Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό LIVE: Ξεκίνησαν με Περιουσιακό και Διακυβέρνηση στη Γενεύη - Έιντε: Εφικτή αλλά δύσκολη η συμφωνία – Εγγυήσεις και Ασφάλεια το απόγευμα

- Ξεκίνησαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αρχής γενομένης με το Περιουσιακό και Διακυβέρνηση
- Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου Έιντε: Εφικτή αλλά δύσκολη η συμφωνία - Η διεθνής Διάσκεψη θα γίνει.

Μετά το Περιουσιακό συνέχισαν με Διακυβέρνηση οι 2 ηγέτες κατά την πρωινή φάση των συνομιλιών.
Οι εκκρεμότητες του Περιουσιακού παραπέμπονται σε εμπειρογνώμονες
- Συνέχεια το απόγευμα, στις 17:30 (τοπική ώρα) με brainstorming σε Εγγυήσεις/Ασφάλεια
- Παλινωδίες για το ρόλο της Ε.Ε. αν εν τέλει προσκαλείται ως παρατηρητής ή με ενεργό ρόλο στην Διάσκεψη στις 12/1
- Γρίφος η συμμετοχή Ερντογάν, σήμερα ανακοινώνεται αν θα προσέλθει στις 12/1 και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
- Πληροφορίες για αίτημα Ερντογάν προς Βρετανία για παραχώρηση "κυρίαρχης" τουρκικής βάσης μετά την επίλυση
- Σήμερα διεξάγεται διαδοχικά η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα από τον Αλ. Τσίπρα



Με θέμα το περιουσιακό και την Διακυβέρνηση άρχισε στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η πρώτη επίσημη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

15:36 - Έκτατκη συνέντευξη Τύπου Έιντε

Η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν υπάρξει επιτυχία μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.


Η Διάσκεψη που ξεκινά στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει ζήτημα εάν θα γίνει ή όχι, αλλά η ποιότητά της εξαρτάται κατά πολύ από τις συζητήσεις της 9ης με 11ης Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο κ. `Ειντε, σημειώνοντας παράλληλα πως οι συζητήσεις της 9ης με 11ης Ιανουαρίου εξαρτώνται κατά πολύ από την προσδοκία για μια επιτυχημένη διεθνή Διάσκεψη.


Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου που θα προσπαθήσει να λύσει τα “μεγάλα και γεμάτα προκλήσεις ζητήματα σχετικά με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων” θα πραγματοποιηθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και πως η ΕΕ θα έχει “έναν ειδικό ρόλο παρατηρητή”.


Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως “βρισκόμαστε τώρα στην τελική στιγμή, βρισκόμαστε τώρα πραγματικά στη στιγμή της αλήθειας”, σημειώνοντας πως η διαδικασία είναι ανοικτού τέλους αφού η Διάσκεψη θα ξεκινήσει τη 12η Ιανουαρίου αλλά δεν έχουν πει πότε θα τελειώσει.




Ο κ. `Ειντε είπε πως η δική του αίσθηση είναι πως “αυτό θα είναι δύσκολο”, αλλά “είναι δυνατό”.


15:25 - Επιβεβαίωση παρουσίας του Υπουργού Ευρωπής, σερ Άλαν Ντάνκαν στη Γενεύη μέσω Twitter ως εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

15:02 - ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΡΤΖΙΟΥ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ "ΜΑΥΡΑ" ΣΗΜΕΙΑ

Υπάρχουν προοπτικές για να δημιουργηθούν νέα “μαύρα σημεία” (συγκλίσεις) δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού λέγοντας ότι σε κάποια θέματα δημιουργήθηκε η προοπτική να “παραχθούν νέα μαύρα (σημεία)” και οι ηγέτες έδωσαν εντολή στους ειδικούς να συζητήσουν τα θέματα αυτά το απόγευμα.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της πρωινής συνάντησης των δύο ηγετών στο κτίριο των ΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι όλα πηγαίνουν όπως σχεδιάστηκαν, το πρωί συζήτησαν το Περιουσιακό και θέματα της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των Εξουσιών. Εάν οι ειδικοί το απόγευμα συζητήσουν αυτά τα θέματα και μπορέσουν να τα μετατρέψουν σε “μαύρα” τότε θα μπορούμε να πούμε ότι “παράξαμε νέες συγκλίσεις”, πρόσθεσε ο Μπαρίς Μπουρτζιού.

