upd: Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα για την ιταλική συνταγματική αναθεώρηση. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, διαφαίνεται νίκη του «Όχι» με ποσοστό περίπου 60%.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις, αναλαμβάνοντας ευθύνες. Δήλωσε ακόμη ότι θα υποδεχθεί τον διάδοχό του με ένα μεγάλο χαμόγελο, “όποιος και αν είναι αυτός”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ωστόσο δήλωσε πως αφήνει την Ιταλία σε καλύτερη κατάσταση, με περισσότερες θέσεις εργασίας και με μειωμένο έλλειμμα.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα είναι γεγονός. Και μάλιστα, αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο exit poll, που δείχνει πως το ναι θα πάρει 39%-43% και το όχι 59%-61%, θα μπορούμε να μιλάμε για συντριβή. Τα πρώτα exip polls δίνουν στο ΟΧΙ νίκη που θα κυμανθεί από 54%-58%, με το “ΝΑΙ” να λαμβάνει από 42%-46%.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.
ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Το δημοψήφισμα συμπίπτει με μια πολύ λεπτή συγκυρία για τις ιταλικές τράπεζες. Η προσέλκυση επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi, που είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα, θα γίνει απαγορευτική σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας. Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε αντικατάσταση του Ρέντσι από κάποιον πιο πιστό στη γραμμή της λιτότητας, όπως ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ιταλική οικονομία είναι αυτό τον “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών συνολικά ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την κατάρρευση. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” δεν θα προκληθεί χρηματοπιστωτικός σεισμός, αλλά αναταραχή για ένα 48ωρο.
Όπως είχε σημειώσει η HSBC την περασμένη εβδομάδα, “το “Ναι” στο δημοψήφισμα θα ωθήσει σε ράλι 5%-10% την ιταλική αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ένα “Οχι” θα προκαλέσει διόρθωση 5%-10% εάν ο Ρέντζι παραιτηθεί”.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προσπαθήσει άμεσα να φέρει κάποια ηρεμία στην αγορά. Ήδη έχει δηλώσει έτοιμη να εντείνει τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων αν το δημοψήφισμα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας.
Δύο ακόμη exit polls ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προβλέπουν επικράτηση του «όχι» με περίπου 10 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41% μέχρι το 45% του στατιστικού δείγματος, ενώ «όχι» στη συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55% μέχρι το 59%.
Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έκανε δηλώσεις μετά τα πρώτα exit polls ήταν ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη των πολιτών» ζητώντας από τον Ρέντσι να παραιτηθεί άμεσα ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
ΙΤΑΛΙΑ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Αγορές, ευρώ, πολιτικά κόμματα τρέμουν το “Όχι”
Όλα τα μάτια στραμμένα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιταλίας. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει επικράτηση του ΟΧΙ, ενώ το ίδιο ακριβώς “παίζουν” και τα γραφεία στοιχημάτων, που δίνουν 75% πιθανότητα να κερδίσει το “Όχι” και οι από δεξιά και αριστερά αντίπαλοι του Ματέο Ρέντσι.
Η προσέλευση στις κάλπες στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεπερνά το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Ελλάδας) να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το μέτωπο του “όχι”, τα τελευταία γκάλοπ -που δεν δημοσιοποιήθηκαν- δίνουν ποσοστό 53% στους αντίθετους στη μεταρρύθμιση και 47% στους υποστηρικτές του “ναι”.
Πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, τι ψήφισαν οι απόδημοι Ιταλοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό συμμετείχαν στη διαδικασία. Ο Ρέντσι ελπίζει να μπορέσει να ευνοηθεί σημαντικά από την μεγάλη αυτή συμμετοχή. Πάντως, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά κάνει ήδη λόγο για νοθεία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο.
Τα κόκκινα δάνεια των 360 δισ ευρώ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ιταλική οικονομία είναι αυτό τον “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών συνολικά ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την κατάρρευση. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” δεν θα προκληθεί χρηματοπιστωτικός σεισμός, αλλά αναταραχή για ένα 48ωρο.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
Οι ιταλικές τράπεζες είναι …πρωταθλήτριες στα κόκκινα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε σύνολο 990 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη, τα 286 δισ. ευρώ, τα έχουν οι ιταλικές τράπεζες.
Ένα ενδεχόμενο λοπόν πολιτικό χάος στη χώρα αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές μακριά από τις ιταλικές τράπεζες και από την στήριξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους. Ο μεγαλύτερος άμεσα χαμένος θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Monte dei Paschi di Siena, η οποία θέλει να αντλήσει 5 δις. ευρώ ως το τέλος του έτους, για να αποφύγει την κατάρρευση. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, η Ιταλία έχει ήδη αιτηθεί στην Κομισιόν την κρατική διάσωση της Monte και βρίσκεται σε συζητήσεις για τους όρους της, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα αν χρειαστεί. Η Unicredit προχωρά σε αναβολή για τις αρχές του 2017, του σχεδίου πώλησης μετοχών ύψους 13 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ πάντως, είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη.
Το ίδιο έτοιμη δηλώνει και η Γερμανία. “Η Γερμανία είναι έτοιμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο”, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. “Είμαστε πάντα έτοιμοι”, τόνισε η Friederike von Tiesenhausen στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΕΙ…ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο επιμένουν ότι αν ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να παραιτηθεί.
Ο Νικόλα Φρατοϊάννι, γενικός συντονιστής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ιταλικής Αριστεράς, εξηγεί σε συνέντευξη στο ΑΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το “όχι” :
“Πρόκειται για μεταρρύθμιση η οποία μειώνει τη λαϊκή συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της χώρας”, δηλώνει και προσθέτει ότι μια νίκη του “όχι” θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης για την Ιταλία, με αναφορά στις εμπειρίες της ελληνικής κυβέρνησης, των Podemos και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων”.
Ο Μ.Ρέντσι ολοκλήρωσε χθες βράδυ την εκστρατεία του στο κέντρο της Φλωρεντίας με την παρουσία και στήριξη των παιδιών του. “Μέσα στις επόμενες ώρες, θα αποφασιστεί το μέλλον μας για τα επόμενα 20 χρόνια”, είπε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο “η μάχη θα κριθεί τελικά μόνον από λίγες χιλιάδες ψήφων”.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ IFO ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…
Το δημοψήφισμα είναι σημαντικότερο από το Βrexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τότε θα επανέλθουν και τα σενάρια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2012″, είπε στη γερμανική υπηρεσία του Reuters ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ.
“Bλέπω τον κίνδυνο μιας ευρωκρίσης Νο 2 και ο πολιτικός κίνδυνος είναι τεράστιος. Στη Γερμανία δεν συνειδητοποιούμε καθόλου το τι ακριβώς συμβαίνει στη νότια Ευρώπη. Στην Ισπανία και την Ελλάδα η ανεργία των νέων είναι γύρω στο 40% και εμείς ζούμε στη νήσο των μακάρων/ της ευδαιμονίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή προέρχεται από την Ιταλία.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
– ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ»
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε αυτή τη μεταρρύθμιση και στη συνέχεια την έθεσε ενώπιον όλων των πολιτικών παρατάξεων, βγαίνει ενισχυμένος.
Αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές στον απόηχο της νίκης του. Αλλά έχει υποσχεθεί ότι προηγουμένως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και μόνο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει την εξουσία να διαλύσει τη βουλή.
-ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΟΧΙ»
Η παραίτηση του Ρέντσι μοιάζει αναπόφευκτη. Αλλά στη συνέχεια όλα γίνονται πιο πολύπλοκα:
– Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία
– Ο Ματέο Ρέντσι υποβάλλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά εκείνος του ζητεί αμέσως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηγφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στη σημερινή του μορφή προσφέρει ένα μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία, τροποποιείται υπέρ ενός περισσότερο αναλογικού εκλογικού συστήματος και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, το νωρίτερο για την άνοιξη του 2017.
Το κυριότερο εμπόδιο στο σενάριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ρέντσι: έχει διατυπώσει σαφώς την άρνησή του να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης που δεν θα έχει άλλη αποστολή από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά έχει ακόμη τα περιθώρια να αλλάξει γνώμη.
-Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών
Είναι το πιθανότερο σενάριο, εάν ληφθούν κατά γράμμα υπ΄όψιν οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να έχει ως αποστολή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών ή να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
-Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου
Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων , ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ομως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα….bankwars.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις, αναλαμβάνοντας ευθύνες. Δήλωσε ακόμη ότι θα υποδεχθεί τον διάδοχό του με ένα μεγάλο χαμόγελο, “όποιος και αν είναι αυτός”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ωστόσο δήλωσε πως αφήνει την Ιταλία σε καλύτερη κατάσταση, με περισσότερες θέσεις εργασίας και με μειωμένο έλλειμμα.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα είναι γεγονός. Και μάλιστα, αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο exit poll, που δείχνει πως το ναι θα πάρει 39%-43% και το όχι 59%-61%, θα μπορούμε να μιλάμε για συντριβή. Τα πρώτα exip polls δίνουν στο ΟΧΙ νίκη που θα κυμανθεί από 54%-58%, με το “ΝΑΙ” να λαμβάνει από 42%-46%.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.
ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Το δημοψήφισμα συμπίπτει με μια πολύ λεπτή συγκυρία για τις ιταλικές τράπεζες. Η προσέλκυση επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi, που είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα, θα γίνει απαγορευτική σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας. Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε αντικατάσταση του Ρέντσι από κάποιον πιο πιστό στη γραμμή της λιτότητας, όπως ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ιταλική οικονομία είναι αυτό τον “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών συνολικά ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την κατάρρευση. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” δεν θα προκληθεί χρηματοπιστωτικός σεισμός, αλλά αναταραχή για ένα 48ωρο.
Όπως είχε σημειώσει η HSBC την περασμένη εβδομάδα, “το “Ναι” στο δημοψήφισμα θα ωθήσει σε ράλι 5%-10% την ιταλική αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ένα “Οχι” θα προκαλέσει διόρθωση 5%-10% εάν ο Ρέντζι παραιτηθεί”.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προσπαθήσει άμεσα να φέρει κάποια ηρεμία στην αγορά. Ήδη έχει δηλώσει έτοιμη να εντείνει τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων αν το δημοψήφισμα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας.
Δύο ακόμη exit polls ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προβλέπουν επικράτηση του «όχι» με περίπου 10 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41% μέχρι το 45% του στατιστικού δείγματος, ενώ «όχι» στη συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55% μέχρι το 59%.
Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έκανε δηλώσεις μετά τα πρώτα exit polls ήταν ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη των πολιτών» ζητώντας από τον Ρέντσι να παραιτηθεί άμεσα ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
ΙΤΑΛΙΑ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Αγορές, ευρώ, πολιτικά κόμματα τρέμουν το “Όχι”
Όλα τα μάτια στραμμένα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιταλίας. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει επικράτηση του ΟΧΙ, ενώ το ίδιο ακριβώς “παίζουν” και τα γραφεία στοιχημάτων, που δίνουν 75% πιθανότητα να κερδίσει το “Όχι” και οι από δεξιά και αριστερά αντίπαλοι του Ματέο Ρέντσι.
Η προσέλευση στις κάλπες στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεπερνά το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Ελλάδας) να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το μέτωπο του “όχι”, τα τελευταία γκάλοπ -που δεν δημοσιοποιήθηκαν- δίνουν ποσοστό 53% στους αντίθετους στη μεταρρύθμιση και 47% στους υποστηρικτές του “ναι”.
Πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, τι ψήφισαν οι απόδημοι Ιταλοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό συμμετείχαν στη διαδικασία. Ο Ρέντσι ελπίζει να μπορέσει να ευνοηθεί σημαντικά από την μεγάλη αυτή συμμετοχή. Πάντως, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά κάνει ήδη λόγο για νοθεία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο.
Τα κόκκινα δάνεια των 360 δισ ευρώ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ιταλική οικονομία είναι αυτό τον “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών συνολικά ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την κατάρρευση. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” δεν θα προκληθεί χρηματοπιστωτικός σεισμός, αλλά αναταραχή για ένα 48ωρο.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
Οι ιταλικές τράπεζες είναι …πρωταθλήτριες στα κόκκινα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε σύνολο 990 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη, τα 286 δισ. ευρώ, τα έχουν οι ιταλικές τράπεζες.
Ένα ενδεχόμενο λοπόν πολιτικό χάος στη χώρα αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές μακριά από τις ιταλικές τράπεζες και από την στήριξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους. Ο μεγαλύτερος άμεσα χαμένος θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Monte dei Paschi di Siena, η οποία θέλει να αντλήσει 5 δις. ευρώ ως το τέλος του έτους, για να αποφύγει την κατάρρευση. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, η Ιταλία έχει ήδη αιτηθεί στην Κομισιόν την κρατική διάσωση της Monte και βρίσκεται σε συζητήσεις για τους όρους της, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα αν χρειαστεί. Η Unicredit προχωρά σε αναβολή για τις αρχές του 2017, του σχεδίου πώλησης μετοχών ύψους 13 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ πάντως, είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη.
Το ίδιο έτοιμη δηλώνει και η Γερμανία. “Η Γερμανία είναι έτοιμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο”, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. “Είμαστε πάντα έτοιμοι”, τόνισε η Friederike von Tiesenhausen στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΕΙ…ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο επιμένουν ότι αν ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να παραιτηθεί.
Ο Νικόλα Φρατοϊάννι, γενικός συντονιστής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ιταλικής Αριστεράς, εξηγεί σε συνέντευξη στο ΑΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το “όχι” :
“Πρόκειται για μεταρρύθμιση η οποία μειώνει τη λαϊκή συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της χώρας”, δηλώνει και προσθέτει ότι μια νίκη του “όχι” θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης για την Ιταλία, με αναφορά στις εμπειρίες της ελληνικής κυβέρνησης, των Podemos και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων”.
Ο Μ.Ρέντσι ολοκλήρωσε χθες βράδυ την εκστρατεία του στο κέντρο της Φλωρεντίας με την παρουσία και στήριξη των παιδιών του. “Μέσα στις επόμενες ώρες, θα αποφασιστεί το μέλλον μας για τα επόμενα 20 χρόνια”, είπε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο “η μάχη θα κριθεί τελικά μόνον από λίγες χιλιάδες ψήφων”.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ IFO ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…
Το δημοψήφισμα είναι σημαντικότερο από το Βrexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τότε θα επανέλθουν και τα σενάρια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2012″, είπε στη γερμανική υπηρεσία του Reuters ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ.
“Bλέπω τον κίνδυνο μιας ευρωκρίσης Νο 2 και ο πολιτικός κίνδυνος είναι τεράστιος. Στη Γερμανία δεν συνειδητοποιούμε καθόλου το τι ακριβώς συμβαίνει στη νότια Ευρώπη. Στην Ισπανία και την Ελλάδα η ανεργία των νέων είναι γύρω στο 40% και εμείς ζούμε στη νήσο των μακάρων/ της ευδαιμονίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή προέρχεται από την Ιταλία.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
– ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ»
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε αυτή τη μεταρρύθμιση και στη συνέχεια την έθεσε ενώπιον όλων των πολιτικών παρατάξεων, βγαίνει ενισχυμένος.
Αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές στον απόηχο της νίκης του. Αλλά έχει υποσχεθεί ότι προηγουμένως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και μόνο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει την εξουσία να διαλύσει τη βουλή.
-ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΟΧΙ»
Η παραίτηση του Ρέντσι μοιάζει αναπόφευκτη. Αλλά στη συνέχεια όλα γίνονται πιο πολύπλοκα:
– Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία
– Ο Ματέο Ρέντσι υποβάλλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά εκείνος του ζητεί αμέσως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηγφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στη σημερινή του μορφή προσφέρει ένα μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία, τροποποιείται υπέρ ενός περισσότερο αναλογικού εκλογικού συστήματος και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, το νωρίτερο για την άνοιξη του 2017.
Το κυριότερο εμπόδιο στο σενάριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ρέντσι: έχει διατυπώσει σαφώς την άρνησή του να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης που δεν θα έχει άλλη αποστολή από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά έχει ακόμη τα περιθώρια να αλλάξει γνώμη.
-Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών
Είναι το πιθανότερο σενάριο, εάν ληφθούν κατά γράμμα υπ΄όψιν οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να έχει ως αποστολή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών ή να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
-Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου
Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων , ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ομως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα….bankwars.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis