Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Μαγειρική φυτών σε κεραμικά - πριν 10 χιλιάδες χρόνια στη Σαχάρα


Ζωγραφική σε λίθο, περιγράφει έναν άνθρωπο να συλλέγει φυτά (φωτό από την ιταλική αποστολή στη Σαχάρα)


Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αποκάλυψε το παλαιότερο παγκοσμίως εύρημα που αποδεικνύει την επεξεργασία φυτών για τροφή από τον άνθρωπο.


Ερευνητές της βιολογικής γεωχημικής μονάδας της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, συνεργαζόμενοι με τους συναδέλφους της Σαπιέντσα του Πανεπιστημίου της Ρώμης και των Πανεπιστημίων της Μόντενα και του Μιλάνου, μελέτησαν άβαφη κεραμική που χρονολογείται πριν από πάνω από 10 χιλιάδες χρόνια που βρέθηκαν σε δύο τοποθεσίες στη λιβυκή Σαχάρα.


Η εφεύρεση του μαγειρέματος των τροφών έχει αναγνωρισθεί από καιρό ως ένα κρίσιμο στάδιο στην ανάπτυξη του ανθρώπου.


Το αρχαίο μαγείρεμα θα πρέπει να περιλάμβανε αρχικά τη χρήση των πυρκαγιών ή κοιλωμάτων, ενώ η εφεύρεση κατόπιν των κεραμικών μαγειρικών σκευών, οδήγησε στην επέκταση των τεχνικών της προετοιμασίας των τροφίμων.

Η μαγειρική αναμφίβολα πέρασε κατά το παρελθόν από πολλές περιπέτειες μέχρι να χρησιμοποιηθούν νέες πηγές ενέργειας για την ετοιμασία ενός μαγειρευτού φαγητού.

Άμεσες αποδείξεις για το μαγείρεμα φυτικών προϊόντων δεν υπήρχαν, δεν βρέθηκαν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος μαγείρευε προϊόντα της γης.
Οι ερευνητές ανίχνευσαν κατάλοιπα λιπιδίων τροφίμων που διατηρήθηκαν στα τοιχώματα ακάλυπτων σκευών.

Το σημαντικό είναι ότι τα μισά αγγεία από αυτά που μελετήθηκαν είχαν χρησιμοποιηθεί για την μαγειρική φυτών και αυτό προσδιορίζεται από τη διάγνωση των φυτικών ελαίων που βρέθηκαν σε αυτά.

Λεπτομερείς χημικές έρευνες έδειξαν ένα ευρύ φάσμα φυτών που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, ήταν δημητριακά, φυλλώδη μέρη χερσαίων φυτών και πιο ασυνήθιστα, υδρόβια φυτά.

Τα φυτικά χημικά στοιχεία που βρέθηκαν στα κεραμικά δείχνουν ότι η επεξεργασία των φυτών ήταν συνεχής για πάνω από 4 χιλιάδες χρόνια, δείχνοντας τη σημασία των φυτών για τους αρχαίους ανθρώπους της προϊστορικής Σαχάρας.

Η Δρ Τζούλι Ντούνε, μεταδιδακτορική ερευνήτρια - συνεργάτης, της Σχολής Χημείας και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας του Μπρίστολ, δήλωσε: «Μέχρι τώρα, η σημασία των φυτών στην προϊστορική διατροφή δεν είχε αναγνωρισθεί πλήρως, αλλά το έργο αυτό καταδεικνύει με σαφήνεια τη σημασία των φυτών ως αξιόπιστη διατροφική συνισταμένη».

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν, επίσης, την πολυπλοκότητα αυτών των πρώτων κυνηγών- τροφοσυλλεκτών στην αξιοποίησή τους από ένα ευρύ φάσμα ειδών φυτών καθώς και την ικανότητά τους να τα βράζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μετά την επινόηση των κεραμικών σκευών, παρέχοντας έτσι μια αυξημένη ποικιλία φυτών, για τους προϊστορικούς ανθρώπους, που θα μπορούσαν να φάνε».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Φυσικό Ερευνητικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου (NERC) και δημοσιεύθηκε στο Nature Plants.






© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...