Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΝΑ …ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΕΙΟΥ



Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής άρχισαν να γίνονται ορατές στον τόπο μας – Δεν όργωσαν ακόμη τα χωράφια τους οι Αγρότες – Τα χώματα είναι κατάξερα – Έχει να βρέξει από τον Μάιο στον Έβρο



Οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή στον Πλανήτη Γη, έπαψαν πλέον να έχουν θεωρητικό περιεχόμενο και ήδη βιώνουμε σιγά-σιγά τις επιπτώσεις της και στον τόπο μας.

Το έτος 2016 χαρακτηρίσθηκε σαν η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων δεκαετιών ενώ επιστήμονες καταγράφουν, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης, σε ετήσιο κύκλο, κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή η αύξηση στην Αφρική, καταγράφει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες που εγγίζουν τους +6 βαθμούς.

Τα μεγέθη ίσως να φαίνονται μικρά, όμως οι επιπτώσεις που προκαλούν είναι τεράστιες, τόσο στον φυσικό, όσο και στον ζωικό κόσμο.

Όσον αφορά την Θράκη και ειδικότερα το Νομό Έβρου, τα φαινόμενα των συνεπειών της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, είναι ήδη ορατά.

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Μηνός Νοεμβρίου και οι Αγρότες δεν έχουν ακόμη οργώσει τα χωράφια τους.

Η αιτία είναι η πολύμηνη ανομβρία.

Ουσιαστικά στον Έβρο έχει να βρέξει από τον περασμένο Μάιο.

Οι λιγοστές βροχές που έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, δεν στάθηκαν ικανές να ποτίσουν το ξεραμένο έδαφος.

Και βέβαια η ανομβρία (σε σύγκριση με την Δυτική Ελλάδα που βρέχει σχεδόν κάθε μέρα) συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα.

Ήδη στα πλαίσια της παρατεταμένης ξηρασίας καταγράφονται επιπτώσεις στην παραγωγή Μελιού, στον τόπο μας, καθώς οι Μέλισσες δεν βρίσκαν Τροφή, από τα Άνθη, που είχαν μαραθεί.

Ακόμη και τα νερά του ποταμού Έβρου έχουν κατέβει, με αποτέλεσμα η κοίτη, σε πολλά σημεία, να έχει γίνει βατή γι’ αυτό να παρατηρούνται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, και αυξημένες ροές λαθρο-προσφύγων, από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος.

Σ’ αυτό το σημείο νομίζουμε πως πρέπει να κάνουμε μία αναφορά και στις φήμες που κυκλοφόρησαν τελευταία στον Έβρο, ότι η αιτία της ανομβρίας, είναι η κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αέριου TAP.

Κάποιοι “ευφυείς” διέδωσαν, ότι οι εργολάβοι του TAP, προκειμένου να μην έχουν καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου, χρησιμοποιούν μεθόδους που διαλύουν τα σύννεφα, γι’ αυτό δεν πέφτει η βροχή, παρά τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αφελής και ανόητη σκέψη.

Γιατί και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υποφέρουν από την ανομβρία, όπου όμως δεν κατασκευάζεται κανενός Αγωγός.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ορατή.

Γι’ αυτό σήμερα θεωρούμε αναγκαίο να θυμηθούμε τις προτάσεις της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, για την κατασκευή του Φράγματος του Δερείου.

Αυτού του φράγματος που θα εξασφάλιζε επάρκεια νερού, σε σημαντικό βαθμό στον τόπο μας.

Αυτού του φράγματος που όταν υπήρχαν άφθονα τα χρήματα στην Ελλάδα από τα περίφημα Πακέτα Ντελόρ κ.λπ. εμείς τα σπαταλούσαμε χωρίς να σκεφτούμε το αύριο και τις επερχόμενες αλλαγές του κλίματος.

Θα πείτε ασφαλώς, πως μέχρι χθες ακόμα, ο τόπος μας υπέφερε από τις πλημμύρες του Έβρου.

Κατέβαιναν τα νερά και εμείς δεν μπορούσαμε να τα συμμαζέψουμε.

Όμως ακόμα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούμε (ανεμοθύελλες, χαλάζι, τυφώνες κ.λπ.) σήμερα, είναι απότοκα αυτής της Κλιματικής Αλλαγής.

Η χώρα βρίσκεται σήμερα, εκτός των άλλων, και μέσα στην δίνη της Οικονομικής Κρίσεως.

Λεφτά δεν υπάρχουν.

Η μόνη λύση είναι η έναρξη κατασκευής μικρών Λιμνοδεξαμενών, όπως αυτές που φτιάχθηκαν στον Έβρο επί Κυβερνήσεως Κων/νου Μητσοτάκη που δεν έχουν μεγάλο κόστος και που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην διατήρηση της πανίδας και χλωρίδας του τόπου μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ας θέσει το θέμα αυτό προς συζήτηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης.

Ας ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

http://elthraki.gr/

Σ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...