Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εισέρχεται δειλά σε ανοδική τροχιά κυρίως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Θύμα του πληθωρισμού και των μηδενικών επιτοκίων είναι ωστόσο οι γερμανικές καταθέσεις.
Ο πληθωρισμός επιστρέφει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές προϊόντων στην αλλαγή της χρονιάς ήταν κατά 1,1% αυξημένες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο εδώ και σχεδόν τρεισήμισι χρόνια.
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός άγγιξε μάλιστα το 1,7% και βρίσκεται πλέον κοντά στον δεδηλωμένο στόχο της ΕΚΤ για έναν πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αγγίζει το 2%. Επειδή όμως το τραπεζικό επιτόκιο στη Γερμανία είναι μηδενικό, ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις καταθέσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής DZ Bank, 100 ευρώ σήμερα θα έχουν αξία στα τέλη του 2017 μόλις 98,28 ευρώ, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα αγγίξει το 1,78%. Για το σύνολο των γερμανικών καταθέσεων 2,24 τρισεκατομμυρίων ευρώ αυτό συνεπάγεται ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχει μειωθεί η αξία τους κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο μόνος που μπορεί να τερματίσει την υποτίμηση των καταθέσεων είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος από κοινού με το διευθυντήριο της τράπεζας άφησαν το βασικό επιτόκιο στην τελευταία συνεδρίαση στην Φραγκφούρτη το Δεκέμβριο στο 0%, σημειώνει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Bild.
Μονόδρομος μια αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ;
Ο Ντράγκι εμμένει στην πολιτική του μηδενικού επιτοκίου
Για πολλούς γερμανούς οικονομολόγους η μόνη διέξοδος είναι ο τερματισμός της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας DZ Στέφαν Μπίλμαϊερ δήλωσε σχετικά στην Bild: «Ήρθε η ώρα για μια εξομάλυνση. Μια αλλαγή στην πολιτική επιτοκίων είναι πλέον εφικτή». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ τονίζει: «Όσο γρηγορότερα φθάσει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το 2%, τόσο το ταχύτερο η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αύξηση του βασικού επιτοκίου, η οποία θα ωφελήσει και τους καταθέτες». Μια από τους αποκαλούμενους «σοφούς της γερμανικής οικονομίας» που συμβουλεύουν την καγκελάριο Α. Μέρκελ είναι η καθηγήτρια Ισαμπέλ Σνάμπελ, η οποία ζητά από την ΕΚΤ να «τερματίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική το συντομότερο».
Στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έκανε ήδη το μεγάλο βήμα και αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 0.25% τον Δεκέμβριο. Μέχρι να ακολουθήσει η ευρωζώνη το παράδειγμα της επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν, οι επενδυτές αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η αγορά μετοχών. Ενδεικτικό ότι πέρυσι οι αγορές μετοχών στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σχέση με το 2014. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι οι Γερμανοί επενδύουν στο χρηματιστήριο μόλις το 7% των χρημάτων τους.
Dpa, Bild / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis