Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Σπάνιο αρχαίο ψηφιδωτό των Ασσυρίων


Σπάνιο αρχαίο ψηφιδωτό, που πιστεύεται ότι πρόκειται για δημιουργία του 1ου αιώνα π.Χ. αποκαλύφθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία της Σανλιούρφα (Şanlıurfa = η αρχαία ελληνική πόλη Έδεσσα), όπως ανακοίνωσε ο δήμος της ομώνυμης πόλης.


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε ψηφιδωτά που χρονολογούνται από την εποχή του Άβγαρου (ή Αυγάρου στην ελληνική γραμματεία) του Ε΄ (4 π.Χ έως 7 μ.Χ.- ήταν βασιλιάς του Βασιλείου της Οσροηνής (132 π.Χ. έως 244 μ.Χ.) περιοχής της Άνω Μεσοποταμίας με πρωτεύουσα την Έδεσσα ), τα οποία απεικονίζουν θαυμάσια χαρακτικά και συριακές επιγραφές, ως μέρος του έργου που τιτλοφορείται «Το κάστρο των φουστών». Τα ψηφιδωτά θα παρουσιασθούν στα μουσεία μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής τους.


Η αρχαία πόλη καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 45 χιλάδων τετραγωνικών μέτρων στην Σανλιούρφα, όπου έχουν αποκατασταθεί περίπου 80 ταφικά μνημεία, ενώ οι σημερινοί οδοί της πόλης έχουν διαμορφωθεί με περιβαλλοντικό γνώμονα τη διατήρηση των μνημείων.


Αυτές οι ρυθμίσεις -με σεβασμό στις αρχαιότητες, έχουν βοηθήσει σημαντικά την πόλη, ώστε να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.


Πιστεύεται ότι ο Άβγαρος ο Ε΄ ήταν ένας από τους πρώτους χριστιανούς βασιλείς στην ιστορία που είχε ασπασθεί το χριστιανισμό από τον Απόστολο Θαδδαίο, ένας από τους ‘Εβδομήκοντα Δύο Μαθητές' που εστάλησαν στον κόσμο για τη διάδοση του Χριστιανισμού, όπως σημειώνει η τουρκική πύλη DailySabah







© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...