Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αλλαγή του νόμου περί άδειας χρήσης μουσικών οργάνων

Ο Γρηγόρης Τσαπατσάρης, είναι πρόεδρος του πανελληνίου σωματείου εστιατορίων – καφετεριών – τουριστικών επιχειρήσεων και συναφών επαγγελμάτων που ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες μέλη μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και καβαλιώτες επαγγελματίες. Χρόνια επαγγελματίας του κλάδου της εστίασης και συνδικαλιστής, από την Κοζάνη όπου βρίσκεται μίλησε στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ και μας ανέλυσε την αλλαγή του νόμου περί άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες που δε διαθέτουν την άδεια χρήσης μουσικών οργάνων μπορούν να απευθύνονται στον κατά τόπους δήμο όπου ο αρμόδιος υπάλληλος θα συμπληρώνει μια γνωστοποίηση κι άμεσα υποχρεούται να την κοινοποιήσει στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η γνωστοποίηση αφορά στη χρήση μουσικών οργάνων έως τις 10:00 το βράδυ για τους χειμερινούς μήνες και έως τις 11:00 για τους θερινούς μήνες. Για τη συνέχεια πρέπει να υπογραφεί νέα γνωστοποίηση αναφορικά με την επέκταση του ωραρίου χρήσης την οποία όμως θα έχει εγκρίνει ο αρμόδιος δήμος.

Σύμφωνα με το δεύτερο άρθρο του νόμου 4442/2016, που αλλάζει γενικότερα τη διαδικασία αδειοδότησης κι ελέγχου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μελλοντικά θα διαφοροποιηθούν οι συνθήκες και σε άλλους τομείς όπως τα τραπεζοκαθίσματα. Ο νόμος θα ενεργοποιηθεί σε όλο το εύρος του μετά την έκδοση των ανάλογων προεδρικών διαταγμάτων. Ακόμη κι έτσι όμως, η κατάργηση της άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στα καταστήματα είναι άκρως σημαντική, αφού «αφοπλίζει» σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων «μπαμπούλες» όπως η ΑΕΠΙ.

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι βάσει του νόμου 4442/2016 αλλάζει η καθιερωμένη διαδικασία αδειοδότησης για τη χρήση μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πλέον απαιτείται μόνο γνωστοποίηση του άρθρου 28 του νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου 4442/2016:

«1. Η χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων πραγματοποιείται, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς να απαιτείται έκδοση προηγούμενης άδειας της 3/1995 Αστυνομικής Διάταξης, η οποία εγκρίθηκε με την 1023/2/37-ια/1996 απόφαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης (Β΄ 15). Οι προϋποθέσεις χρήσης δεν θίγονται.

2. Ο ενδιαφερόμενος, εφόσον προτίθεται να προβεί στη χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων, υποχρεούται να συμπεριλάβει στη γνωστοποίηση του άρθρου 28 τη δήλωση χρήσης.

3. Η χρήση μουσικής πέραν του ωραρίου προϋποθέτει την έκδοση της άδειας της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της 3/1995 Αστυνομικής Διάταξης. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της, η άδεια χορηγείται χωρίς την προσκόμιση άλλων δικαιολογητικών πέραν του αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης.

4. Υποχρεώσεις ή άδειες σχετιζόμενες με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θίγονται. Οι υποχρεώσεις ή άδειες του προηγούμενου εδαφίου δεν αποτελούν απαιτούμενο δικαιολογητικό ή περιεχόμενο της γνωστοποίησης ούτε της άδειας της προηγούμενης παραγράφου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...