Το κάπνισμα ευθύνεται για 6 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, σε αυτόν τον αιώνα θα καταγραφούν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο θάνατοι από ασθένειες που έχουν να κάνουν με το τσιγάρο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το κάπνισμα έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με 17 είδη καρκίνου, μέχρι σήμερα όμως ο γενετικός μηχανισμός πίσω από αυτή τη σχέση παρέμενε κρυφή. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute, το Κολλέγιο King’s του Λονδίνου, αλλά και το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos, κατάφεραν να διεισδύσουν στη γενετική των καρκίνων που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Τα αποτελέσματά τους δημοσεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση Science.
“Μέχρι σήμερα, είχαμε έναν μεγάλο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων που συνέδεαν το κάπνισμα με τον καρκίνο, τώρα όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τις μοριακές αλλαγές στο DNA που προκαλεί το κάπνισμα”, σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ludmil Alexandrov, από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos των ΗΠΑ.
Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει τη σχέση μεταξύ του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει κανείς και των μεταλλάξεων που προκαλούνται στον οργανισμό. “Με αυτή τη μελέτη ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, αναπτύσσουν κατά μέσο όρο 150 επιπλέον μεταλλάξεις στους πνεύμονές τους κάθε χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καπνιστές έχουν τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ερευνητική ομάδα απέκτησε και μια πιο καθαρή εικόνα για την επίδραση του τσιγάρου στην εμφάνιση μεταλλάξεων σε άλλα όργανα. Ανέλυσαν το DNA 5.000 όγκων, συνέκριναν τους όγκους των καπνιστών με εκείνους των μη καπνιστών και εξέτασαν αν υπήρχαν γενετικές διαφορές μεταξύ τους. Η ανάλυση τους επέτρεψε να εντοπίσουν τα μοριακά αποτυπώματα της ζημιάς που προκαλεί το κάπνισμα στο DNA.
Βρήκαν λοιπόν ότι ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα προκαλεί:
• 97 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο του λάρυγγα
• 39 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο του φάρυγγα
• 23 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο του στόματος
• 18 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο της κύστης
• 6 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο του ήπατος.
“Οι μεταλλάξεις, αποτέλεσμα της βλάβης του DNA που προκαλούν οι καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου, παρατηρήθηκαν κυρίως στα όργανα που έρχονται σε άμεση επαφή με τον εισπνεόμενο καπνό. Αντιθέτως, στα άλλα κύτταρα του σώματος παρατηρήθηκε μόνο έμμεση ζημιά”, σημείωσε ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής του Κολεγίου King’s του Λονδίνου, David Phillips.
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis