Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Χωρίς τέλος η κρίση στην Εθνική

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Νέο επεισόδιο στη διοικητική κρίση που βιώνει η Εθνική Τράπεζα αποτελεί η επίσημη δυσφορία που εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη για τους χειρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και την κόντρα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Η παρέμβαση του κ. Δραγασάκη έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η στάση του κ. Φραγκιαδάκη, να μην στηρίξει την πρόταση του ΤΧΣ για την εκλογή νέου προέδρου στην Εθνική και να προκρίνει τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση.

Η κρίση στην ΕΤΕ δείχνει να συνεχίζεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Ταμείου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής.

Αν και ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών, επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση Φραγκιαδάκη, διότι όπως υποστήριξε, δεν προέβλεψε και δεν προσπάθησε να αποτρέψει τη δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο ΤΧΣ και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Ενδεικτικό του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις κυβέρνησης-διοίκησης Εθνικής είναι ότι ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε αναίτια την κρίση που προκλήθηκε μετά την απόρριψη της πρότασης του ΤΧΣ από το δ.σ. της ΕΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις.


Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η κίνηση του κ. Δραγασάκη αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της διοίκησης της Εθνικής, ενισχύοντας την ουσία τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να ασκεί έντονες πιέσεις για την άμεση αντικατάσταση του κ. Φραγκιαδάκη.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. την περασμένη Τετάρτη, όταν εξελέγη ο κ. Θωμόπουλος στη θέση του προέδρου, τόσο ο κ. Φραγκιαδάκης, όσο και ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕ τόνισαν την ανάγκη απόλυτης συνεργασίας της τράπεζας με το ΤΧΣ για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την ανάπτυξη της τράπεζας.

Οι δηλώσεις των στελεχών της ΕΤΕ χαρακτηρίζονται ως προσπάθεια γεφύρωσης των σχέσεων με το Ταμείο, παρ' όλα αυτά, η παρέμβαση Δραγασάκη δείχνει ότι το σίριαλ με την διοικητική αναδιάρθρωση της Εθνικής δεν έχει λήξει.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τον κ. Φραγκιαδάκη να γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής με το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...