Το απόγευμα στις 5.30, η συζήτηση θα συνεχιστεί – πρόσθεσε – με ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων και εφόσον υπάρξει χρόνος θα συζητήσουν κάποια θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εκ πλευρά, προοπτική υπάρχει και σε θέματα Διακυβέρνησης όπως για προοπτική συγκλίσεων θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα το απόγευμα μετά την συνάντηση των ειδικών το απόγευμα.

14:20 - Διακόπηκε η πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών στα γραφεία των ΗΕ στη Γενεύη και θα επανέλθουν το απόγευμα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ οι δύο ηγέτες θα επανέλθουν στις 17.30 (ώρα Γενεύης) για ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων και στη συνέχεια θα επανέλθουν σε θέματα διακυβέρνησης.

Στο μεσημβρινό διάλειμμα τους πολιτικούς αρχηγούς που συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη αναμένεται να ενημερώσει ο ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

14:05 - Η επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς που βρίσκονται στη Γενεύη για την πρωινή συζήτηση για το Περιουσιακό.

13:40 - Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από Τουρκία, αναφέρουν συνεχή επικοινωνία μεταξύ Ερντογάν και Τερέζα Μέι, για το ζήτημα παραχώρησης μιας κυρίαρχης τουρκικής βάσης που ζητείται στην Κύπρο, κατά τα πρότυπα των Β.Β., μετά από μια επίλυση του Κυπριακού, με τις ίδιες αναφορές να κάνουν λόγο για αρνητική στάση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα, τ/κ πηγές αναφέρουν ότι για το Περιουσιακό σήμερα, επί ορισμένων ζητημάτων υφίσταται "παράθυρο" περαιτέρω επίτευξης συγκλίσεων.

13:22 - Επαναρχίζουν οι συνομιλίες, όπου μετά το Περιουσιακό οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται επί της Διακυβέρνησης.
Εξάλλου, σε μια μη αναμενόμενη κίνηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, πρόκειται στις 15:30 ώρα Κύπρου (14:30 τοπική) να προβεί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με άνγωστο το περιεχόμενο, τουλάχιστον επί του παρόντος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισαν κατά την πρωινή τους συνάντηση στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, όπως τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες των δυο πλευρών στο Περιουσιακό συζητηθούν περαιτέρω ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες των δυο πλευρών σήμερα το απόγευμα και όπως αυτοί ενημερώσουν αναλόγως του ηγέτες για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε επίσης όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση για τη χρηματοδότηση του Περιουσιακού το απόγευμα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκονται στη Γενεύη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Περιουσιακό αφορούν τις διαφωνίες στο εν λόγω κεφάλαιο όπως για παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλα, τα θέματα του συναισθηματικού δεσμού, της σημαντικής βελτίωσης (significant improvement) και άλλες διαφωνίες.

`Υστερα από ένα σύντομο διάλειμμα η συζήτηση συνεχίζεται με το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης.

13:00 - Σύντομο διάλειμμα και συνέχιση σε λίγο με το θέμα της Διακυβέρνησης.


Η συναισθηματική πλευρά, ο "συναισθηματικός δεσμός", που προτάσσεται ως κριτήριο από την τ/κ πλευρά και ποιος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στα του Περιουσιακό, είναι μια από τις 14 τουλάχιστον πτυχές στις οποίες αναζητούνται συγκλίσεις και γεφύρωση των σημαντικών διαφορών που συνεχίζουν να διαπιστώνονται. Για τον "συναισθηματικό δεσμό" αναφέρεται ότι Τ/κ ένοικοι που έχουν ζήσει περισσότερο μέσα στις περιουσίες (κατοικίες) παλαιών Ε/κ ενοίκων έχουν αναπτύξει "συναισθηματικές ρίζες" με την οικία και τον τόπο. Εξίσου αναφέρεται ως ζήτημα και η διαχείριση περιπτώσεων όπου έχουν μετέπειτα αγοραστεί παρανόμως π.χ. από ευρωπαίους, ή τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη περιουσιών σε περιοχές που θα επιστραφούν.

12:50 - "Σημαντικά και δύσκολα" τα θέματα που συζητούνται στη συνάντηση των ηγετών για το Περιουσιακό, σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς.

Συνεχίζεται στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και των συνεργατών τους κατά την οποία συζητούνται οι διαφωνίες των δυο πλευρών στο Περιουσιακό.

Αρμόδια πηγή της ε/κ πλευράς που πρόσκειται στις συνομιλίες χαρακτήρισε τα θέματα που συζητούνται “σημαντικά και δύσκολα”.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 1300 τοπική ώρα.


Πρώτος έφθασε στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον οποίο υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλερ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.




Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε και ο κ. Ακιντζί τον οποίο επίσης υποδέχθηκαν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.


Στη συνάντηση από ε/κ πλευράς συμμετέχουν επίσης ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και η επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.



ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ(;) ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ... Η Ε.Ε. ΚΑΙ Ο ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Eπιβεβαιώνεται δια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η παρουσία της Ε.Ε. ενώ για την διάσκεψη της Πέμπτης για την Κύπρο αναμένεται ανακοίνωση αναφορικά με την παρουσία ή μη του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αναφορικά με την συμμετοχή των Εγγυητριών Δυνάμεων σε επίπεδο εκπροσώπησης, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, με τον Τ/κ ηγέτη εν τω μεταξύ να επιμένει χθες σε ένα status παρατηρητή για την Ε.Ε., ενώ τελικά υποχώρησε η τουρκική πλευρά, με την Ε.Ε. να γίνεται αποδεκτή ως ενδιαφερόμενη πλευρά, με ενεργό status, με παρεμβατικό ρόλο. Εντούτοις, η επίσημη πρόσκληση εκ μέρους των Η.Ε. προς την Ε.Ε. αναφέρεται σε status παρατηρητή.

Η ΕΕ έχει προσκληθεί ως παρατηρητής στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό, όμως ο ρόλος της είναι και θα παραμείνει καθοριστικός σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομσιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Κλήθείς να τοποθετηθεί δε για το κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Μ.Σχοινάς σημείωσε:
"Δεν θα μπούμε τώρα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθούν στη Γενεύη και δεν είναι δουλειά μας τώρα, στην αρχή της εβδομάδας να παρουσιάσουμε απόψεις. Ας αφήσουμε τα δύο μέρη να δουλέψουν, τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι εκεί, ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα είναι επιτυχής".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Συγκεκριμένα, το βρετανικό ΥΠΕΞ φαίνεται να εκπροσωπείται στην Διάσκεψη δια του Μπόρις Τζόνσον, χωρίς όμως να έχει σβήσει πλήρως η ελπίδα παρουσίας της Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, εφόσον ομως προηγουμένως έχει διασφαλισθεί η παρουσία Ερντογάν και Τσίπρα, που θεωρείται αμφίβολη.

ΑΛΛΑΓΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΚΙΝΤΖΙ ΛΟΓΩ Ε/κ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ(;)

Τ/κ πηγές, υπό μορφή όμως παραπολιτικού σχολίου, αναφέρονται σε ε/κ έγγραφο που ουσιαστικά αποτελεί υπαναχώρηση στην σύγκληση επί της δικαστικής εξουσίας, πιθανόν στο θέμα της κληρώσεως, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η τ/κ δυσφορία να μεταφραστεί σε αλλαγή του ξενοδοχείου που θα καταλύσει ο κ. Ακιντζί, καθώς είχε προγραμματιστεί αρχικά να καταλύσει σε αυτό που θα κατέλυε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από ε/κ πλευράς δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση, τουλάχιστον επί του παρόντος.

ΓΡΙΦΟΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αναφορικά με την συμμετοχή ή μη του Τούρκου Προέδρου, το τουρκικό ΥΠΕΞ, παραπέμπει σε αναμενόμενη ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, με την Προεδρία να παραπέμπει πίσω πάλι στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Έτσι ουσιαστικά όλα δείχνουν σε προσωπική λήψη απόφαση της τελευταίας στιγμής(;) εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Ή ΜΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση κατά πόσο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, την Πέμπτη.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σχετική ανακοίνωση για την έλευση του κ. Γκουτέρες ή όχι στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να γίνει στη σημερινή ενημέρωση του Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση για το επίπεδο εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, στη Διάσκεψη. Σχετική ενημέρωση θα γίνει όταν τα ΗΕ ενημερωθούν επισήμως από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις των τριών χωρών για το ποιος θα τις εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη της Γενεύης.

ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ Η Τ/κ ΠΛΕΥΡΑ

Με 25μελή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ενώ 16 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές από τα κατεχόμενα καλύπτουν τις συνομιλίες της Γενεύης.

Αρχικά η τ/κ αντιπροσωπεία θα έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με την ε/κ, τελικά όμως ο Τ/κ ηγέτης, η ομάδα του και η τ/κ πολιτική ηγεσία που τον συνοδεύει διαμένουν σε άλλο, διαφορετικό ξενοδοχείο. Ακόμα δεν έχει φθάσει στην Γενεύη ο πρόεδρος του ΚΕΕ και “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν ο οποίος αναμένεται με πολυμελή ομάδα. Στη Γενεύη βρίσκεται ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του ΔΚ και “αναπληρωτής πρωθυπουργός”.

ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΟΛΛΕΡ

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ με ανάρτησή του στο twitter καλωσόρισε με ικανοποίηση τις συνομιλίες για το Κυπριακό στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη.

Ο κ. Μόλλερ εξέφρασε την ευχή “το πνεύμα ειρήνης της Γενεύης” να καθοδηγήσει τις διαδικασίες.

Νωρίτερα...

Αρχίζουν σήμερα επίσημα οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και των αντιπροσωπειών τους, που αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015.

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση όπως μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήσουν έξι συναντήσεις με θέματα κατά σειρά: 1. Περιουσιακό 2. Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις 3. Οικονομία/ΕΕ 4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή 5. Εδαφικό 6. Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιούνται μεταξύ 0900-1300 τοπική ώρα και 1800-2030 εκτός από σήμερα, που η απογευματινή τους συνάντηση θα πραγματοποιεί από τις 1730 μέχρι τις 2000.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στο Παλάτι των Εθνών (Palais den Nations) υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Εξάλλου, η Διάσκεψη για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στις 1030 τοπική ώρα με συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Διάσκεψη αυτή καθαυτή θα ξεκινήσει η ώρα 11.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα, όπως έγινε γνωστό από τα Ηνωμένα Εθνη, στις 8.45 τοπική ώρα τα ΜΜΕ θα μπορούν να λάβουν πλάνα και φωτογραφίες από τις αφίξεις των δυο ηγετών, τους οποίους θα υποδεχθούν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ και ο κ. Ειντε.

Εξάλλου, απόψε οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών θα παρακαθίσουν σε δείπνο που παραθέτει η ελβετική κυβέρνηση στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία του στις 2030.

Χθες...

Στη χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο κ. Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, ούτε οι δυο ηγέτες είχαν χωριστές συναντήσεις με τον κ. Ειντε.

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. `Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν στη Γενεύη.

Σχεδόν δυόμισι ώρες κράτησε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγές από την ε/κ πλευρά αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να γίνουν έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν με τη σειρά: 1. Το περιουσιακό 2. Τη διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις 3. Την οικονομία/ΕΕ 4. Τη χρηματοδότηση/εφαρμογή 5. Το εδαφικό 6. Το περιουσιακό/εκκρεμμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 9.00-13.00 ώρες Γενεύης και 18.00-20.00 ώρες Γενεύης εκτός από αύριο που θα πραγματοποιηθεί στις 17.30-20.00.

Στο μεταξύ αύριο 20.30 ώρα Γενεύης (21:30 ώρα Κύπρου) η ελβετική κυβέρνηση θα παραθέσει δείπνο στην ε/κ και τ/κ αντιπροσωπεία στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η διεθνής διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Γενεύης το πρωί (11.30 ώρα Κύπρου) με συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Οι εργασίες της διάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 12.00 ώρα Γενεύης. newsit.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...