προστασία του Οργανισμού.


Σύμβαση του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967 Για το Καθεστώς των Προσφύγων




Στή λίστα τών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα βρίσκουμε και τή διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής δείτε εδώ να αναφέρεται μεταξύ άλλων η Υποδ/νση Αλλοδαπών και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης (ρατσιστικό μήπως)



Θέτουμε το ερώτημα λοιπόν στόν υπουργό κ.Τόσκα θεωρεί σωστό στο site της Αστυνομίας να αναγράφεται ο όρος «λαθρομετανάστευση»καλλιεργούν επίσημα το ρατσισμό και τη στοχοποίηση τών μεταναστών;


Mkampouraki


*πληροφορίες από


dynati-ellada




e-Lawyer
https://lefterianews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...