Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ο ρόλος της επίγειας βιόσφαιρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχει υποτιμηθεί

Μια σύνθετη εικόνα του δυτικού ημισφαιρίου της Γης. Credit: NASA

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα της επίγειας βιόσφαιρας να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μπορεί να έχουν υποτιμηθεί στο παρελθόν υπολογισμούς οφείλεται σε ορισμένες αλλαγές χρήσης γης δεν λαμβάνονται πλήρως υπόψη.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η χερσαία βιόσφαιρα (ο συλλογικός όρος για το σύνολο της βλάστησης της γης παγκοσμίως, έδαφος, κλπ) είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφά περίπου το 20% όλων των εκπομπών CO2 από ορυκτά καύσιμα εκπομπών .



Ωστόσο, ο ρόλος της ως καθαρή δεξαμενή άνθρακα επηρεάζεται από τις αλλαγές χρήσης γης όπως η αποψίλωση των δασών και να επεκταθεί γεωργικής πρακτικής.

Μια νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή συνεργασία επιστημόνων και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience , ανέλυσε σε ποιο βαθμό αυτές οι μεταβαλλόμενες πρακτικές χρήσης γης επηρεάζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα - που επιτρέπει τα επίπεδα της πρόσληψης CO2 από την επίγεια βιόσφαιρα να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια .

Τα αποτελέσματα όχι μόνο δείχνουν ότι οι εκπομπές CO2 από την αλλαγή των πρακτικών χρήσης γης είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, αλλά και υποδηλώνουν ότι οι εκπομπές αυτές αντισταθμίζονται από ένα υψηλότερο ποσοστό της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των χερσαίων οικοσυστημάτων .

Συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ Τομ Pugh από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, λέει:

"Η εργασία μας δείχνει ότι η χερσαία βιόσφαιρα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω απομόνωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι σημαντικές εκπομπές που προκύπτουν από τις αλλαγές στη χρήση γης είναι μειώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο. "

Συν-συγγραφέας καθηγητής Stephen Sitch από το Πανεπιστήμιο του Exeter προσθέτει:

"Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα έργα αναδάσωσης και οι προσπάθειες να αποφευχθεί η περαιτέρω αποψίλωση των δασών είναι υψίστης σημασίας για την επιδίωξη μας να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 2 ° C, όπως αναφέρεται στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού."

Εξερευνήστε περαιτέρω: Η έρευνα δείχνει κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις αλλαγές μεταξύ των τοπικών και παγκόσμιων κύκλων του άνθρακα

Περισσότερες πληροφορίες: Ιστορικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τις αλλαγές στη χρήση γης είναι πιθανόν μεγαλύτερες από ό, τι υποτίθεται, Nature Geoscience , nature.com/articles/doi:10.1038/ngeo2882



Εφημερίδα αναφοράς: Nature Geoscience

Παρέχεται από: Πανεπιστήμιο του Birmingham



phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...