Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

7 χρόνια πριν. Περί της δολοφονίας του Μαρκέλοφ και της Μπαμπούροβα


1422436_1042051395837804_4468546994438101238_n
Η αφίσα της αυριανής συγκέντρωσης

Αύριο 19 Ιανουαρίου, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το αντιφασιστικό και αναρχικό κίνημα στην πρώην ΕΣΣΔ. Είναι η μέρα που το ρωσόφωνο κίνημα θυμάται τη δολοφονία της Αναστασία Μπαμπούροβα, δόκιμης αριστερής δημοσιογράφου, και του Στάνισλαβ Μαρκέλοβ, κινηματικού και αντιπολιτευόμενου δικηγόρου. Και οι δύο δολοφονήθηκαν από δύο μέλη της νεοναζιστικής ρωσικής τρομοκρατικής ομάδας BORN (στα ρώσικα– ένοπλη οργάνωση Ρώσων εθνικιστών).

Στις 19 Ιανουαρίου του 2009 ο Σ.Μαρκέλοβ στις 14.45 βγήκε από το κέντρο τύπου του δικηγορικού συλλόγου Μόσχας μαζί με την σύντροφο του και δημοσιόγράφο Αναστασία Μπαμπουροβα και κατευθύνθηκαν στη στάση του μετρό «Κροποτίνσκαγια» στο κέντρο της Μόσχας. Πριν μπουν στο μετρό, τα μέλη της BORN προσέγγισαν τον Μαρκέλοβ και τον πυροβόλησαν στο στήθος. Όταν έπεσε κάτω ξεκίνησαν να τρέχουν. Η Μπαμπούροβα τους ακολούθησε και άρχισε να φωνάζει στο κόσμο για βοήθεια. Οι εκτελεστές γύρισαν πίσω και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Και οι δύο πέθαναν ακαριαία.

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ο Νικίτα Τιχόνοβ και η Αναστασία Χασίς συνελήφθησαν από της ρωσικές αρχές με την κατηγορία της δολοφονίας των Μπαμπούροβα και Μαρκέλοβ. Στις 5 μπήκαν υπό κράτηση στην οποία και παραμένουν από τότε ενώ το δικαστήριο τους ήταν και είναι-καθώς συνεχίζει ακόμα- ένα από τα πιο πολύκροτα δικαστήρια της μετασοβιετικής Ρωσίας. Οι εκδοχές για το πως δολοφονήθηκαν είναι πολλές, και οι μάρτυρες επίσης. Όμως όλοι οι μάρτυρες συμφωνούν ότι οι δολοφονίες είναι να κάνουν με τις πολιτικές πεποιθήσεις και την επαγγελματική δραστηριότητα του ζευγαριού, καθώς είχαν ασχοληθεί εκτενώς με δολοφονίες τσετσένων από ρώσους στρατιώτες, ενώ είχαν υπερασπιστεί πολλές φορές δημόσια αντιφασίστες που είχαν ξυλοκοπηθεί από νεοναζί ή υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Οι δύο εκτελεστές, ο Τιχόνοβ και η Χασίς ήταν γνωστοί νεοναζί. Ο Τιχόνοβ ήταν παλαίμαχος του «εθνικιστικού χώρου», φοιτητής ιστορίας με ειδίκευση στο Τσετσενικό ζήτημα, ενώ η Χασίς ήταν λογίστρια. Στο δικαστήριο αποκαλήφθηκε σιγά σιγά ένα περίεργο πλέγμα σχέσεων τους με το στρατό, με παλιούς αξιωματικούς και βετεράνους της Τσετσενίας που τους παρείχαν οπλισμό. Η αστυνομία στο σπίτι τους βρήκε άπειρα όπλα, σφαίρες και μαχαίρια, καθώς και μια πλήρη λίστα των μελλοντικών τους στόχων, αλλά και όσων είχαν ήδη εκτελέσει αυτοί και άλλα μέλη της οργάνωσης. Το 2011 μετά την πρώτη λήξη της διαδικασίας, η Χασίς και Τιχόνοβ βρέθηκαν ένοχοι για την δολοφονία του Μαρκέλοβ ενώ για την δολοφονία της Μπαμπούροβα καταδικάστηκε μόνο ο Τιχόνοβ. Η Χασίς βρέθηκε ένοχη μόνο για εμπόριο όπλων στα πλαίσια παράνομης οργάνωσης.Ο Τιχόνοβ έχει ποινή ισόβια. Η Χασίς 18 ετών.

Από τότε το δικαστήριο συνεχίζεται, όλο και περισσότερα μέλη της οργάνωσης συλλαμβάνονται αλλά κανένας από τους υψηλά ιστάμενους στο στρατό δεν έχει κατηγορηθεί αν και τα ονόματα τους έχουν ακουστεί στο δικαστήριο και μάλιστα από τα ίδια τα μέλη της νεοναζιστικής ομάδας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η ομάδα BORN σχετιζόταν με την πιο γνωστή νόμιμη εθνικιστική οργάνωση Οbraz η οποία είχε ανοιχτές σχέσεις με κύκλους του Κρεμλίνου και οργανωμένο παρακλάδι με το ίδιο όνομα στη Σερβία. Η οργάνωση δημιουργήθηκε μάλλον το 2008 και έμεινε ενεργή μέχρι το 2011. Τα περισσότερα από τα μέλη της είχαν και άλλους ξυλοδαρμούς ή δολοφονίες στο αντιφασιστών στο ενεργητικό τους, όπως αποδείχτηκε μετά . Άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης, όπως ο Ιλία Γκοριάτσεβ είχαν βρει καταφύγιο στη Σερβία σε ντόπιους εθνικιστές και τελικά εκδόθηκαν στη Ρωσία το 2014. Όπου και βρίσκονται υπό κράτηση. Αλλα μέλη της οργάνωσης παραμένουν ασύλληπτα ενώ άλλα που δεν σχετίζονται άμεσα με τις δολοφονίες δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Ο καλύτερος εκτελεστής τους, ο Αλεξέι Καρτούνοβ, είχε διαφύγει στην Ουκρανία το 2011 όπου και ανατινάχτηκε μόνος του κατά την προπόνηση του, καθώς για λόγους ασφαλείας κουβαλούσε μαζί του πάντα μια χειροβομβίδα. Αυτοί αλλά και άλλα άτομα που ακόμα δεν έχουν συλληφθεί δεν ήταν υπεύθυνοι μόνο για τη δολοφονία των Μπαμπούροβα-Μαρκέλοβ αλλά και ακόμα 10 ατόμων από τον αντιφασιστικό-αναρχικο χώρο όπως των αναρχικών Αλεξάντρ Ριούχιν, Φεντόρα Φιλάτοβ(τον σκότωσε ο Καρτούνοβ), Ιλία Τζαμπαρίτζα, και άλλων Ιβάν Χουτόρσκι καθώς και καυκάσιων αθλητών του Kickboxing, συνεργατών της αστυνομίας που πιθανόν ήθελαν να τους διώξουν, πολιτικά αντιφρονούντων δικαστών κτλ. Αύριο ο αντιφασιστικός και αναρχικός χώρος της Ρωσίας δεν θυμάται μόνο τη Μπαμπούροβα και τον Μαρκέλοβ αλλά όλους όσους χάθηκαν από μαχαίρια ή από ξυλοδαρμούς φασιστών από το 2005 μέχρι το 2012 από την εν λόγω οργάνωση ή από σχετιζόμενες με αυτή.

Η Μόσχα και η Πετρούπολη τουλάχιστον είναι σχετικά ασφαλείς περιοχές, και παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις συνεχίζονται, οι δολοφονίες έχουν πάψει, και το επίπεδο της βίας έχει πέσει αισθητά. Ο φασισμός στη Ρωσία όπως και στην Ευρώπη εγκολπώνεται σταδιακά στα σώματα ασφαλείας σε ένα κράτος με ασαφή δημοκρατικο-φιελεύθερο-αυταρχικό χαρακτήρα. Παρολα αυτά, οι φασίστες δεν έφυγαν από τους δρόμους με την εντολή καμιάς «αντιφασιστικής κυβέρνησης νοσταλγού της ΕΣΣΔ» ούτε μέσω των σταλινικών και πατριωτικών παραστατιωτικών κύκλων που πανηγύριζαν (πλεον οχι και τόσο…) και συμμετέχουν στα «αντιφασιστικά γεγονότα» της ανατολικής Ουκρανίας. Αντιθέτως μερικοί από αυτούς τότε ήταν στα περίχωρα της obraz και της Born. Πλέον η εθνικιστική σκηνή της Ρωσίας είναι διχασμένη στα 4. Κάποιοι συνεχίζουν τον επαναστατικό εθνικιστικό αγώνα, άλλοι-οι περισσότεροι και πιο μετριοπαθείς εθνικιστές πήγαν με το μέρος του Κρεμλίνου, άλλοι στην Ανατολική Ουκρανία, και αλλοι στη Δυτικοί. Οι πληροφορίες είναι λίγες, μα το μοντέλο μοιάζει λογικό. Οι δρόμοι της Μόσχας και της Πετρούπολης λοιπόν, δυστυχώς έγιναν λιγότερο επικίνδυνοι επειδή σκοτώθηκε κόσμος. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους θυμόμαστε ως «ήρωες» του «αγώνα». Αλλά σαν αυτό που ήταν. Σύντροφοι, άνθρωποι αγωνιζόμενοι με τις αντιφάσεις τους και τα όρια τους, που εκτελέστηκαν από φασίστες. Πότε δεν θα έπρεπε, ούτε πρέπει να πληρωθεί τέτοιο κόστος.


Η Α.Μπαμπούροβα και ο Σ.Μαρκέλοβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...